El Museu d'Història de Barcelona (Muhba) en la seva seu d’Oliva Artés, al districte de Sant Martí, repassa a l'exposició 'Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d'incendis, 1833-2022' la història del cos de bombers, les mesures de prevenció d'incendis i els principals focs ocorreguts a la ciutat. L'exposició, que es podrà veure fins al juny del 2023, s'emmarca en la sèrie de mostres que el Muhba Oliva Artés duu a terme sobre la història urbana contemporània de la ciutat -recentment va fer una exposició sobre xemeneies industrials-, en aquest cas del Cos de Bombers de Barcelona creat el 1833, segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona.

La mostra compta amb una exhibició de vehicles històrics, a més de fotografies, vitrines amb aparells de comunicació i avisos i un altre material relacionat amb la prevenció, audiovisuals dels grans incendis i una maqueta de la caserna de Llevant, entre d'altres. L'exposició, que anirà acompanyada d'una sèrie d'activitats de prevenció durant aquests mesos, té per objectiu posar en relleu el "paper clau" de la prevenció a les feines dels Bombers de Barcelona, ​​que amb el pas del temps ha arribat a ser tan important com l’extinció i el salvament. 'Protegir Barcelona' fa un recorregut sobre el paper de la prevenció a cada moment històric i els incendis han servit d'indicador de quin era l'estat de prevenció dels focs en cada període.

Làmina amb la representació dels uniformes i dels equips d’extinció que feien servir Bombers de Barcelona 1870 ANC col·lecció de Pere Grañén
Làmina amb la representació dels uniformes i dels equips d’extinció que feia servir Bombers de Barcelona el 1870 / Foto: ANC - Col·lecció de Pere Grañén

Amb 'Protegir Barcelona', per primera vegada el MUHBA Oliva Artés es troba a ple rendiment, amb cinc exposicions al mateix temps, que interactuen entre elles i un dens programa d’activitats. Són ‘Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle XXI’, que és l’exposició estable, i quatre exposicions temporals: ‘Habitar Barcelona’, dedicada a l’habitatge al segle XX; l’esport a Barcelona, amb l’exposició ‘Barcelona & futbol’; la representació de la ciutat, amb l’exposició ‘Poblenou: la memòria pintada’, amb quadres de Neus Martín Royo, i finalment la dedicada al cos de bombers barcelonins i que incideix especialment en les tasques de prevenció més que en les d’extinció.

En aquest sentit, l’exposició explica quines han estat les principals mesures de prevenció i les relaciona amb els principals incendis que s’han declarat a Barcelona al llarg dels anys i que han servit d’indicador de quin és l’estat de la prevenció d’incendis a cada període. Així mateix, les fites de la història urbana han marcat també les accions de prevenció, sovint a remolc de l’explosió demogràfica, el creixement urbanístic, la industrialització i les crisis polítiques, socials i bèl·liques, per concloure que en els darrers dos-cents anys Barcelona s’ha tornat una ciutat més segura perquè s’ha establert una normativa legal bàsica de seguretat en cas d’incendi i un sistema d’inspecció que la garanteix.