La Fundació ”la Caixa” ha fet balanç avui de l’assistència als seus centres i a les seves exposicions culturals i científiques durant l’any que tot just s’ha acabat, encara marcat per la pandèmia. L’entitat ha fet un gran esforç per recuperar el ritme de visitants als vuit centres CaixaForum i a CosmoCaixa, i també a les exposicions itinerants, i s’ha adaptat a la situació per aconseguir que la cultura sigui segura seguint les restriccions de capacitat estipulades per les comunitats autònomes a causa de la covid-19. El públic ha donat suport a aquesta aposta i 5,2 milions de persones han visitat els centres i han viscut les diferents propostes culturals, científiques i educatives el 2021, cosa que suposa 1,3 milions de persones més que el 2020.

Així, set de cada deu visitants habituals abans de la pandèmia han tornat als centres CaixaForum i CosmoCaixa, un total d'1,9 milions de persones. A aquesta xifra cal sumar-hi els 3,3 milions de persones que han visitat les exposicions itinerants, que han viatjat a més de 70 ciutats de tot Espanya. Pel que fa al total de Catalunya (CaixaForum Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, CosmoCaixa i exposicions itinerants), el 2021 ha rebut 1.103.103 visitants: un 58,3% més que el 2020. Més de mig milió de persones han visitat CosmoCaixa i prop de 400.000 persones han visitat CaixaForum Barcelona.

A CaixaForum Barcelona, la més visitada ha estat l’exposició interactiva i immersiva Teamlab. Art, tecnologia i natura, seguida d’El somni americà. Del pop en l'actualitat, amb obres d’artistes com Andy Warhol o Roy Lichtenstein, produïda amb la col·laboració del British Museum. D’altra banda, CosmoCaixa ha acollit, amb gran afluència de públic, PRINT3D. Reimprimir la realitat i Nikola Tesla. El geni de l’electricitat moderna, aquesta última, vigent fins al febrer del 2022. 

El sueno americano CaixaForum Barcelona Fundacion la Caixa

El somni americà / CaixaForum - Fundació la Caixa

2021: La xarxa de centres, en xifres

En total, 5.196.979 persones han tornat als centres (1.912.241 persones) i a les exposicions itinerants (3.284.738 persones). Per centres, CosmoCaixa ha rebut 543.164 visitants; CaixaForum Barcelona, 390.239 visitants; CaixaForum Madrid, 307.100 visitants; CaixaForum Saragossa, 212.592 persones; CaixaForum Sevilla, 187.441 persones; CaixaForum Palma, 105.548 persones; CaixaForum Girona, 60.344 persones; CaixaForum Lleida, 54.249 persones, i CaixaForum Tarragona, 51.564 persones.  

La xarxa CaixaForum ha presentat per al curs actual la seva oferta més extensa, amb 40 exposicions: 31 en centres i 9 d’itinerants; a més, 15 dels títols són produccions pròpies. Tot plegat amb la finalitat de contribuir a recuperar la il·lusió i convidar a la reflexió per repensar el futur, des d’una mirada transversal que combina cultura i divulgació científica. La temporada discorre sota el lema Creiem en la cultura. Creixem en la cultura per oferir al públic finestres que li permetran treure el cap al passat, viure el present i també abordar el futur. Fermament compromesa a acostar la cultura a tots els públics, la Fundació ”la Caixa” inaugurarà, el juliol del 2022, CaixaForum València.

2 Surrealismo y diseno CaixaForum Madrid Fundacion la Caixa

Surrealisme i disseny / CaixaForum Madrid. Fundació la Caixa

Les estrenes pels primers mesos del 2022

Una de les grans estrenes de la temporada tindrà lloc a CosmoCaixa, que a partir del 22 de març al 16 d'octubre proposarà un viatge per descobrir els secrets del Sol. L’exposició interactiva El Sol. Vivint amb la nostra estrella, en què també col·labora el Science Museum de Londres, mostrarà al públic la fascinant relació de l’ésser humà amb aquest astre imprescindible per a la nostra existència.

