La història de les Garrigues ha estat lligada des de sempre a dos productes mediterranis: l’oli d'oliva i el vi. És una de les comarques amb més tradició en la producció d'oli, amb un gust i textura excel·lents. Avala la qualitat d'aquest producte ni més ni menys que la Denominació d'Origen més antiga de tot Espanya, atorgada l'any 1975 i reconeguda el 1996 per la Unió Europea. El vi és l’altre gran reclam gastronòmic de la comarca i també gaudeix de DO, en aquest cas la de Costers del Segre

Les Garrigues ofereix un espectacle de paisatges secs, amb l'encant dels camps d'oliveres i la parra i un entramat de poblets ben conservats. La comarca, situada a la depressió central catalana, gaudeix dels beneficis hidrològics del canal d’Urgell al nord i de capritxosos paratges al sud en les serres de la Llena, Corregó i Tallat.

El nom de la comarca prové d’un dels seus habitants més característics, un tipus d’alzina de les zones més seques i àrides de la Mediterrània: el garric. Precisament, és l’aridesa del terreny la que atorga la seva singular personalitat. Un clima que ha contribuït al llarg dels segles a fer créixer les seves magnífiques oliveres i ametllers. La falta d'aigua, i, per tant, de l’erosió natural, ha estat també propícia per conservar, en un estat envejable diversos jaciments arqueològics de gran importància. La comarca compta amb valuosos testimoniatges del neolític, de l’edat dels metalls i dels primers pobles de la història que van habitar el llevant mediterrani, com l’iber o el romà. 

Per tant, per conèixer bé les Garrigues, ens haurem d'endinsar en els seus tres tresors: el llegat gastronòmic, els paisatges característics i les restes arqueològiques dels pobles que ens van precedir. Amb la llista d'activitats que proposem ho podreu fer de la millor manera, agafeu-vos fort!

Autor fotografia: Olea Soul

Per començar podreu descobrir els secrets d'aquest oli tan preuat amb l'activitat "Un dia a la Granadella" d’Olea Soul. Una veritable immersió en el treball i l'artesania dels productors d'aquest or líquid. Una proposta d’un dia que comença amb energia: un bon esmorzar de pagès per després tenir forces per anar a collir olives durant un parell d’hores. El dinar és en el mateix tros, a base de brasa, amb corder local, arengades i vi de la DO Costers del Segre. Tot seguit, (ja descansats) portareu al molí les olives per extreure l’oli i acabareu la jornada amb un tast. És totalment professional, amb les copes blaves que fan servir els especialistes. L’objectiu és fer pedagogia de l’oli de qualitat, aprendre a diferenciar un oli d’oliva verge extra. Així, quan el veieu a la botiga, sabreu el que compreu, en sereu uns autèntics experts!

Autor fotografia: Celler Clos Pons

Si abans us heu submergit en el món de l'oli, ara toca fer-ho en el del vi. Ho podreu fer de la millor manera amb la visita guiada al Celler Clos Pons Un espai que segueix el concepte del château francès ubicat dalt d’un turó i equipat amb les darreres tecnologies. També podreu optar pel recorregut guiat pel celler Tomàs Cusiné on s’elaboren vins que ja s’exporten a més de trenta països i que han obtingut valoracions per sobre dels 90 punts en rànquings tan prestigiosos com la Guía Peñín o Robert Parker

Per acabar la jornada i copsar de ben a prop l'encant dels paisatges de la Garriga es pot optar per la Ruta de la Calç en bicicleta de muntanya. Aquest camí us portarà pel cor de la comarca seguint un recorregut marcat pels antics forns de calç. Aire fresc i petits trossos d'història, un regal per als sentits. Si sou dels que no us agrada gaire el moviment, podreu optar per la visita al Centre de la cultura de l’oli de la Granadella.

Autor fotografia: Jordi Play

No podeu marxar sense conèixer el llegat arqueològic que amaga la comarca. Per això us proposem la visita a les pintures rupestres de la Roca dels Moros, al Cogul. Un autèntic viatge al passat de Catalunya. Les 45 figures que hi podreu veure van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Són un exemple de l'art rupestre llevantí amb imatges humanes, diversos animals i també inscripcions de l'alfabet ibèric i llatí. La Roca dels Moros forma part de la Ruta de l'Art Rupestre, que fa divulgació dels principals conjunts d'art rupestre català.

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme