Multiconsulta sí o sí. Tal sembla ser la decisió d'Ada Colau, que, davant el setge dels tribunals a la seva iniciativa per consultar els barcelonins sobre diversos temes de ciutat, i, singularment el de la remunicipalització de l'aigua, ha decidit tirar pel dret i assumir-ne directament l'organització. Fins i tot, al preu de destinar-hi 1,5 milions d'euros, quantitat que representa un sobrecost de 600.000 euros més dels inicialment previstos, segons ha sabut El Nacional.

El futur de la denominada Multiconsulta Ciutadana o multirreferèndum,prevista per al proper mes de maig, està en l'aire arran de dos recursos contenciós-administratius  contra l'article 74.3 del reglament municipal que la regula presentats davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els va interposar la Delegació del Govern espanyol i la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades al Sector Públic (CCIS).

Inicialment, l'equip de govern de BComú va obrir un concurs públic per adjudicar el "servei de producció i logística per a la Multiconsulta", un dels projectes estrella del mandat de Colau. El contracte preveu tres fases, PreMulticonsulta, Multiconsulta i PostMulticonsulta. El primer inclou la recollida d'informació i elaboració de continguts i la gestió de punts d'informació; el segon, la gestió i coordinació dels Punts de Consulta Presencials, i, el tercer, el suport logístic al recompte, entre d'altres tasques.

El pressupost total, segons consta al plec de condicions al qual ha accedit aquest diari, era de 918.652,16 euros, com figura a les planes 3 i 4 del document:

 

Però la possibilitat d'una suspensió arran dels plets judicials oberts va fer reaccionar Colau obrint una nova via per dur-la a terme: un crèdit a compte del pressupost prorrogat de l'Ajuntament per al 2108. L'import és d'1.500.000 euros. És a dir, el pressupost ha pujat en 582.000 euros més que els previstos al concurs inicial. El crèdit es va aprovar a la reunió de la comissió de govern celebrada el passat 25 de gener:

 

De fet, Gala Pin, regidora de participació ciutadana, va anunciar el 16 de gener passat que tiraria endavant la multiconsulta malgrat la "bel·ligerància judicial". A més de la qüestió de la gestió de l'aigua a la multiconsulta també es preguntarà la ciutadania pel canvi de nom de la plaça dedicada a l'esclavista Antonio López -que es rebatejaria com a plaça Isrissa Diallo, un immigrant mort al CIE- i el gimnàs social Sant Pau al Raval així com habitatges socials. 

Malgrat que Colau ha fet bandera de la multiconsulta durant tota la legislatura, i va prometre que cada any se'n faria una, el cert és que, a tot estirar -i suposant que finalment els tribunals no la suspenguin- podrà convocar la prevista per a aquest mes de maig, atès que l'any que ve se celebraran les eleccions municipals.

Projecte estratègic

La multiconsulta és un projecte estratègic per a una Colau que necessita recuperar la iniciativa política i reconciliar-se amb el carrer davant les magres perspectives que li atorguen les enquestes -ERC guanyaria les eleccions a Barcelona, segons l'últim baròmetre municipal-, amb un electorat clarament desencisat. 

El projecte també li permetria desviar les crítiques després d'una legislatura en què la lideressa dels comuns ha estat incapaç de gestionar acords i pactes bo i l'exigua minoria amb què governa. Fins al punt que, de nou, ha hagut de prorrogar els pressupostos després del fracàs del seu pacte de govern amb el PSC. Tres anys en els que els grans projectes de ciutat han brillat per la seva manifesta absència.