Després de la pujada de tipus del Banc Central Europeu, aquest dimecres és el torn de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). L'entitat dirigida per Jerome Powell prendrà de nou una decisió, amb els principals indicadors macroeconòmics del país encara mostrant resistència a les seves polítiques monetàries. Si bé el consens d'analistes preveu majoritàriament una nova pausa en l'encariment del preu dels diners, les claus seran en el discurs del màxim dirigent del banc central i si torna a un to més agressiu quant a pujades addicionals i mentre es mantindran els tipus alts.

El mercat dona per descomptat que en la reunió d'aquesta setmana es mantinguin les taxes d'interès en el seu nivell actual, en el rang del 5,25% i el 5,5%, el seu nivell més alt des de l'any 2001. "Després de la pujada de 25 punts bàsics que presenciem al juliol, i malgrat el to més hawkish que es va transmetre al Jackson Hole de finals d'agost, el mercat dona per fet que no veurem moviments de tipus en aquesta reunió", assenyala Cristina Gavín Moreno, cap de renda fixa d'Ibercaja Gestión.

L'estratègia del banc central nord-americà implica estabilitzar els preus a força de pujar els interessos amb l'objectiu de reduir la inflació fins al 2%. Actualment, l'IPC dels EUA es troba en el 3,7% després d'haver despuntat a l'agost cinc dècimes. Situació pitjor de l'esperada per l'Administració Biden, encara que la taxa subjacent (exclou aliments i energia) dona un petit respir al país, amb un descens interanual de quatre dècimes, fins a situar-se en el 4,3%. No obstant això, la subjacent sí que es va incrementar en l'àmbit mensual respecte a juliol, reflectint el problema que està tenint per apaivagar l'escalada de preus.

El repunt de la inflació anticipa una nova pujada aquest any

"L'informe d'inflació d'agost ens va deixar algunes sorpreses lleugerament negatives. S'esperava un repunt de la inflació general a causa de la pujada dels preus de l'energia, però el subíndex subjacent, més important, va sorprendre a l'alça amb un augment mensual del 0,28%, equivalent al 3,4% anualitzat. Aquesta última xifra suposa la primera ruptura de la tendència desinflacionista als EUA en sis mesos", assenyalen des d'Ebury, fintech especialitzada en pagaments internacionals i intercanvi de divises.

En aquest sentit, Christian Scherrmann, economista de la firma d'anàlisi DWS, assegura que "la pressió per augmentar els tipus d'interès sembla haver disminuït una mica abans de la pròxima reunió de la Fed. Els comentaris recents dels banquers centrals dels EUA suggereixen que la seva avaluació del risc pot haver-se desplaçat una mica, des d'un enfocament exclusiu en la inflació cap a una visió més equilibrada que inclou riscos a la baixa per l'impuls econòmic." Així mateix, assenyala que les dades recents ja suggereixen un alleujament en la rigidesa del mercat laboral i una moderació de l'activitat econòmica, després d'un estiu intens.

És cert que la inflació ha caigut considerablement des dels màxims que va assolir l'estiu passat, però els temors d'una reacceleració dels preus estan creixent. Malgrat això, els experts no creuen que aquestes dades siguin suficients per canviar el rumb de la Fed, per la qual cosa esperen que es mantinguin els tipus d'interès sense canvis aquesta setmana. I és que, els funcionaris de la Reserva Federal estan intentant reduir la inflació sense enviar a l'economia a una recessió, la qual cosa es coneix com a aterratge suau.

Tanmateix, abans de finalitzar l'any, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) dues vegades més, una en octubre/novembre i una altra al desembre. Per la qual cosa les dades d'inflació poden ser clau perquè el banc apliqui una última pujada de tipus en aquest cicle restrictiu. Així ho creu el mercat, amb la major part dels analistes que recull Bloomberg apostant per aquest escenari, ja que no seria la primera vegada que la Fed fa un alto al camí abans de seguir amb l'encariment dels interessos.

Temor de tipus elevats més temps de l'esperat

En qualsevol cas, els analistes destaquen que la clau torna a estar en el missatge que transmeti Powell sobre les seves previsions de cara a la part final d'any. "L'interès rau a anticipar quan veurem un canvi de rumb en el biaix de la Reserva Federal i podrem començar a esperar baixades en el tipus d'intervenció. En el dia d'avui, sota el nostre escenari, aquest moment es retarda per a mitjans de 2024 com molt aviat", indica Cristina Gavín Moreno.

En aquesta línia es mantenen de moment molts dels analistes i experts que avaluen la política monetària de la Fed. Per a Scherrmann, si els preus de l'energia continuen pujant, les pressions de l'organisme sobre la inflació general podrien de forma eventual influir en la reacció 'dependent de les dades' de la Fed en el futur". És per això que, "lluny de declarar la victòria sobre la inflació, és molt probable que la Fed mantingui la seva coneguda postura agressiva i de taxes en nivells més alts per més temps", indica.

"Esperem que Jay Powell reiteri la narrativa que l'actual postura de la política monetària podria ser prou restrictiva i que, ateses les demores més llargues de l'esperat en la política monetària, podrien ser necessàries taxes més altes durant més temps per portar la inflació a un camí sostenible cap a l'objectiu del 2%", afegeix. Així i tot, espera que el primer ajustament a la baixa es realitzi en el segon trimestre de 2024.