Les 84 treballadores de l'empresa Comer Bien S.L, que fins ara gestionaven el menjador escolar en 42 escoles bressol municipals de Barcelona i que ha presentat concurs de creditors, han denunciat que fa un mes i mig que no cobren arran de la situació de fallida de l’empresa, que la setmana passada va comunicar a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) que no podia fer-se càrrec del servei de menjador de les 42 escoles bressol que havia guanyat per licitació i que entrava en concurs de creditors, fet que va comportar que l'Ajuntament de Barcelona repartís la gestió dels menjadors afectades entre les altres 4 empreses que presten aquest servei.

Segons recull l’agència Efe, una portaveu de les treballadores afectades -cuineres i ajudants en el menjador escolar- ha afirmat que la situació econòmica és "molt greu" per a "la gran majoria de les treballadores" i que "algunes s'estan veient obligades a demanar ajuda a familiars i a amics". Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han confirmat a l’agència citada que les treballadores ja estan subrogades per aquestes empreses des d'aquest dijous, si bé les seves retribucions depenen de l'evolució del concurs de creditors, mentre que el sindicat CGT ha denunciat que el personal de cuina "no ha rebut cap notificació sobre la seva situació" i que "ningú els ha comunicat si cobraran o no, si han d'anar a treballar ni quin és el futur que els espera".

Segons el sindicat, el personal de cuina de les 42 escoles bressol municipals "segueix anant a treballar", encara que "l’única comunicació" que han rebut és un correu electrònic de l'IMEB "informant les direccions de les escoles que les cuineres s'hauran de fer càrrec de comprar els aliments, incomplint així la normativa alimentària". El sindicat i les treballadores han enviat una carta a l'Ajuntament de Barcelona explicant la situació i en la qual subratllen que "la responsabilitat del que passi a les escoles bressol és seva", així com "la decisió d'externalitzar els serveis públics essencials", i exigeixen la "municipalització del servei".

El mateix sindicat apunta que els fets exposats "són la punta de l'iceberg de les males praxis" de les empreses externalitzades que ofereixen el servei de menjador escolar a Barcelona via licitació. Per això, CGT ha denunciat que el personal de cuina de les escoles bressol públiques de Barcelona està externalitzat "per quantitats astronòmiques", però que aquestes quantitats "mai es reflecteixen en els salaris o en les condicions laborals de cuineres i ajudants de les guarderies". Per contra, segons CGT, "el maltractament, l'omissió de deures i l'incompliment de la normativa laboral són la tònica habitual de les empreses licitades".

Per això, el sindicat ha afirmat que "la lluita és contra el menyspreu que reben les nostres cuineres, un col·lectiu 99% feminitzat i precaritzat", i ha exigit "el pagament puntual de les nòmines i del plus de responsabilitat per a totes les cuineres, formacions dins de l'horari laboral o remunerades, equips de protecció individual, uniforme i sabates en bones condicions i tenir un calendari laboral per poder triar les vacances". Per visibilitzar la situació i exigir solucions, han convocat una protesta pel dilluns, 19 de febrer, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant de l'Ajuntament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!