La Borsa espanyola va ser la setmana passada una rara avis entre els mercats internacionals, ja que va aconseguir tancar la tanda amb un ascens del 0,41% que contrasta amb la pèrdua de l'1,18% en EuroStoxx 600 o el 3% que va baixar el S&P500 nord-americà. Les operacions corporatives, aquesta vegada entorn de Naturgy i l'entrada de l'inversor àrab Taqa de la mà de La Caixa, expliquen aquest avantatge del mercat espanyol. Els baixos preus de les accions europees alimenten l'especulació de noves operacions corporatives. La gasista es va apuntar una pujada del 10,18%, acompanyada per Bankinter i l'aerolínia IAG. En aquests últims casos, els resultats empresarials són els que van obrir la gana de l'inversor, directament en el cas del banc domèstic i per contagi en l'aerolínia, després d'unes dades molt positives de United Airlines que van fer volar al sector.

Els tipus d'interès han deixat d'ocupar el primer pla en les preocupacions dels inversors perquè ja ningú no s'atreveix a fer pronòstics i sorgeixen dubtes de si els Estats Units podrien protagonitzar un episodi de pujades. La dada del PIB nord-americà que es coneixerà aquest dijous, i que s'estima que en taxa interanual voregi el 3%, serà determinant per a l'ànim dels inversors. Mentrestant, el bo a 10 anys en aquesta economia voreja el 4,62% de rendibilitat, amb l'alemany en el 2,5% i l'espanyol en el 3,31%. El motor dels mercats, doncs, ha de venir pels comptes de les empreses les presentacions de les quals aquesta setmana s'intensifiquen. Les sorpreses vindrien pel costat dels esdeveniments geopolítics. Israel va tornar a respondre a l'atac de l'Iran, però els analistes continuen convençuts que la situació no es descontrolarà amb l'entrada d'altres països en el conflicte. Esperar i veure.

El petroli ha registrat una caiguda setmanal del 3,73%, sense recollir aquests temors d'un agreujament de la situació bèl·lica a la zona, mentre que l'or continua cotitzant a prop dels seus màxims històrics, lleugerament per sota dels 2.400 dòlars l'unça al final de la setmana. L'or, que ha registrat importants guanys aquest any, hauria de continuar pujant gràcies a les sòlides perspectives de la demanda xinesa i a les incerteses macroeconòmiques.

També ha estat destacable el comportament del bitcoin. Segons expliquen els analistes de MarketScreener, amb la celebració del 'Halving Day' de bitcoin, que reduirà a la meitat la recompensa en BTC per als miners per cada bloc validat, el preu de la moneda digital ha caigut un 1,70% des de dilluns, fins a situar-se entorn dels 65.800 dòlars. Històricament, el halving ha tingut un impacte positiu significatiu en el preu del bitcoin en els mesos posteriors a l'esdeveniment. Mentrestant, altres criptoactius també estan caient aquesta setmana, amb l'Ether baixant un 1,62%, Solana cedint un 5% a 143 dòlars, i Binance Coin retallant un 8% a 860 dòlars.

Manarà el PIB dels EUA.

La setmana començarà a Europa amb la publicació de la lectura preliminar d'abril de la confiança del consumidor a l'eurozona, després de registrar el març una millora dels nivells de sentiment econòmic (-14,9 punts vs. -15,5 punts al febrer), expliquen des de Self Bank. Seguidament, el dimarts 23, es coneixerà la lectura preliminar d'abril dels PMI de l'eurozona, després de constatar les dades del mes anterior l'evolució divergent de l'activitat entre els principals Estats membres.

El dimecres 24, coneixerem l'enquesta Ifo l'abril d'Alemanya, la dada de la qual reflectirà la confiança empresarial de la primera potència europea, en un context en el qual l'activitat sembla mostrar els primers signes de recuperació. Per la seva part, el dijous 25 es publicarà l'índex de preus industrials de març al nostre país, després d'observar-se el mes de febrer passat una moderació del ritme de caiguda dels preus fins a un 8,2% en termes interanuals.

La setmana acabarà amb publicació de la taxa d'atur a Espanya, que es va situar en un 11,76% de la població activa en el quart trimestre de 2023. Al seu torn, coneixerem també les vendes al detall de març de l'economia espanyola, clau per determinar el momentum del consum privat després de créixer a un ritme interanual d'un 1,9% al febrer.

En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends de Naturhouse i la Junta General d'accionistes d'Acerinox, Endesa, Vocento, Atresmedia, entre d'altres. Per la seva part, destacaran els resultats empresarials de Grup Catalana Occident, Repsol, Banc Sabadell, Iberpapel, Ence, Enagás, Acerinox, Cellnex i Iberdrola, entre altres referències.

Als Estats Units, el dimarts 23, coneixerem la primera lectura d'abril del PMI compost, que el març es va situar en terreny d'expansió (52,1 punts). El dimecres 24, com totes les setmanes, es publicarà l'índex de sol·licituds d'hipoteques, al mateix temps que també es donarà a conèixer la lectura preliminar de les comandes de béns duradors de març.

El dijous 25, es coneixerà la lectura preliminar del PIB del primer trimestre de 2024, al costat de les dades del consum personal durant els 3 primers mesos d'aquest any. "Malgrat les previsions d'una desacceleració en comparació amb el sòlid ritme de l'últim trimestre, la solidesa de la despesa dels consumidors suggereix novament la possibilitat d'un creixement proper al 3% anualitzat", comenten des de la gestora d'Allianz. Per acabar la setmana, es publicarà la dada final de la confiança de la Universitat de Michigan del mes d'abril, aportant informació sobre l'evolució de la confiança dels consumidors als EUA, en un context d'incertesa sobre els futurs passos de la Fed davant del repunt de l'activitat i la persistència de les tensions inflacionistes.

En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com a Tesla, Visa, Verizon, Union Pacific, Boeing, Meta i Microsoft, entre altres.