L'Ajuntament de Barcelona segueix sense mullar-se sobre la seva participació al referèndum a menys d'un mes de la seva celebració. Aquesta tarda el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que primer volen esperar que el Govern català els informi "sobre què té previst" després de l'anul·lació del TC per, llavors, decidir què farà l'Ajuntament.

Pisarello ha assegurat que, tant bon punt es va rebre el requeriment del president de la Generalitat per confirmar que l'Ajuntament cediria locals públics, es va donar ordres al secretari consistorial perquè en comprovés la disponibilitat. Barcelona compta amb més de 260 col·legis electorals i 1.300 meses.

Avui, però, argumenten que aquests tràmits han quedat condicionats per les resolucions del TC suspenent la llei del referèndum i la seva convocatòria, així com les altres lleis de desconnexió. Per això, l'alcaldessa Ada Colau ha enviat una carta a la Generalitat perquè els informi sobre les actuacions que tenen previstes "per garantir la participació sense posar en risc a la institució i els funcionaris ateses les noves circumstàncies":

D'altra banda, Pisarello ha reiterat "el compromís de l'Ajuntament amb el dret dels ciutadans a expressar-se lliurement" sempre que això no posi risc l'Ajuntament ni els seus treballadors.

El tinent d'alcalde també ha avançat que encara no tenen l'informe del secretari general de l'Ajuntament sobre la cessió de locals per al referèndum, i que han fet aquesta petició al Govern per a Barcelona però que també afecta la resta de municipis catalans.

Mentrestant, més de 600 alcaldes de tot Catalunya ja s’han compromès amb el referèndum d’independència i ja han signat un decret per fer visible la seva col·laboració amb la convocatòria del Govern. El document ha estat impulsat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Aquesta és la carta original que Colau ha enviat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont: