La betaespera és el temps fins que s'obté el resultat de la prova en sang per confirmar l'embaràs en un procés de reproducció assistida bé sigui per inseminació artificial o la transferència d'embrions, en el cas d'una fecundació in vitro.

Estrès i més estrès

Fins a un 40% d'aquestes dones pateixen d'alts nivells d'estrès que els porten a tenir episodis d'ansietat. De fet, les hormones vinculades a l'estrès poden afectar negativament el resultat dels tractaments.

A això cal afegir que, en la majoria de les situacions, hi ha una "motxilla prèvia" carregada d'estrès i desgast emocional, per no poder aconseguir l'embaràs de manera natural, per haver de demanar ajuda per trobar solucions, i com no, per l'impacte que implica el mateix diagnòstic d'infertilitat.

Manejar l'estrès

"La betaespera comporta un alt grau d'implicació emocional, especialment per a la dona, ja que és ella que carrega amb aquesta responsabilitat de manera molt particular. És comprensible, ja que passa de la primera fase del tractament amb un full de ruta establert (punxades, consultes, etc.), a uns temps morts d'espera sense poder conèixer el resultat, que es fan eterns i sobre els quals no té cap control. Manejar aquest nivell d'estrès és molt important perquè afecti el menys possible al dia a dia i al procés per si mateix", explica Soledad Chamorro, psicòloga de la Clínica de Fertilitat IVI.

En aquests processos, quan les coses comencen a no succeir com s'esperava, arriba el bloqueig i la frustració i llavors apareixen aquestes pors i temors. Sentir por davant de la incertesa o el desconegut és normal, però el problema apareix quan es porta a un pla irracional.

Un home mira a la seva parella / Pixabay
Un home mira a la seva parella / Pixabay

Com suportar-lo

Aquestes són algunes pautes per suportar la betaespera segons expliquen els experts d'aquest centre mèdic.

  • Cada dona és un món

Analitzar cada detall de si es produeix algun senyal físic que pugui indicar un possible embaràs o comprovar constantment si es té la menstruació només fa caure en conductes obsessives molt poc saludables.

  • Evitar parlar del tema constantment

Està bé i és necessari parlar dels sentiments, ja que reconèixer sentiments ajudarà a manejar-los, però no s'ha de deixar que aquestes converses monopolitzin la vida. Això aplica també a preguntes insistents d'amics i familiars.

  • Realitzar activitats que ajudin a mantenir la ment ocupada

Accions que ens treguin de "el nostre hàbitat", millor si són a l'aire lliure. D'aquesta manera, es potenciaran pensaments més optimistes.

  • Confiar en els professionals

Consultar a internet, en pàgines poc fiables amb informació no contrastada científicament, només aconseguirà que aquesta espera sigui més difícil i que l'ansietat aflori.

  • Resistir la temptació de fer proves casolanes

No es recomanen perquè pot produir-se un fals positiu o negatiu d'un test que ens portarà a tenir una idea preconcebuda del resultat de laboratori amb el consegüent impacte en l'estat d'ànim.

  • Centrar-se en el present, l'aquí i ara

Pensar en "i si...?" només generarà aclaparament i malestar, ja que les emocions estan a flor de pell i és complicat raonar en aquests moments. Només evitant aquest bucle viciós i deixant que el temps flueixi, l'espera serà més suportable.