La connexió del tramvia per la Diagonal no s’hauria de realitzar perquè no té un retorn social suficient. Això és el que sosté un informe presentat avui pel grup demòcrata (PDeCat-Demòcrates-Unió), en què es posen en evidència els estudis previs realitzats pel govern municipal.

L’informe, que ha estat elaborat per un equip d’investigadors de la UB, sosté que la connexió de tramvia suposaria un trasbals en el trànsit per l’Eixample  -els temps dels desplaçaments en cotxe augmentarien i es generaria més contaminació-, al que cal sumar que no suposaria un augment considerable dels usuaris de transport públic, tal com se sostenia en el informe previ elaborat per l’executiu de Colau.

Els investigadors Daniel Albalete i Albert Gragera, del Departament d’Econometria, Estadística i Economia aplicada de la UB, han estat els encarregats d’exposar les mancances de l’estudi previ de 2016, que va ser presentat per l’Ajuntament de Barcelona. El resultat són tota una sèrie de conclusions que podrien fer trontollar la unió del tramvies.

No és rendible

El nou informe sosté que el tramvia no és rendible socialment parlant, és a dir, que el retorn a la societat previst no justificaria la inversió. A partir d’un recàlcul de la demanda generada, de l’estalvi de temps i de la congestió de trànsit, es conclou que en l’escenari més optimista la rendibilitat se situaria en el 2,8%, molt lluny de l’11% atorgat per l’estudi de l’Ajuntament.

De fet, segons els càlculs dels investigadors, hi ha un risc elevat que el projecte no acabi sent rendible. L’informe apunta que, un cop construïda la connexió del tramvia, si cada cotxe perdés de mitjana 10 segons a fer el trajecte entre Francesc Macià i Glòries, la contaminació generada seria tan alta que ja no seria rendible socialment.

Risc de sobrecostos

L’informe sosté que l’obra tindrà important despeses extraordinàries en el cas que finalment el projecte s’aprovi i s’executi. Els ponents asseguren que els sobrecostos podrien situar-se entre el 30 i el 40%, tot tenint en compte les desviacions que apareixen en la majoria de projectes ferroviaris a Espanya i Catalunya i els sobrecostos de la construcció del Trambaix (+38%) i el Trambesós (+32%) en el seu moment.

Menys passatgers nous

Els ponents també han desmentit les dades de demanda induïda, és a dir, de la demanda generada amb la unió del Trambaix i el Trambesós. L’Ajuntament, en el seu estudi previ, va assegurar que amb la construcció del tramvia 12.055 nous usuaris començarien a utilitzar el transport públic cada dia feiner.

Aquesta dada, segons el nou informe, no és realista: les tendències de mobilitat a Barcelona indiquen que en realitat el nombre d’usuaris nous se situaria en 2.290, cinc vegades per sota.

L’estalvi de temps, mínim

La unió del tramvia tampoc suposaria un gran estalvi de temps per l’usuari. Un de cada tres guanyaria com a màxim 30 segons en els seus desplaçaments i la pràctica majoria (90%) experimentaria un estalvi inferior a 3 minuts.

De fet, tal com apunta l’informe, hi ha alternatives a la unió del tramvia que serien més eficients en aquest aspecte. Els ponents ha explicat que si s’augmentés la velocitat dels autobusos D30, 7 i 34 en 1 km/h, s’aconseguiria el doble d’estalvi de temps amb la meitat dels costos.

Forn exigeix la retirada del projecte

El portaveu dels demòcrates a l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha considerat que les conclusions d’aquest informe són suficients per a desestimar el projecte. “Els estudis previs no s’atenen a la realitat”, ha apuntat Forn, que ha demanat que s’estudiïn altres possibilitats, com la connexió amb l’autobús D30, amb la implicació de l’Autoritat Metropolitana del Transport (AMT) i el govern de la Generalitat.

És més, Forn ha aprofitat per exigir responsabilitat a Colau. “No hi ha res que justifiqui que l’administració utilitzi dades per a obtenir determinats objectius”, ha explicat el demòcrata deixant entreveure que l’estudi previ de l’Ajuntament estava manipulat per a justificar l’obra.