El projecte-concurs 'La Filadora' que va crear Barcelona en Comú per encarrilar els excedents salarials a entitats afins mitjançant propostes per a la ciutat, porta més de tres anys sense celebrar-se. 

L'objectiu de la iniciativa era donar suport econòmic a entitats sense ànim de lucre, cooperatives i moviments socials que busquen la transformació social, política i econòmica cap a "un model de ciutat més just, equitatiu i solidari en l'àmbit local", segons explicava la formació en les bases d'una de les convocatòries.

Els fons amb què es finançava 'La Filadora' procedien d'aportacions econòmiques que realitzaven els càrrecs públics de Barcelona en Comú de l'ajuntament aportant una part dels seus sous, en aplicació del seu Codi d'Ètica Política.

La limitació de sous que reflecteix el codi ètic estableix "un sou màxim de 2.200 euros com a salari net mensual, incloent-hi dietes", aportant-se la resta del sou al partit. El 2017, amb l'objectiu d'encarrilar aquests excedents, la formació va llançar la primera convocatòria de 'La Filadora'.

Ara bé, les dues anteriors edicions de 'La Filadora' han quedat en suspens. L'any 2019 es va ajornar perquè es van celebrar eleccions municipals. A més, la següent convocatòria s'ha endarrerit arran de la pandèmia, han explicat des de la formació. No obstant això, BComú ha anunciat que aquesta sortirà el pròxim mes de març.

Amb tot, els comuns han afirmat que mantenen el seu compromís de seguir enfortint els projectes impulsats per la ciutadania. Per això, els excedents de sou que no s'han utilitzat, s'han acumulat i BComú els farà servir en les pròximes edicions de 'La Filadora'. 

La primera edició, que va comptar amb els excedents salarials de 2015 i 2016, disposava d'un total de 216.000 euros per premiar a les sis propostes de ciutat i 20 accions per als barris que millor s'ajustessin a les bases del projecte, amb un màxim de 15.000 eros per proposta. El 2018 es va celebrar la segona edició, amb 174.479 euros (142.000 euros dels excedents de sou del 2017 i 32.479 euros corresponents a la quantitat restant de l'edició anterior de 'La Filadora'), també amb un màxim de 15.000 euros per proposta.

Entre els guanyadors del projecte l'últim any que es va celebrar (2018), es troben entitats properes al partit com La Hidra, una cooperativa de la qual forma part l'exassessora en la Regidoria de Participació de l'Ajuntament de Barcelona Laia Forné, on comptava amb un sou brut anual de 56.714 euros.

El projecte premiat en 'La Filadora', que portava per títol 'Enfortim el Moviment Llogater. Pel Dret a l'Habitatge i a la Ciutat', va consistir a millorar per part de la cooperativa el recull de dades del nombre d'habitatges afiliats al Sindicat de Llogateres amb la finalitat de poder realitzar enquestes, elaborar conclusions i debats. La proposta va comptar amb un total de 602 vots, representant el 35% del total.

Des de l'oposició a l'ajuntament es denunciava l'any passat que el govern municipal concedia ajuts a entitats afins.