Centenars de milers de persones, grans i petits, viuran l'arribada dels Reis Mags a les principals ciutats catalanes. Des de Barcelona fins a Vic, Ses Majestats visitaran tots els indrets de Catalunya. Aquesta és una guia per a no perdre't res de les principals cavalcades d'arreu del país.

El recorregut a Barcelona

La cavalcada de Reis de Barcelona estrenarà tres carrosses pels Reis Mags, Melcior, Gaspar i Baltasar. És la principal novetat de la desfilada, que enguany comptarà amb la participació de més de 1.200 persones. El recorregut dels Reis Mags d'aquest dijous travessarà Barcelona des de Avinguda del Marquès de l'Argentera fins l'Avinguda Reina Maria Cristina.

La jornada començarà a les 16:30h, quan l'alcaldessa Ada Colau entregarà la clau de la ciutat als Reis, després de fer un llarg recorregut des d'Orient fins al Moll de la Fusta a bord de la goleta Santa Eulàlia. La desfilada no començarà, però, fins les 18h. Els Reis Mags, dalt de les seves noves carrosses, iniciaran el seu recorregut a l'Avinguda del Marquès de l'Argentera amb destinació Avinguda Reina Maria Cristina, on la cavalcada finalitzarà a les 20:45h.

Més al detall, tal com es pot veure al mapa, els Reis d'Orient passaran per diversos punts de la ciutat: En primer lloc, passaran pel Pla de Palau (18:10h), des d'on seguiran fins pel passeig d'Isabel II fins a arribar a l'alçada de Via Laietana. Transcorrerà per aquesta avinguda fins a arribar la plaça Urquinaona (19:00h). Acte seguit, els Reis Mags s'aproparan a plaça Catalunya (19:10h).

Després, pel carrer de Pelai arribaran fins la plaça Universitat (19:25h) des d'on prendran part de la ronda Sant Antoni per accedir al carrer de Sepúlveda. No serà fins les 20:05h quan Ses Majestats creuaran el carrer Comte d'Urgell. A les 20:35h, arribaran a la plaça Espanya per a acabar la desfilada a l'Avinguda de la Reina Maria Cristina.

El recorregut del Reis Mags d'Orient / Elaboració pròpia

Paral·lelament, també es celebraran cavalcades a diferents barris de Barcelona. Podeu consultar-ne els recorreguts al següent mapa:

Els Reis estrenen carrossa

Els Reis Mags han rebut l'any 2017 amb novetats. L'Ajuntament de Barcelona els ha renovat les carrosses, dissenyades per tres companyies artístiques. Els nous vehicles, que incorporen tecnologies sostenibles, estan inspirats en indrets d'Orient: Melcior comptarà amb un jardí de conte, Gaspar amb un boscos japonesos i Baltasar amb una sabana africana.

A la cavalcada, hi participaran 1.200 persones que s'encarregaran d'animar a grans i petits. Entre els participants es troben més de 100 ballarins i actors professionals, a més de diversos centenars de voluntaris i alumnes d'escoles de teatre, dansa i circ. 

Els llaminers que esperin recollir caramels hauran d'esperar les darreres carrosses, que repartiran més de set tonelades de llaminadures. Ningú es quedarà sense caramels, perquè són aptes també per a celíacs.

La ubicació de la desfilada en temps real

A partir de les cinc de la tarda, l’Ajuntament de Barcelona informarà en temps real del lloc on es trobi la primera carrossa del seguici. En aquest web, es podrà seguir sobre el plànol de la ciutat el recorregut de la cavalcada i les hores estimades de pas.

Lleida: els Reis arriben en tren

A Lleida s’arriba amb tren. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a les 17:30h a l'estació Lleida-Pirineus en un tren històric estirat per la locomotora 'Ye-yé', on seran rebuts per les autoritats locals.

El recorregut de la comitiva reial s'iniciarà a les 18h a la plaça Ramon Berenguer, des d’on  seguirà per la rambla de Ferran, avinguda Francesc Macià, el pont Vell, l’avinguda de les Garrigues, avinguda de València, pont Universitat, avinguda Madrid, avinguda Blondel, fins arribar a davant del Palau de la Paeria, on els Reis Mags baixaran de les carrosses i pujaran a l'escenari preparat per a rebre als nens i nenes.

La cavalcada dels Reis Mags 2017 de Lleida disposarà aquest any de quatre espais habilitats per a persones amb mobilitat reduïda. On? A la rambla de Ferran (davant l'església del Carme), a l'avinguda de les Garrigues número 5, entre la plaça d'Espanya i l'avinguda de Madrid i a l'avinguda de Blondel.

Tarragona: Ses Majestats, des del mar

A Tarragona, els Reis d’Orient seran rebuts a les 18:15h. Serà al port, on els saludaran els vaixells i les barques amb les seves sirenes. Els patges dels Mags encendran bengales de colors per assenyalar la seva entrada a la ciutat.

L’itinerari de la Cavalcada, que aplegarà unes 25.000 persones, passarà pel carrer Reial, la plaça dels Carros, el carrer Apodaca, la plaça de la Mitja Lluna, el carrer Unió, la Rambla Nova -on farà dos tombs-, el carrer de Sant Agustí, el carrer del Portalet i la plaça de la Font.

La cavalcada de Reis a Tarragona es torna més sostenible. I és que, com a principal novetat, enguany les llums tradicionals s’han substituït per a estalviar un 60% del consum i per una major seguretat, ja que aquest tipus de llum evita l’escalfament dels vehicles.

Girona: la solemne muralla

A Girona, Ses Majestats faran la seva entrada solemne als Jardins de la Muralla. No obstant això, la cavalcada començarà a les 18:30h quan Ses Majestats creuaran el riu pel pont Alferez Huarte i pujaran als seus carruatges al passeig General Mendoza.

Els carruatges de Ses Majestats transcorreran pels carrers Ultònia, Migdia, la Creu, Joan Maragall, plaça Pompeu Fabra, Gran Via de Jaume I, avinguda de Sant Francesc, lateral nord de la plaça de Catalunya i pujada del pont de Pedra. Llavors, els Reis Mags faran el pregó des de la plaça del Vi. 

Ajuntament i Protecció Civil repartiran novament polseres identificatives als menors. D'aquesta manera, si es perden fàcilment es pot localitzar la família ja que els nens porten un nom de telèfon apuntat a la polsera. 

Vic: La cavalcada més polèmica

Vic s'ha convertit aquest any en la ciutat protagonista de la cavalcada a TV3. La nit més màgica de l'any començarà a la carretera de Barcelona i acabarà a la Plaça Major, com és tradició. Enguany, amb motiu de la retransmissió de TV3, el seguici començarà abans: a les 17:30h. I no serà exempt de polèmica: perquè a Vic s’hi podran veure els fanalets independentistes de l’ANC i Òmnium.

El recorregut principal es basarà en una volta pel casc antic de la capital d’Osona, a partir de la rambla del Bisbat fins a la de l’Hospital, tot passant per la del Passeig.

A les 20:30h, des de la balconada de l’Ajuntament, Ses Majestats rebran la benvinguda de l’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra, i tot seguit el Rei Melcior es dirigirà als vigatans i al conjunt de catalans.

Igualada: Els Reis entren a casa

Igualada està d’enhorabona. El Govern va declarar la Festa dels Reis d’Igualada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional el passat 27 de desembre. Per això, la festa a la capital de l’Anoia ha pres encara més interès. El seguici arrencarà a les 18:30h i que s’allargarà fins aproximadament les 21h.

Els Reis Mags arribaran pel Passeig Verdaguer, cantonada amb Joaquima de Vedruna i acabaran el recorregut màgic a la Plaça Castells.

La cavalcada de reis d'Igualada destaca de la resta de la resta de festes del país perquè la mateixa nit del dia 5 de gener, els patges reparteixen "personalment" els regals per totes les cases. En total, se’n repartiran més de 2.000.