Torna la calma als mercats després de les turbulències dels últims dies arran del pànic bancari. L'IBEX 35 puja un 1,5% i les borses europees reboten aquest dijous després que Credit Suisse demani al Banc Nacional Suís un rescat de 50.000 milions d'euros per enfortir la seva liquiditat. Després d'enfonsar-se dimecres un 24%, el banc recupera en la sessió d'aquest dijous prop d'un 20%. A aquesta situació s'ha sumat la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de pujar els tipus d'interès 50 punts bàsics, malgrat la recent inestabilitat financera.

Apujar els tipus en menor mesura (25 punts) o ajornar la decisió un mes eren variables que es debatien fins al dia anterior, però finalment el BCE ha decidit aplicar la mateixa estratègia que ha portat fins ara. "Es tracta d'una bona notícia en un context de taxes d'inflació persistentment elevades. Alhora, reafirma la seva intenció d'intervenir amb mesures de liquiditat si l'estabilitat dels mercats financers es veu amenaçada", explica Ulrike Kastens, Economist Europe per a DWS.

La inflació a l'eurozona es manté encara en el 8,5% i l'objectiu de la política monetària és rebaixar els preus fins al nivell del 2%. En aquest sentit, el banc central ha revisat les seves previsions d'inflació a la baixa, estimant un 5,3% de mitjana per a 2023, un 2,9% per a 2024 i un 2,1% per a 2025. També ha revisat el creixement econòmic, que estima s'incrementi un 1%. El que no ha deixat clar és la quantia de les pròximes pujades que durà a terme al maig i ha alertat de la incertesa financera actual.

Respecte al temor d'un contagi bancari després de les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank, així com la delicada situació financera de Credit Suisse, el BCE ha llançat un missatge de confiança. Des de l'entitat han assenyalat que les exposicions dels bancs de la zona euro a les entitats en problemes aquestes últimes jornades són limitades i no estan concentrades, afegint que el mateix BCE disposa d'una caixa d'eines amb què oferir liquiditat si fos necessari.

D'aquesta manera, l'IBEX 35 agafa impuls després de l'alça de les taxes de l'organisme monetari i rebota un 1,5% fins als 8.890 enters. Malgrat la calma, quatre dels sis bancs de l'índex amplien les seves caigudes, amb Bankinter perdent un 2,52%, Unicaja Banc un 1,76%, CaixaBank un 1,32% i Sabadell un 0,49%. Només Santander (+2,6%) i BBVA (+3,41) se salven aquest dijous. Grifols destaca en el costat de les caigudes, perdent un 5,47%.

Pel costat de les pujades, destaquen també Inditex, que puja un 3,94% impulsat pels resultats rècord de l'últim exercici, després de caure més d'un 5% dimecres pel temor del mercat a un efecte contagi en el sector bancari europeu que va arrossegar a totes les borses. També la companyia catalana Fluidra aconsegueix revaloritzar-se en la sessió per sobre del 3%, mentre que Amadeus registra alces del 2,13%.

La resta de borses europees tanquen en positiu, amb París pujant un 2,03%, seguida per Frankfurt, amb un avenç de l'1,57%, Milà, que ascendeix un 1,38%, i Londres, els guanys del qual se situen en el 0,89%. Al mercat de matèries primeres, el petroli rebota per sobre de l'1% davant les caigudes superiors al 6% d'ahir. El cru Brent, de referència europea, se situa en els 74,6 dòlars per barril, mentre que el West Texas cotitza en els 68,3 dòlars per barril.

Al mercat de divises, l'euro torna a pujar fins a la cota dels 1,06 dòlars, aixecat per la decisió del BCE de continuar amb el full de ruta marcat i apujar el preu dels diners al mateix nivell. Des de la fintech especialitzada en pagaments internacionals i intercanvi de divises Ebury, consideren que per a les expectatives del mercat de noves pujades de tipus són ara "extraordinàriament baixes", una cosa que "pot donar marge a l'alça per a l'euro si la preocupació per la salut del sector bancari continua remetent".

Per la seva part, les principals criptomonedes es mantenen estables aquest dijous, amb el Bitcoin en els 24.700 dòlars i l'Ethereum en els 1.600 dòlars. Al mercat de deute, l'interès exigit al bo espanyol a deu anys se situa en el 3,374% i la prima de risc en els 110 punts bàsics.