La taxa d'inflació interanual als Estats Units despunta a l'agost i complica la possible pausa de la Reserva Federal (Fed) en les pujades dels tipus d'interès. L'IPC del país nord-americà va accelerar l'últim mes des del 3,2% fins al 3,7%, cinc dècimes més de les xifres registrades el mes anterior. Es tracta del segon repunt mensual consecutiu, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Treball dels Estats Units.

El banc central nord-americà presidit per Jerome Powell ha de decidir si continua amb l'encariment dels diners o aplica una nova pausa a les alces dels interessos, després d'haver-los elevat fins a la forquilla del 5,25%-5,50%, màxims de 2001. Les noves dades d'inflació pressionen l'entitat, enfocada en l'estabilització de preus, fins a complir l'objectiu marcat en el 2%. La pròxima reunió de la Fed per abordar la política monetària serà el 20 de setembre.

En aquest sentit, l'IPC nord-americà encara es troba lluny de les xifres esperades, havent despuntat de nou. El preu dels aliments va pujar dues dècimes a l'agost, acumulant una pujada interanual del 4,3%. L'energia, per la seva part, va escalar un 5,6%, però si hi ha una cosa que ha augmentat especialment i ha fet escalar a l'IPC del país és la gasolina.

A escala mensual, la gasolina és el component de l'IPC que més va contribuir a l'augment de preus l'agost, amb una pujada del 10,6%. Tanmateix, en la taxa interanual la gasolina va baixar un 3,3%. Així mateix, van tornar a augmentar a l'agost els preus de l'habitatge en tres dècimes, acumulant una pujada interanual del 7,3%. Amb aquest nou increment, l'habitatge ja cull 40 mesos seguits d'augment.

Per la seva part, la taxa d'inflació subjacent, que exclou l'impacte de la volatilitat dels preus dels aliments i de l'energia, es va situar en el 4,3%. La xifra suposa quatre dècimes menys que la registrada al juliol, encara que en la comparació mensual l'esmentada taxa es va elevar en una dècima, fins al 0,3%.