El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, conclou el proper 11 de juny el seu mandat de 6 anys al capdavant de la institució, motiu pel qual el govern de Pedro Sánchez prepara ja el seu relleu i remena una llista de possibles successors, segons fonts properes a l'executiu.

Tradicionalment, el PP i el PSOE consensuaven un acord a l'hora de renovar la cúpula del Banc d'Espanya, però la crisi del govern de Mariano Rajoy després de la moció de censura presentada pel PSOE va decantar el 2018 la balança cap a un perfil clarament tècnic, i no polític, com a governador del Banc d'Espanya.

Per aquesta raó, el llavors ministre d'Economia, Román Escolano, va proposar a Pablo Hernández de Cos, fins aleshores director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, com a governador. "És un excel·lent candidat a causa de la seva gran capacitació tècnica, en particular en assumptes bancaris i monetaris; la seva independència política; i la seva experiència i prestigi al Banc d'Espanya i al Banc Central Europeu", va destacar l'aleshores titular d'Economia.

Ara, sis anys després, fonts de l'executiu de Pedro Sánchez advoquen igualment per un nomenament basat en la professionalitat i la independència i recorden que el mateix ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha reconegut públicament que ja té "diversos candidats" al cap per succeir Hernández de Cos.

Tanmateix, en paraules del ministre, "no hi ha cap pressa per nomenar el successor o successora de l'actual governador", que haurà de comptar amb el vistiplau del president del govern central, com a pas previ per al seu nomenament per part del Rei. Aquest és el procediment a seguir per a la designació del nou governador de l'entitat, segons l'article 24 de la Llei d'Autonomia del Banc d'Espanya.

Travesses sobre el successor

Entre els noms que apareixen a les travesses per al lloc de governador hi ha, entre altres, el de l'actual subgovernadora, Margarita Delgado; el de la vicepresidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Montserrat Martínez; el del subgovernador Fernando Restoy o el del ministre de Transformació Digital, José Luis Escrivá.

Una vegada es resolgui el misteri i s'elegeixi el governador del Banc d'Espanya, aquest serà previsiblement qui proposi el seu número dos en la institució. En qualsevol cas, el relleu d'Hernández de Cos ha obert un debat sobre la conveniència d'allargar els mandats al Banc d'Espanya i al sector financer hi ha una sensació de "pena" perquè reconeixen la seva feina.

Segons informa Efe, un veterà banquer enaltia aquests dies el prestigi internacional del governador i recordava una trobada del sector en el qual el president del Bundesbank va considerar públicament que Hernández de Cos era "el millor governador d'Europa". Precisament, la setmana passada va exposar els seus punts de vista sobre l'economia espanyola en un col·loqui en el Círculo Ecuestre de Barcelona.

Durant els seus sis anys de mandat, no ha hagut d'afrontar cap ensurt al sector financer espanyol, però sí una pandèmia que va afectar de ple a l'economia espanyola i que el va portar a felicitar l'executiu per les mesures per protegir les rendes o els avals de l'ICO perquè les empreses poguessin trampejar la situació.

Tanmateix, es va mostrar sempre crític amb les debilitats de l'economia espanyola, va recomanar una vegada i una altra control de la despesa pública i un pla creïble de consolidació fiscal, mentre va advocar per mesures temporals per fer front a la inflació dirigides únicament als col·lectius més afectats.

Amb Nadia Calviño encara en el Ministeri d'Assumptes Econòmics i preocupada per les pujades dels tipus d'interès a Europa, va avisar de l'impacte negatiu que podrien tenir mesures generalitzades de protecció als hipotecats o un impost específic a la banca, a la qual sempre va recomanar prudència.