El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha decidit aquest dimecres aprovar una pujada dels tipus d'interès del país de 25 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d'entre el 5,25% i el 5,50%, el nivell més alt des de gener del 2001.

D'aquesta manera, el banc central nord-americà reprèn el camí d'enduriment de la política monetària després de la pausa adoptada en la reunió de juny, després de deu pujades de tipus consecutives, ampliant a onze els increments del preu dels diners empresos des que va començar la seqüència el març del 2022.

"Enduriment de la política monetària"

"El Comitè continuarà avaluant informació addicional i les seves implicacions per a la política monetària", ha indicat el banc central, que, per determinar el grau d'enduriment addicional de la política que pugui ser apropiat per tornar la inflació al 2% amb el temps, "tindrà en compte l'enduriment acumulatiu de la política monetària, el decalatge amb què la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i el desenvolupament dels factors econòmics i financers".

En avaluar la postura apropiada de la política monetària, el Comitè de la Fed ha assegurat que continuarà monitorant les implicacions de la informació entrant per al panorama econòmic. D'aquesta manera, la institució ha subratllat que el Comitè estaria preparat per ajustar la postura de la política monetària "segons correspongui" si sorgeixen riscos que poguessin impedir l'assoliment dels objectius.

Referent a això, l'entitat ha destacat que els indicadors recents suggereixen que l'activitat econòmica s'ha estat expandint a un ritme "moderat", mentre que la creació d'ocupació ha estat sòlida i la taxa d'atur s'ha mantingut baixa, encara que "la inflació continua elevada".

Revisió dels tipus al setembre

Després d'anunciar la pujada dels tipus, Powell ha destacat la moderació en la pujada dels preus observada recentment, però ha advertit que el procés de baixar la inflació "té un llarg camí per recórrer", encara que ha evitat pronunciar-se sobre si el banc central tornarà a pujar els tipus d'interès en la reunió de setembre, limitant-se a defensar que la decisió s'adoptarà en funció de les dades.

"Necessitarem veure més dades", ha afirmat el president de la Fed, per a qui és tan certament possible pujar els tipus novament en la reunió de setembre "si les dades ho justifiquen", com també considera possible optar per mantenir-los estables en aquesta reunió.

L'índex de preus de consum (IPC) dels Estats Units es va situar en el 3% interanual el mes de juny, amb una moderació d'un punt percentual respecte a maig, en el que representa la pujada més petita dels preus des de març del 2021. Per la seva banda, l'índex subjacent, que exclou del seu càlcul els preus dels aliments i l'energia per la seva volatilitat, va tancar el sisè mes de l'any amb un increment interanual del 4,8%, cinc dècimes menys que el mes anterior.

Respecte al PIB, la primera economia del món va créixer un 0,5% en el primer trimestre de l'any en comparació amb els últims tres mesos de l'any passat, una dècima per sota de l'expansió registrada en el quart trimestre de l'any passat.