El Temple Expiatori de la Sagrada Família ha marcat des de fa més de cent anys l’‘skyline’ de Barcelona i no pensa deixar de fer-ho. El proper 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, serà inaugurada la Torre de la Mare de Déu, la segona més alta de la basílica segons el projecte final i de 138 metres d’alçada, que tindrà la particularitat que estarà iluminada, esdevenint així “un nou estel de la ciutat”. Així l’ha definit el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha assenyalat que aquesta inauguració es presenta l’endemà de l’onzè aniversari de la consagració de la basílica per part del Papa Benet XVI i que un cop en funcionament, “canviarà per sempre el perfil de la ciutat de Barcelona”.

 

Omella ha assenyalat que el remat final d’aquesta torre serà prou especial per al ritme constructiu de la basílica, ja que significarà que ja s’hauran finalitzat “la meitat de torres”, ja que serà la novena en estar acabada, de les 18 previstes en el projecte final. A més, es tracta de la segona més alta, però la seva singularitat serà que estarà il·luminada. De dia reflectara els rajos del sol i de nit brillarà amb llum pròpia.

arzobispo Omella presentación estrella de la torre de la Madre de Dios de la Sagrada Familia - Montse Giralt

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella / Montse Giralt

L’arquebisbe de Barcelona ha assenyalat que la inauguració de la torre es pot dur a terme, malgrat la caiguda d’ingressos provocada per la baixada del turisme a causa de la pandèmia, que s'ajunta a altres motius que poden retardar la finalització de la basílica, gràcies a les aportacions de patrocinadors i organitzacions, i s’ha mostrat satisfet de poder dur a terme “el desig de Gaudí, una torre rematada amb un estel, l’estel de la nova evangelització, dedicada a Maria, mare de l’evangeli vivent”.

Una inauguració amb col·laboració del barri

Està previst que l’estel de dotze puntes que culmina la torre s’instal·li el 29 de novembre, per donar pas tot seguit a les proves d’il·luminació que permetran que el 8 de desembre es pugui dur a terme la inauguració amb un seguit d’activitats que inclouen activitats de cultura popular a partir de les 10:30, on hi participaran entitats del barri de la Sagrada Familia, així com entitats del tercer sector, entre d’altres.

Per la tarda, una missa celebrada pel cardenal Omella a les 18h donarà inici als actes litúrgics, que seguiran amb la benedicció de la torre a les 19.30h i la il·luminació de l’estel a les 19,40h.

ESTRELLASF 007

Cada punta de l'estel té una llargada de 2,90 metres / Montse Giralt

Segons ha detallat a peu d’obra i amb l’estel al davant l’arquitecte director, Jordi Faulí, està previst que la il·luminació sempre sigui blanca i permeti identificar clarament cada una de les dotze puntes de l’estel. A més, ha recordat que el model “respon a un dels dissenys que va deixar Gaudí al seu estudi”, i que en l’actual fase constructiva, “quan fem un element nou sempre busquem què en va dir Gaudí”. En aquest cas, l'arquitecte va assenyalar que la torre estaria “coronada per l’estel del matí”, la qual cosa ha donat lloc a un estel de base dodecaèdrica, amb un díametre total de 7,50 metres i dotze puntes piramidals de cinc cares amb una llargada de 2,90 metres. El pes total de la peça és de 5,5 tones i està construïda en vidre i acer.

Sempre il·luminada

La intenció és que l’estel sigui una “guia” que sigui sempre visible, de manera que serà un nou element en l’‘skyline’ de la ciutat. De dia reflectarà els rajos del sol i per tant adoptarà formes canviants segons l’hora i la climatologia. De nit, la seva llum serà sempre blanca gràcies a una il·luminació amb tecnologia led. El projecte, segons Faulí, és que un cop il·luminada “sembli ingràvida, suspesa en el cel”.

Aquesta torre està buida per dins, ja que la seva missió és la d’il·luminar amb llum natural l’altar major, i per això no serà visitable com ho son les altres vuit construïdes fins al moment.

 

Imatge principal: L'estel, al peu de la torre on anirà instal·lat / Montse Giralt