L'escalada dels costos operatius per a les pimes, que ha pujat un 26% de mitjana des de 2019, s'ha convertit en un dels principals problemes, ja que minva la seva capacitat per mantenir l'activitat i la creació d'ocupació. Les més afectades han estat les petites i microempreses, en les quals la mitjana de pujada ha estat del 27%.
Dins d'aquest capítol, s'han incrementat les partides d'entrades (productes intermedis, energia, béns de consum i béns d'equips) que són gairebé un 35% més cars. També es paga més pels serveis (correus, transport, seguretat, internet i hosting, telecomunicacions, consultoria, assessoria, publicitat, màrqueting...), amb un increment mitjà del 7%. Finalment, la despesa laboral -que comprèn salaris, cotitzacions a la Seguretat Social o costos de formació, entre d'altres- s'ha disparat 6 punts des del 2021, la qual cosa equival a un 25,7% per a les empreses petites, incloses les microempreses; i un 19,8%, per a les empreses mitjanes.
La creació d'ocupació més reduïda en 4 anys
L'ofec de les finances empresarials i a l'alça dels costos laborals suposa un fre a la contractació de personal. Amb dades del primer trimestre de 2025, aportades per la patronal Cepyme, es mostra que l'ocupació en les pimes va créixer un 1,9% en taxa interanual, superant els 9,2 milions d'assalariats. En termes absoluts, són 170.100 llocs de treball més que un any abans. El que representa l'increment més reduït en quatre anys.
El creixement de l'ocupació va resultar més feble com menor és la mida mitjana de l'empresa. Així, en les microempreses l'increment de l'ocupació va ser del 0,4% interanual, a les petites empreses les plantilles van augmentar un 2,4% i en les mitjanes un 3%. De total de llocs de treball assalariats creats pel sector privat entre el primer trimestre de 2024 i el mateix període de 2025, un 68,3% va correspondre a grans empreses, mentre que el conjunt de les pimes va aportar el 31,7% restant, segons l'Indicador Cepyme sobre la Situació de la Pime, corresponent al primer trimestre d'aquest any, que elabora el servei d'estudis de la patronal.
Dins de les pimes, més d'un milió de microempreses amb assalariats només va poder crear 11.200 llocs de treball (2,1% del total), davant 77.800 llocs de treball de les empreses petites (14,5% del total) i 89.000 de les companyies mitjanes (16,6% restant). Com reflecteix l'esmentat indicador, des de juny de 2021, l'augment de l'ocupació en les microempreses és més lent que en la resta de les pimes.
Davant d'aquesta situació, la patronal adverteix de la necessitat de tenir en compte la situació de la pime espanyola, en especial de les més petites, a l'hora de prendre mesures que suposin un nou augment de costos que perjudiqui encara més la seva competitivitat i posi en risc la seva supervivència. En aquest sentit, la Confederació recorda que la microempresa és el primer esglaó perquè l'empresa es desenvolupi i consolidi els seus primers passos i el deteriorament d'aquesta base pot condicionar la fortalesa del teixit empresarial espanyol en el futur i, en conjunt, les dades de creixement econòmic.
No es millora la productivitat
L'informe patronal incideix que "la productivitat continua sent un dels principals problemes de les petites i mitjanes empreses". La productivitat, mesurada com el volum mitjà de vendes per empleat, va augmentar un 1,7% en el primer trimestre de 2025 en termes interanuals. Tanmateix, la productivitat de les pimes continua sent un 2,9% inferior a la del tercer trimestre de 2022, la millor dada de la postpandèmia i un 0,6% inferior a la del període previ a la crisi sanitària.
Per mida d'empresa, tant les empreses mitjanes com les petites van mostrar -en el primer trimestre de 2025- que el nivell de productivitat mitjana és més baix respecte als màxims postpandèmia, amb una pèrdua d'1,8% per a les firmes petites i del 6,9% en el cas de les mitjanes.
Així mateix, l'evolució de les vendes, malgrat que positiva, és encara lluny de recuperar els nivells prepandèmia. Les vendes de les petites empreses se situen un 16% per sota de la tendència resultant de projectar el seu ritme de creixement entre el primer trimestre de 2015 i l'últim de 2019. En el cas de les companyies mitjanes, aquesta bretxa negativa assoleix el 7%.