Quan queden pocs anys per arribar al centenari de l’Exposició Internacional del 1929 i en ple procés de reconversió de l’espai firal, Barcelona ha dit adeu a un pavelló supervivent i gairebé centenari, tot i que d’interès patrimonial secundari i que feia anys que estava en desús. Es tracta del Pavelló de les Elèctriques, abandonat des de feia dues dècades i que amenaçava esfondrament. Segons ha avançat ‘Betevé’, al desembre van començar les tasques d’enderroc i aquest divendres s’han acabat d’enretirar les últimes estructures que quedaven dretes, per donar pas a una futura zona verda, la urbanització de la qual haurà d’esperar a que se superi l’actual situació de sequera.

El Pavelló de les Elèctriques, situat a l’avinguda dels Montanyans, entre el Poble Espanyol i el Palau Nacional va ser construït com a pavelló comercial de l’exposició del 1929 i al seu interior s’hi feien projeccions de cinema. Després de la fira va funcionar com a escola i posteriorment com a seu i museu de l’Institut Botànic de Montjuïc, però des del 2003 no tenia cap ús, la qual cosa va fer que l’edificació s'anés deteriorant, tot i estar catalogat amb un nivell D de protecció. El passat octubre i davant el risc d’esfondrament de la coberta, l’Ajuntament de Barcelona va tapiar portes i finestres i va precintar-ne l’accés després d’una visita tècnica conjunta de Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana.

pavello electriques montjuic fira 1929 font diari oficial exposicio
Imatge del Pavelló de les Elèctriques durant l'exposició del 1929 / Foto: Diari oficial de l'Exposició

En aquell moment, el consistori també va anunciar la intenció d’enderrocar l’edifici a causa del seu mal estat, tot i que l’execució s’ha hagut d’esperar a tenir un estudi de la Direcció de Patrimoni. Cal tenir en compte que el nivell de protecció de nivell D permet l’enderrocament si prèviament es documenta la necessitat de fer-ho. En tot cas, bona part del recinte firal del 1929 ha anat desapareixent amb el temps, i tret dels grans pavellons de l’avinguda Maria Cristina i el Palau Nacional, ja queden pocs més vestigis, com el Poble Espanyol, que de fet havia de ser efímer i enderrocar-se un cop finalitzada l’exposició, o la Casa de la Premsa, que a mitjà termini s’hauria de reconvertir en biblioteca. 

El Palau de les Missions, enderrocat el 1969

Menys sort va tenir el Palau de les Missions, ubicat en un entorn proper al Pavelló de les Elèctriques, en aquest cas al que ara són els jardins de Joan Maragall, en el recinte del Palauet Albéniz, enderrocat el 1969 i de memòria infausta, perquè durant la dictadura franquista va ser reaprofitat primer com a presó per a represaliats, després com a centre de classificació d’indigents i finalment com a centre de retenció i classificació d’immigrants d’arreu d’Espanya que no poguessin demostrar tenir feina o habitatge. És a dir, una mena de CIE 'avant la lettre’ especialitzat a retenir espanyols de fora de Catalunya per deportar-los als seus llocs d’origen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!