No fa ni dos anys, el 2019, l’històric restaurant Can Lluís del barri del Raval de Barcelona celebrava cofoi el seu norantè aniversari, ja amb la vista posada en un centenari que, dos anys després, és més una quimera que altra cosa. En l’actualitat, l’establiment, catalogat en la categoria d’emblemàtics, està tancat i barrat, de fet, tant barrat que els gestors del restaurant es van trobar el pany canviat, "desnonats sense avisar". Malgrat estar tancat des de l’inici de la Covid-19 en aquest cas no ha estat la pandèmia la que ha obligat a abaixar la persiana, sinó un conflicte amb la propietat de l’immoble -un fons israelià d’inversió, dels considerats "voltor"- que ha acabat amb gairebé un segle d’existència... a l’espera del que determini el jutge.

Aquesta història comença el 1929, quan Lluís Rodríguez i Elisa Vilaplana, procedents de terres alacantines, obren Can Lluís a la cantonada del carrer de la Cera amb Reina Amàlia, al cor del Raval dels gitanos, als baixos d’un edifici propietat de la família Mestres, que hi viu. Comença aleshores a prendre forma tota una institució del barri, amb cuina casolana catalana i valenciana que dona solera a un local pel qual han passat des de Manuel Vázquez Montalban fins a Peret, passant per Terenci Moix, La Trinca, Ovidi Montllor i "tots els actors que venien de Madrid", segons relata a elNacional.cat amb fermesa no exempta de nostàlgia Júlia Ferrer, ànima de la cuina de Can Lluís i dona de Ferran Rodríguez Abella, representant de la tercera generació dels Rodríguez que regenten el restaurant, que recorda que entre el bagatge històric del local s’inclouen "cinc llibres de firmes", on hi ha espai per pràcticament el tot Barcelona del segle XX.

Una bomba anarquista

Al llarg dels noranta i pocs anys de vida, l’establiment n’ha vist de tots els colors, "acostumats a patir i a gaudir", però el pitjor moment va ser la tragèdia viscuda l’any 1946, quan la policia va intentar detenir dos anarquistes -un home i una dona- dins del restaurant. Durant aquella "detenció indeguda", la dona va llançar una bomba -de la que encara se’n podien veure els efectes al terra del restaurant- matant a l’acte el propietari del local i un dels seus fills, mentre que la policia la va abatre i va detenir l’home.

restaurant can lluis foto can lluis

El restaurant Can Lluís oferia cuina tradicional catalana i valenciana / Can Lluís

L’any 1954 l'establiment passa a la segona generació, seguint amb el model de restaurant "tradicional". Passen els anys i el local es converteix en un "punt de trobada" per a actors, escriptors i barcelonins en general. "Tothom qui entrava era de la família", evoca Júlia Ferrer.

90 aniversari amb núvols al fons

Però les veritables dificultats es van començar a fer visibles amb el canvi de segle. L’any 2003 Can Lluís passa a la tercera generació però hi ha molts dubtes que passi a la quarta. Els canvis en la Llei d’Arrendaments Urbans comporten una revisió del lloguer del local, amb un augment considerable. Amb tot, els problemes arriben a partir del 2015, quan mor la propietària de l’immoble. "L’administrador de la finca va comprar-la als fills i la va vendre a un fons d’inversió israelià", relata, i és aquí on comencen els problemes que han comportat el tancament.

cartel 90 aniversario can lluis

Cartell de la celebració del 90è aniversari de Can Lluís 

Malgrat renegociar un nou lloguer, els Rodríguez no poden afrontar les exigències de la nova propietat: "Ens posen dificultats per poder traspassar el local i ens adonem que no hi ha perspectives de continuar el negoci". Amb tot i sense oblidar els problemes, el 2019 el local celebra el 90 aniversari amb tot d’activitats -sopars, tertúlies, sessions de màgia, music-hall,...- que s’allarguen durant sis setmanes. És literalment, la calma abans de la tempesta, perquè amb el temporal Glòria del gener del 2020 els problemes encara es faran s’engrandiran.

Del Glòria a la Covid

El mateix 2019 la propietat va decidir rehabilitar l’edifici, causant desperfectes en el restaurant i, segons Júlia Ferrer, "sense pagar-los". Però el pitjor encara ha d’arribar: amb l’edifici en obres, el temporal Glòria inunda de tal manera l’immoble que s’esfondra el sostre del servei de dones del restaurant, per sort, és diumenge, dia de descans, i no hi ha danys personals. L’enfrontament amb la propietat revifa: "ens demanen que paguem la meitat de la reparació", es queixa Ferrer.

A partir d’aquí, tot s’accelera: entra en joc la inspecció de l’Ajuntament, comença el confinament per la pandèmia del coronavirus i la renegociació del lloguer del local -que com està tancat no genera ingressos- arriba a un punt mort quan la propietat "deixa d’enviar-nos els rebuts i després ens demanden, segons ells, per no pagar lloguer", però "sense notificar res".

restaurant can lluis foto can lluis 2El restaurant Can Lluís, a la cantonada dels carrers de la Cera i de la Reina Amàlia / Esteve Vilarrúbies - Ruta dels Emblemàtics

Les desgràcies no acaben aquí. L’octubre del 2020 entren a robar i els Mossos hi troben "un senyor amb un matalàs". El local queda destrossat, amb bona part del material culinari i informàtic desaparegut. I encara ha d’arribar el pitjor: el 29 de gener del 2021, "ens trobem el pany canviat" i quan, amb conformitat amb els Mossos fan venir el serraller, de cop salta una alarma que els gestors de Can Lluís no havien instal·lat.

"Ens van desnonar sense avís", es lamenta Ferrer. Can Lluís no pot tornar a obrir, toca indemnitzar els quatre treballadors i portar l’assumpte al jutjat, on els gestors del restaurant demanen "la nul·litat per un desnonament incorrecte". Ara, tot està en mans del jutge, que en cas de donar la raó a la família Rodríguez, els permetria reconsiderar el futur del restaurant bé "per la via de la compra del local o per la del traspàs". Mentrestant, un (altre) establiment emblemàtic de Barcelona ha abaixat la persiana. En serà l’últim?

 

Imatge principal: El restaurant Can Lluís aquesta mateixa setmana, tancat i barrat / Jordi Palmer