A l'Europa comunitària, els treballadors que arriben a l'edat de jubilació laboral -que no sempre és la mateixa, ja que manen les regulacions de cada estat membre- tenen dret a percebre una paga, en compensació als anys treballats. Aquestes mateixes regulacions i la situació econòmica de les finances nacionals també determina a quina quantitat de pensió té dret cada ciutadà.
De fet, són les finances públiques de cada país i la tendència política dels seus governants les que assentin les bases de les polítiques públiques socials que s'apliquen i, en conseqüència, les que serveixen per fixar les rendes per jubilació. Segons Eurostat, les pensions de jubilació a Europa varien considerablement, tant en termes nominals com en estàndards de poder adquisitiu (EPA). Tenint en compte aquestes variacions i traient una mitjana de tots els països, els europeus jubilats reben de paga mitjana en concepte de pensió uns 1.224 euros al mes, amb dades de 2021. Aquesta és la renda que garanteix el poder adquisitiu dels majors de 65 anys, que és l'edat mitjana per poder deixar de treballar.
Entre els estats membres, l'Europa dels 27, la posició més privilegiada correspon als ciutadans de Luxemburg. La seva pensió assoleix els 2.575 euros mensuals, mentre que els que passen més conflictes són els de Bulgària, amb 226 euros al mes. És acceptable assenyalar que el nivell de vida entre ambdós països no és comparable, com tampoc no ho són els sous que cobren els ciutadans en edat de treballar. D'allà, també, les diferències que s'entreveuen a l'hora d'establir el pagament de les pensions.
Això destrueix el mite que són els suïssos els retirats que millor viuen. A Suïssa, el 2021, un pensionista tenia dret a una paga mensual de 2.137 euros; mentre que a Noruega percebia eren 2.438 euros.
Espanya s'apropa, en la part alta, a la mitjana europea
El cas d'Espanya, ja és conegut. Segons les dades més recents de la Seguretat Social, referides al mes d'abril de 2025, l'administració espanyola ha abonat 10.324.244 pensions, que ha ascendit a 13.515,2 milions d'euros. Quant al nombre de pensionistes, a l'abril es manté per sobre dels 9,3 milions. D'ells, 4,7 milions són homes i 4,6 milions, són dones.
Així, la pensió mitjana del sistema assoleix els 1.309,1 euros mensuals, un 4,5% més que el mateix mes de l'any anterior. Aquesta dada inclou la quantia de les diferents classes de pensió (jubilació, incapacitat permanent, viduïtat, orfandat i en favor de familiars). La pensió mitjana de jubilació, que perceben més de dos terços del total de pensionistes (6,4 milions de persones), és de 1.503,3 euros mensuals.
Entre Espanya i Luxemburg també es troben uns altres onze països -inclosos els esmentats de Suïssa i Noruega-. Els ciutadans europeus que cobren més pensió que els espanyols viuen en països veïns, com Itàlia, França o Bèlgica. Curiosament, els alemanys, el 2021, cobraven de mitjana una mica menys que els espanyols, que tenien una pensió mitjana de 1.450 euros. Els alemanys es van quedar en 1.440 euros, segons les estadístiques d'Eurostat d'aquell any.
Per sota d'Espanya se situen Grècia i Portugal i els països membres de l'Europa de l'Est, com Eslovènia, Estònia, Polònia o Hongria, entre d'altres.
Ampliant el radi de l'estudi de les pensions, és a dir, incloent-hi els països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) i els països candidats a la UE, Islàndia va registrar la mitjana més alta, 2.762 euros -superant a Luxemburg-, i Albània la més baixa, 131 euros.