Al CaixaForum Barcelona, a partir del mes de febrer i fins al mes de juny, desembarcarà l’exposició La màquina Magritte, una col·laboració amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza que presentarà més de 60 pintures de René Magritte juntament amb una selecció de fotografies i pel·lícules familiars procedents de més de 50 museus i col·leccions d’Europa, Canadà, Mèxic, Xina, Estats Units i Japó. D'altra banda, també es trobarà a Barcelona Tattoo. Art sota la pell, l’exposició més àmplia sobre la història del tatuatge. Produïda i organitzada pel Musée du Quai Branly - Jaques Chirac de París i la Fundació ”la Caixa”, la mostra que es podrà veure del 18 de maig al 28 d'agost proposa un viatge al singular univers del tatuatge des d’una visió antropològica i analitza el ressorgiment d’aquest fenomen global.

I de Barcelona a Madrid, perquè al CaixaForum Madrid hi ha dues noves estrenes. D'una banda, Jean Paul Gaultier serà el gran protagonista amb Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier, del 18 de febrer al 5 de juny. La mostra, que posteriorment es podrà veure a CaixaForum Barcelona, revisa la presència del món de la moda i les desfilades al cinema i les col·laboracions de grans modistes en el vestuari de pel·lícules. Una exposició d’autor amb el toc personal de Jean Paul Gaultier. D'altra banda, es podrà gaudir de l’exposició Còmic, una reivindicació d'aquest art com a eina de reflexió sobre el present i el futur, i com a poderós mitjà de creació de realitats paral·leles, mons imaginaris, utopies i distopies. Una mostra de producció pròpia, que presenta l’obra dels grans mestres universals i també de clàssics del còmic del nostre país. Del 20 de maig al 28 d’agost. 

El CaixaForum Palma proposarà un viatge apassionant pel món dels faraons a partir dels prestigiosos fons del British Museum, que conviden a descobrir aquesta antiga civilització. Faraó. Rei d’Egipte no sols explora el simbolisme i la ideologia de la reialesa egípcia, sinó que també pretén descobrir les realitats que s’amagaven darrere d’aquests personatges. La mostra es podrà veure de l’11 de febrer al 12 de juny.  

Juntament amb el Museu Nacional d’Escultura, CaixaForum Saragossa acollirà del 10 de febrer al 29 de maig l’exposició Non finito. L’art de l’inacabat, que se submergeix en la poètica de l’art inconclús. L’exposició explora obres d’art de totes les èpoques que, per diferents motius, han quedat inacabades, han estat interrompudes o bé han estat concebudes de manera intencionada com a fragments. La mostra, que reuneix 94 obres de més de 40 museus i col·leccions, subratlla la predilecció constant dels artistes al llarg de la història per les formes fragmentàries.

Al febrer arribarà a CaixaForum Sevilla l’última exposició organitzada juntament amb el British Museum. La imatge humana. Art, identitats i simbolisme amb un recorregut apassionant per un dels grans temes de l’art figuratiu: l’ésser humà. Les obres icòniques d’antigues civilitzacions del museu britànic es combinen amb una selecció d’obres de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” i amb alguns préstecs importants d’altres institucions. Una mostra que es podrà veure del 17 de febrer al 29 de maig. 

A Art i mite. Els déus del Prado, CaixaForum Girona aprofundirà en la manera en què la mitologia clàssica ha exercit de font d’inspiració constant per a nombrosos artistes al llarg de la història. La mostra que es podrà veure del 2 de març al 28 d’agost, oferirà una àmplia mirada sobre la mitologia grecoromana i la seva representació per part d’artistes de la talla de Francisco de Zurbarán, José de Ribera i Peter Paul Rubens, entre d’altres. 

CaixaForum Lleida descobrirà l’edat d’or del cartell modern en una exposició que mostra els orígens de l’art publicitari en la transició dels segles XIX al XX a través de l’evolució dels cartells litogràfics. La mostra Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari narra com el cartell publicitari es va convertir, cap al 1900 i en tot el període d’entre segles, en un poderós mitjà de comunicació de masses i, alhora, en obra d’art. Del 2 de març al 24 de juliol, s’hi exposaran més d’un centenar de peces d’artistes, tant espanyols com internacionals, procedents del valuós fons històric de cartells del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), juntament amb préstecs de col·leccions i centres públics i privats. 

De la pantalla a la sala d’exposició saltaran alguns dels grans protagonistes de les pel·lícules de Pixar. Amb Pixar. Construint personatges, els visitants del CaixaForum Tarragona podran descobrir l’origen i les vicissituds que travessen els personatges fins a convertir-se en els entranyables protagonistes de pel·lícules com ara Toy Story, Monstruos S.A., Els increïbles i Del revés, entre d’altres. Una mostra visitable del 9 de febrer al 24 de juliol.