Les autoritats sanitàries recomanen la vacuna covid-19 per a dones embarassades, a causa que s'ha provat que la malaltia tendeix a ser més greu en aquesta etapa de la vida de la dona i augmenta els riscos de part prematur, mort fetal i altres resultats adversos. La vacuna protegeix les dones embarassades del Covid-19 greu i provoca anticossos que travessen la placenta per arribar a la sang dels nadons després del part. A més, no s'ha trobat un augment en efectes secundaris adversos amb motiu de la gestació.

Un dels dubtes de les embarassades és quan posar-se la vacuna. Un equip d'experts han portat a Nova York un estudi que han publicat a la revista Obstetrics & Gynecology. El seu objectiu era analitzar com variaven els nivells d'anticossos a la sang de la mare i a la sang del cordó umbilical del nadó en el moment del part segons el moment de la vacunació prèvia.

Van descobrir que els nivells d'aquests anticossos en el moment del part tendien a ser més alts quan el cicle de vacunació inicial va passar en el tercer trimestre. Però no de forma significativa, perquè seguien sent comparativament alts quan la vacuna passa al principi de l'embaràs o fins i tot unes quantes setmanes abans de l'embaràs. Tot i així, per a una seguretat més gran, també advoquen per una vacuna de reforç al final de l'embaràs.

La Doctora Malavika Prabhu, autora de l'estudi juntament amb un grup d'experts, van analitzar els casos de 1.359 dones embarassades que havien estat vacunades contra la covid-19 durant o fins i tot sis setmanes abans de l'embaràs, i van donar a llum després de 34 o més setmanes de gestació.

Vacunación

Van descobrir que els anticossos generalment eren perceptibles en el moment del part, a la sang materna i del cordó umbilical, entre totes les dones completament vacunades, independentment del moment de la primera dosi de la vacuna. Entre les dones sense antecedents d'infecció per SARS-CoV-2 que van rebre la vacuna d'ARNm de Pfizer o Moderna en dues dosis, els nivells d'anticossos en el moment del part van ser més baixos després de la vacunació abans de l'embaràs o el primer trimestre i més alts després de la vacunació en el tercer trimestre; tanmateix, la diferència no va ser gran. No hi va haver diferències significatives en els nivells d'anticossos segons el moment de la vacunació entre el nombre relativament petit de dones que van rebre la vacuna de dosi única de Johnson and Johnson.

Entre les dones vacunades que tenien antecedents d'infecció per covid-19, els nivells d'anticossos en el moment del part a la sang materna i del cordó umbilical van ser moderadament més alts de mitjana, i van mostrar una disminució encara menor amb el moment de vacunació més primerenc.

En les dones que no van rebre un cicle complet de vacunació en el part, els nivells d'anticossos a la sang materna i a la sang del cordó umbilical van ser significativament més baixos. Per tant, les troballes suggereixen que les dones embarassades no han de retardar la vacunació amb covid-19 fins al final de l'embaràs.