El Mobile Social Congress (MSC) 2019 analitzarà l'"esclavitud moderna" que genera el model de producció i consum de la indústria tecnològica en la seva quarta edició, que se celebrarà el 26 i 27 de febrer i coincidirà amb el Mobile World Congress (MWC).

En la presentació d'aquest dilluns, la membre de Setem Catalunya Laia Fargas ha exposat que s'abordarà "des d'una perspectiva holística" la cadena de subministrament d'aquesta indústria i la vulneració de drets laborals que es registren en les diferents fases.

Fargas ha indicat que el pervertiment de les condicions de treball en la indústria electrònica és "una de la preocupacions principals" de col·lectius com Setem Catalunya, que organitza el MSC, cosa que s'evidencia ja que en edicions anteriors d'aquest saló ja s'ha tractat aquest tema.

Aquesta vulneració de drets laborals incideix especialment en dones i infants i comporta, per exemple, avortaments espontanis en inhalar gasos tòxics quan es treballa, ha remarcat Fargas. També es debatrà sobre l'impacte ambiental que generen les fàbriques tecnològiques en les comunitats en les quals es troben les plantes, a més de les mines de recursos naturals i els abocadors, sobretot, en països de l'Àfrica, Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic.

En aquest sentit, el membre de Setem Catalunya Jofre Güell ha alertat que "el fet que passi tan lluny i no es tingui davant" dilueix la responsabilitat personal dels ciutadans.

Aquest esdeveniment es realitza amb finançament de la Unió Europea i l'Ajuntament de Barcelona i el seu contingut recau sobre l'organització Setem.

Programa

La quarta edició del MSC comptarà amb diferents panells i tallers que es desenvoluparan durant els dies 26 i 27 de febrer en el Pati Manning.

Durant la primera jornada tindran lloc les conferències 'Conflictes socials i ambientals per a l'extracció minera a Xile, Armènia i Zàmbia' i 'Esclavitud moderna, treball forçat i suïcidis en la indústria tecnològica', a més d'una trobada d'instal·ladors i reparadors de dispositius tecnològics en la qual s'ensenyarà a allargar la vida d'aquests i recuperar el control de les dades.

El segon dia comptarà amb els panells 'Compra pública: una eina per revertir l'explotació laboral de la indústria' i 'Experiències de reparació i reciclatge de productes electrònics des de l'economia solidària, les empreses i el sector públic'.

El dimecres 27 també s'oferiran tallers per promoure un consum i ús conscient dels telèfons intel·ligents, aprendre a utilitzar eines lliures al núvol i controlar les dades que es publiquen a la xarxa.

No és l'"anti-MWC"

Fargas ha recalcat que el MSC no es presenta com "un 'anti-MWC' ni com el 'vessant social' del MWC", saló internacional que tindrà lloc del 25 al 28 de febrer a Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat.

"El que fem és visibilitzar el que no es parla allà", ha sostingut Fargas i ha defensat que el MSC vol ser un espai ciutadà en el qual els moviments socials i l'Economia Social y Solidaria (ESS) puguin mostrar les alternatives de producció i consum que existeixen al model hegemònic exposat en el MWC.

Fargas ha emfatitzat l'"aposta política" del MSC de no ser present a la zona d'exposició del MWC ni de participar en la seva programació i d'organitzar-se com a espai alternatiu i col·lectiu.