Els tres edificis del carrer Llull de Barcelona -els números 153, 155 i 157-, que van ser desallotjats dimecres d’urgència en trobar-se una esquerda al soterrani del número 155 estan més malmesos del que es creia. De fet, els desperfectes, que l’Ajuntament de Barcelona no descarta que estiguin vinculats amb les obres de construcció de dos hotels al solar del davant, serien pitjors dels previstos, tal com ha explicat aquest dissabte el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, que ha destacat la necessitat urgent de fer obres d’estabilització en aquestes finques del barri del Poblenou.

De fet, la mateixa urgència dels treballs ha impedit que s’hagi pogut dur a terme un estudi complet de les causes de l’aparició de l’esquerda, que hauria de determinar de quina manera poden haver influït les obres dels hotels, un extrem que el mateix regidor considerava plausible dijous, quan després d'una visita als edificis, va assegurar que hi havia "una certa sensació que la causa pot ser l'hotel".

Per tot plegat, encara no serà possible establir una data de retorn per als 32 veïns desallotjats, malgrat que en un primer moment es va assegurar que els dels edificis dels números 153 i 157 podrien tornar-hi ja aquest cap de setmana.

Nous moviments en les estructures

Les obres d’estabilització dels fonaments de l’edifici més afectat, el del número 155, ja es van iniciar divendres, precisament perquè els sensors col·locats a la façana havien detectat nous moviments en les estructures. Les primeres tasques consisteixen a injectar formigó lleuger als espais generats per la pèrdua de terra als fonaments de l’edifici, mentre que dilluns començaran les tasques per assegurar els fonaments de la mateixa finca. També han quedat enregistrats moviments de l’estructura en els sensors situats a l´edifici del 157.

Mentre continuen les obres d’urgència i fins que es determini que ha desaparegut el risc per als edificis afectats, les obres de dos hotels al solar de l’altra banda del carrer han quedat paralitzades de forma cautelar, "fins que es demostri que no són les que estan causant els desperfectes", segons ha assegurat el regidor Montaner.

Pel que fa als veïns desallotjats, 12 d’ells han acceptat l’allotjament al Servei d'Urgències i Emergències Socials municipal, mentre que la resta ha optat per anar a cases de familiars i amics.