La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha assegurat que Airbnb s'ha compromès en una reunió d'aquest dimecres a retirar en un termini màxim d'un mes els 1.036 pisos turístics il·legals amb ordres de cessament que li va exigir la passada setmana l'Ajuntament.

"El punt d'inflexió que s'ha produït es concreta avui amb una cosa tangible", ha destacat Sanz en roda de premsa al costat del regidor Agustí Colom, i ha dit que ara hi ha una voluntat que fins ara no havia existit per part d'Airbnb, que és la de complir la llei, en paraules de la tinent d'alcalde.

Ha destacat que el següent pas serà que la plataforma desenvolupi un programari perquè sigui obligatori introduir el número de llicència del pis per assegurar que és legal abans que es publiciti. Actualment, “al voltant d’un 40% dels pisos” que ofereix la plataforma mostren el seu número de llicència, tot i que “els números no tenen perquè ser correctes”, ha apuntat Sanz. “A partir de la tardor, ha de ser un requisit obligatori amb la supervisió de l’Ajuntament”, ha revelat Sanz.

Colom ha detallat que preveuen reprendre al setembre les converses amb Airbnb i la resta de grans plataformes sobre aquest assumpte, i la tinent d'alcalde ha defensat que el programari hauria d'estar llest entre tardor i hivern del proper any.

Lloguer d’habitacions, més propens al frau?

Han recordat que diferencien el cas de compartir un habitatge llogant habitacions, que encara està pendent de regulació. Preguntats per si gestors de pisos il·legals començaran a oferir-los per habitacions per saltar-se el nou sistema, han assegurat que existeixen sistemes senzills per controlar-ho.

Per llogar habitacions, l'amfitrió ha d'estar empadronat en l'habitatge, per la qual cosa un mateix operador només podria oferir un pis, que a més no podria publicitar-se com un habitatge sencer, la qual cosa limitaria els turistes interessats si cerquen aquesta modalitat, ha explicat Colom.

Sanz ha afegit: "Estem fent una tasca inspectora com mai, espectacular, i ens està permetent identificar molts tipus de frau" i avançar-se a ells.