El Port de Barcelona s’obre a les empreses per ser el hub d’innovació que lideri el Port del futur i presenta la Fundació BCN Port Innovation, una iniciativa disruptiva fundada pel Port de Barcelona i les empreses tecnològiques Ackcent i Aggity, i que ja compta actualment amb 18 empreses i institucions associades. Amb la voluntat de protagonitzar el procés de transformació del sector portuari i estar a l’avantguarda de les tendències en comerç internacional i logística, la Fundació té com a objectiu promoure la utilització de Port de Barcelona com a sandbox per a l’exploració de reptes comuns, reals i tangibles.

La BCN Port Innovation s’ha presentat avui en un acte que ha comptat amb la presència del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, el secretari general del departament de Territori, Joan Jaume i Oms; el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero; la directora general de la Fundació, Catalina Grimalt, el seu director tècnic, Miquel de la Mano, i alguns dels membres del patronat com el president i CEO d’Aggity, Oscar Pierre; el CEO d’Ackcent, Lluís Vera; el CEO de Factor Energia, Emili Rousaud la subdirectora general i responsable d’Econòmic-Financer del Port, Miriam Alaminos i la directora d’Innovació del Port, Emma Cobos.

L’acte, que ha comptat amb la presència de més de 300 persones, ha reunit a responsables d’empreses i institucions i representants de la Comunitat Portuària de Barcelona així com dels reconeguts emprenedors Aleix Valls, CEO i fundador de Liquid Lab Ventures; Laura Urquizu, CEO de Red Points i Lluís Soldevila, CEO d’Acktitude, que han apadrinat el projecte.

Una fórmula col·laborativa publicoprivada La Fundació BCN Port Innovation es va gestar en el Pla d’Innovació del Port de Barcelona, que planteja un nou model de participació, col·laborativa i oberta, entre la Comunitat Portuària de Barcelona i de l’ecosistema innovador de la ciutat. És una fundació sense ànim de lucre i amb finançament publicoprivat que té com a objectiu desenvolupar projectes innovadors i amb base tecnològica que puguin aplicar-se a la logística, la mobilitat i la descarbonització de l’activitat de la comunitat portuària.

La Fundació compta com a màxim òrgan de govern amb un patronat format per 12 membres i presidit pel Port de Barcelona. Així mateix disposa d’un comitè executiu i un consell consultiu. Al patronat d’ahir, 8 de Juny del 2023, s’ha incorporat Factor Energia per donar força als projectes relacionats amb la transició energètica. Com a base del model de participació col·laboratiu i obert que proposa, la BCN Port Innovation també compta amb un conjunt de partners estructurats en tres categories en funció del seu nivell de compromís i participació en el finançament de projectes: “Dreamer”, “Creator” i “Leader”.

Una iniciativa oberta a noves empreses i institucions BCN Port Innovation vol atraure tant a empreses i institucions portuàries, com a empreses i startups tecnològiques per desenvolupar noves solucions als reptes que planteja la logística actual, però també generar models innovadors que puguin ser replicables en altres sectors econòmics. En aquest sentit, els seus òrgans de govern i els partners compten amb representants del món logístic i portuari, però també de sectors com les telecomunicacions, l’energia, la formació o l’immologística, amb l’objectiu de desenvolupar projectes en l’àmbit de la descarbonització o el transport que siguin transversals i impliquin a d’altres sectors econòmics i a la societat.

Actualment, ja en són partners “Leader”: Siemens, Grimaldi Lines, Merlin Properties, MB92, Mepsa, ALFIL Logistics, Puerto Seco Azuqueca, Factor Energia, BEST, Captrain, Italtel, Nexus Geographics, Aquarium, ICIL i l’Escola Europea-Intermodal Transport. Enfocada a resultats tangibles, públics i escalables BCN Port Innovation ja ha posat en marxa dos projectes que apliquen solucions tecnològiques per facilitar el pas de les mercaderies pel Port de Barcelona i endegarà durant els propers mesos tres projectes més per desenvolupar solucions disruptives per als reptes que planteja actualment la logística portuària i el transport marítim internacional, sempre des de la perspectiva de donar solucions a problemàtiques reals i tangibles.

El requisit principal perquè la fundació decideixi finançar un projecte és que els resultats esdevinguin un actiu a l’abast de tota la societat. Alhora han de ser projectes que resolguin reptes reals de una forma replicable i escalable, facilitant així l’adopció de les noves tecnologies desenvolupades per al màxim nombre possible d’empreses.

El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha recordat durant la presentació que els ports i el transport marítim internacional s’enfronten a “escenaris complexes en els àmbits de la descarbonització, la transició energètica i la mobilitat, reptes als quals hem de donar resposta amb solucions innovadores. Pel Port de Barcelona la innovació és una virtut, però també una necessitat”. Salvadó ha explicat que “la fundació BCN Port Innovation és l’eina que té el nostre port per generar solucions reals i aplicables a curt termini que generin un impacte real en el nostre entorn”.