L'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada ha presentat una nova edició de l'Índex d'Excel·lència Hospitalària, IEH 2021, en el qual sobresurt, per sisè any consecutiu, la Fundación Jiménez Díaz com el millor hospital d'Espanya.

"Després de la discontinuació del mateix l'any passat a conseqüència de la situació excepcional viscuda pels centres hospitalaris per la Covid-19", explica l'Instituto Coordenadas, es presenta la sisena edició de l'IEH, que entén l'excel·lència hospitalària com la suma de qualitat assistencial, servei hospitalari, benestar i satisfacció del pacient, capacitat innovadora, atenció personalitzada i eficiència de recursos; apostant per la qualitat i sostenibilitat d'un sistema de salut universal.

Es tracta d'una anàlisi conjunta de centres hospitalaris, tant públics com privats, elaborat mitjançant enquestes a prop de 2.000 professionals de la salut a tot Espanya, partint dels resultats i percepcions dels professionals que treballen en ells.

En l'IEH 2021 sobresurt, per sisè any consecutiu, la Fundació Jiménez Díaz com el millor hospital d'Espanya, indica l'Instituto Coordenadas, que afegeix que és "un lideratge que reconeix, un any més, el seu compromís amb l'excel·lència i una gestió altament qualificada. Un nou reconeixement que aquest any se suma al d'haver estat escollit com a únic hospital espanyol en el 'top 20' dels millors del món per la revista Forbes el passat mes d'octubre, partint de diverses classificacions de prestigi i diversos índexs d'excel·lència i a la consecució de l'EFQM Global Award, Premi a l'Excel·lència en Gestió de més prestigi a nivell internacional, convertint-se al primer hospital del món en rebre aquest prestigiós reconeixement".

L'Hospital Universitario La Paz de Madrid recupera la segona posició que ja havia ocupat en les edicions de 2015 i 2018, mentre que el tercer lloc és per al Gregorio Marañón, que a més de situar-se per primera vegada al 'top 3' del rànquing nacional col·loca la Comunitat de Madrid, també per primera vegada en les sis edicions de l'IEH, amb tres hospitals al capdavant del rànquing.

La quarta posició l'ocupa aquest any l'Hospital Clinic de Barcelona, que baixa dos llocs respecte a 2019, seguit de l'Hospital Vall d'Hebron, en cinquè lloc, que escala una posició en el rànquing, mentre que en sisè lloc se situa l'Hospital Quirónsalud Madrid.

Com ja va ocórrer el 2019, l'Hospital Universitari i Politècnic de Valencia es manté al 'top 10' dels millors hospitals, passant de la vuitena posició a la setena, el seu millor lloc en les sis edicions de l'IEH. El centre valencià repeteix com a únic hospital del 'top 10' que no pertany a Madrid i Catalunya, comunitats que amb 6 i 3 hospitals respectivament, copen les primeres deu posicions del rànquing.

En vuitè lloc se situa aquest any el Clínico San Carlos i destaca a més aquest any l'entrada per primera vegada al 'top 10' de l'Hospital Ruber Internacional, que es col·loca en la novena posició del IEH'21. Tanca el rànquing l'hospital Quirónsalud Barcelona.

"Més enllà de la inqüestionable qualitat assistencial dels nostres hospitals i el compromís i lliurament dels professionals sanitaris, la situació viscuda arran de la pandèmia ens he fet reformular el paradigma de l'excel·lència a través del reforç de pilars fonamentals com la innovació, la investigació i la docència i valorar, cada vegada més, models sanitaris transversals que permetin aprofitar al màxim la translació clínica de tota l'experiència acumulada, amb l'objectiu de posar-la al servei del pacient i la societat", afirma Jesús Sánchez Lambás, Vicepresident Executiu de l'Institut Coordenades.

L'IEH 2021, com en edicions anteriors, s'estructura entorn de tres eixos: IEH General –els 10 millors centres a nivell nacional–, IEH autonòmic –els millors cinc centres de cada comunitat autònoma– i IEH per especialitats –els tres millors centres segons especialitat.