La Comissió Europea es planteja obrir un procediment a Espanya per haver-se extralimitat en les seves funcions amb la resolució de l'opa del BBVA sobre el Sabadell. Si bé, el passat 24 de juny, el Govern de Pedro Sánchez va decidir aprovar aquesta operació amb la condició que les dues entitats no puguin fusionar-se durant un període de tres anys, prorrogable a cinc. Obligant a més que durant aquell període, els dos bancs mantinguin la seva personalitat jurídica i patrimonis separats.

El ministre econòmic Carlos Cuerpo va defensar llavors i defensa ara que el Consell de Ministres va prendre aquesta decisió per protegir l'interès general i que es regeix a la normativa. Però la comissària europea de serveis financers, Maria Luís Albuquerque, ja li va advertir que només el Banc Central Europeu i Competència (CNMC) poden pronunciar-se sobre fusions bancàries.

El que implica que qualsevol govern o entitat que desitgi intervenir o condicionar una fusió bancària ho ha de justificar adequadament i dins dels límits establerts per la legislació europea. Per això, la Comissió Europea ja va indicar que estava estudiant si les mesures proposades pel Govern espanyol al BBVA eren compatibles amb el dret de la UE.

I en aquest context, aquest dijous ha transcendit que la Comissió Europea s'està plantejant obrir un procediment a Espanya per haver-se extralimitat en el seu control, segons avança el diari Expansió. Des del BBVA no volen fer comentaris i assenyalen que és una decisió de Brussel·les, si finalment fa el pas, en la que no han hagut de veure.

El BBVA, no obstant això, ja va comentar fa uns dies que el Govern espanyol només podia aprovar l'opa amb les condicions que li havia imposat la CNMC o rebaixar aquestes condicions, però en cap cas agreujar-les. I el president del banc va deixar caure diverses vegades que existia la via legal si finalment els vetaven la fusió, com ha passat. Encara que ara que tenen Brussel·les del seu costat podrien no iniciar mesures legals.

I és que, si Brussel·les decideix expedientar Espanya, el BBVA es veuria beneficiat perquè aquest límit de no fusió durant 3 anys podria eliminar-se o disminuir-se. El BBVA, a més, ha decidit seguir endavant amb l'opa fins i tot a risc que aquest vet existeixi durant un període de 3 a 5 anys, pel qual la CE pot fer un gir a l'opa i posa ara a favor del banc que presideix Carlos Torres.

El Banc d'Espanya no sap res

Precisament aquest dijous, el governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, ha advertit de l'opa del BBVA sobre el Sabadell està durant "massa temps", ja que porta rodant 14 mesos, des de maig del 2024. Mentre ha assegurat que no li consta la possibilitat que la Comissió Europea obri un procediment d'infracció a Espanya per dificultar l'operació de concentració.

Durant la seva participació en el 10è cicle de Finances impulsat per Elkargi, celebrat al Museu Guggenheim de Bilbao, Escrivá ha afirmat que, des de l'àmbit del supervisor, el fet que hagin d'intervenir diferents "instàncies" per autoritzar l'opa està prolongant el procés per un període "massa llarg".

Ha reconegut que, davant de la falta de condicions que permetin operacions transfrontereres i bancs "genuïnament europeus", els processos d'integració que es continuen produint són nacionals. Segons ha detallat, es tracta d'una deficiència que té a veure amb no haver-se completat una "unió bancària europea", qüestió de la qual s'ha mostrat partidari perquè aquesta vagi acompanyada de "jugadors més grans".