El bitcoin, la criptodivisa més utilitzada, s'aproxima a l''halving', un esdeveniment que suposarà reduir la creació de noves monedes, amb tendència a l'alça, encara que els experts creuen que el seu impacte tardarà uns mesos a apreciar-se i no descarten un període de volatilitat. La criptomoneda pujava un 2 % a les 12:30 hores (10:30 hores GMT) i se situava entorn de 64.750 dòlars, lluny encara del màxim històric arribat el 14 de març, quan va fregar els 73.798 dòlars.

L''halving', que es repeteix cada quatre anys i que retallarà a la meitat la recompensa que reben els 'miners', s'espera per a la matinada d'aquest dissabte (hora espanyola). A diferència del que ocorre amb les monedes emeses pels bancs centrals, la creació de bitcoins es realitza de forma descentralitzada a través d'un procés conegut com a 'mineria'.

Els 'miners' reben una quantitat de bitcoins per cada bloc de transaccions que validen. Els experts coincideixen que el 'halving' impulsarà el preu del bitcoin, però no creuen que l'efecte es percebi en qüestió de dies. "És poc probable que l'halving tingui efectes immediats, ja que la desacceleració del creixement de l'oferta probablement se sentirà en el transcurs dels propers mesos," apuntava en un informe recent Manuel Villegas, analista del banc privat suís Julius Baer.

En la mateixa línia s'expressa Mireya Fernández, responsable de la plataforma d'inversió Bitpanda en el centre, sud i est d'Europa. "Caldrà donar temps al mercat perquè s'assenti i veure la seva reacció a mitjà termini", assenyala. La majoria dels analistes espera que el 'halving' es tradueixi en una pujada del preu, encara que alguns adverteixen que podria provocar un període de volatilitat a curt termini.

"Com hem pogut veure en cicles anteriors, després dels tres o quatre primers mesos hi ha un impacte en el preu, que tendeix a pujar," assenyala Javier Pastor, director de Formació Institucional de Bit2Me. Aquesta previsible pujada està lligada a la retallada progressiva de l'oferta i a l'entrada al mercat d'inversors institucionals després de la decisió de la SEC, el supervisor nord-americà, d'autoritzar la creació de fons cotitzats (ETF) vinculats al preu al comptat del bitcoin.

"La corba d'emissió de bitcoins va des de 2009, quan es lliuraven 50 unitats per cada bloc minat, fins a l'any 2140, quan ja només es lliuraran parts de bitcoins," explica Pastor. A partir d'aquest 'halving', la recompensa dels 'miners' passarà de 6,25 bitcoins per cada bloc minat a 3,125 bitcoins. D'aquesta forma, la creació de noves monedes es reduirà de 900 bitcoins al dia a 450. Els 'halving' es produeixen cada vegada que es minen 210.000 blocs de transaccions, la qual cosa sol ocórrer cada quatre anys.

En la història del bitcoin s'han registrat ja tres 'halving': el 2012, el 2016 i el 2020. Els bitcoins es continuaran emetent fins que hi hagi 21 milions de monedes en circulació. En l'actualitat ja s'han emès 19,6 milions. Un altre aspecte a tenir en compte és l'impacte de l''halving' en l'activitat de 'mineria', clau per validar les transaccions.

Segons Mireya Fernández, de Bitpanda, els 'miners' seran, en principi, els més afectats, perquè la seva recompensa en bitcoins es reduirà. No obstant això, aquesta retallada es podria compensar amb la probable revalorització de la criptomoneda. "Perquè la mineria sigui rendible, el preu del bitcoin ha de pujar", recalca Javier Pastor, de Bit2Me.