Tot just havia acabat enginyeria informàtica a la Universitat Politècnica de Barcelona quan es va adonar que la gestió del patrimoni era una tasca farragosa, complicada i enfocada només a la gent amb un patrimoni elevat. Per aquest motiu, Joaquim de la Cruz, un jove del Delta de l'Ebre nascut l'any 1997 va crear Flanks, una aplicació que permet als assessors financers gestionar les carteres de tots els clients des d'una mateixa plataforma, tot i que aquests tinguin comptes en diferents entitats. "Vam veure que la gestió de patrimoni d'una persona era una feina complicada i que sovint ningú s'oferia a fer-la, llevat d'aquells que tenien un patrimoni elevat", explica de la Cruz. 

De fet, segons l'emprenedor,  amb el software que ofereixen es pot automatitzar fins al 80% del treball manual que han de fer els gestors de patrimoni i els assessors financers. La fintech va néixer l'any 2019 de la mà de Sergi Lao i Álvaro Morales, i s'ha associat amb empreses com BRITech, OpenFinance, Additiv y Njorda, entre altres. Des de llavors, Flanks ha recaptat més de 9 milions d'euros en finançament i compta amb una plantilla de 70 persones. 

"Aprofitem la innovació per guanyar en eficiència"

De la Cruz defensa que van desenvolupar una tecnologia "capaç d'agregar dades d'inversió financera i enriquir-los amb fonts de tercers per a tenir una visió financera completa a través d'una API o una plataforma". Amb la finalitat d'automatitzar els serveis de gestió de patrimoni, la companyia proporciona un agregador de comptes de valors 100% digital i el seu model va dirigit a assessors financers i agències de valors, companyies de base tecnològica del sector de la gestió de patrocinis i divisions de banca privada de les institucions financeres.

Entre les funcions clau desenvolupades per Flanks hi ha una aplicació que permet als assessors financers gestionar les carteres de tots els clients des d'una mateixa plataforma, encara que aquests disposin de comptes en diferents entitats. “L'èxit futur en la gestió de patrimonis demana aprofitar la innovació per a guanyar en eficiència i, així mateix, millorar els nivells de qualitat del servei a inversors”, assenyalen des del negoci barceloní. Des del maig de l'any passat, Flanks compta amb l'autorització del Banc d'Espanya com a prestadora del servei d'informació sobre comptes. 

El servei d'informació sobre comptes consisteix a facilitar informació agregada sobre un o diversos comptes de pagament dels quals n'és titular l'usuari del servei de pagament bé a un altre proveïdor de serveis o pagament o bé a diversos proveïdors de serveis de pagament.

Expansió internacional

A curt termini, els plans de l'empresa impliquen seguir millorant i innovant l'automatització dels processos manuals (des de l'elaboració de perfils o informes fins a memoràndum d'inversió) de la cadena de valor de la gestió patrimonial, així com afegir algoritmes per alertes intel·ligents i decisions d'inversió. "La finalitat era fer una l'agència patrimonial més fàcil i escalable, automatitzant els processos i digitalitzant el procés financer i volem seguir en aquesta línia".

"Després de dècades utilitzant fulls de càlcul en processos manuals i burocràtics, els nostres clients estan descobrint, gràcies a la nostra tecnologia, com la interacció amb els inversors canvia per a ser més ràpida, segura i amigable", defensa.

Respecte a la seva internacionalització, actualment la fintech està present en una desena de mercats i volen continuar creixent en altres països i "impulsar la visió del producte" amb bancs internacionals, institucions financeres, gestors de patrimoni familiar i assessors financers independents. 

L'última ronda de finançament de l'empresa va ser a finals de 2023 en la que va captar 7,4 milions d'euros i ara per ara no en preveuen cap, tot i que "estem oberts", confessa l'enginyer i emprenedor. Pel que fa a la plantilla, auguren acabar l'any amb un centenar de treballadors i refermar la seva presència a Alemanya i el Regne Unit. 

Forbes Under 30

La llista de Forbes Menors de 30 va destacar l'emprenedor a principis d'any. Joaquim de la Cruz va ser l'únic reconegut dins d'aquest àmbit de les finances pel seu impacte aconseguit per l'empresa que va crear amb 23 anys. "Estic absolutament emocionat per formar part de la llista Forbes 30 Under 30 que posa en valor a joves innovadors i emprenedors de tot el món que estan remodelant indústries i aplanant el camí per a les generacions futures i és molt gratificant ser reconegut entre un grup de persones tan inspirador", va ressaltar de la Cruz després de rebre el premi.