La plantilla del BBVA és la que més creix a Espanya aquest any, en plena opa sobre el Sabadell, dins del sector financer. El banc que presideix Carlos Torres i dirigeix Onur Genç va tancar març amb 29.085 treballadors, una xifra no vista en l'entitat des de finals del 2020, abans de posar en marxa l'últim ERO. Aquell any, el de la pandèmia, treballaven en el banc 29.330 persones, però tot just dotze mesos després la xifra baixava a uns 24.843, és a dir, un 15%, en produir-se gairebé 5.000 sortides.

L'avanç de la digitalització, el tancament de sucursals, l'entrada de nous actors digitals i uns tipus d'interès molt baixos durant molt temps, van portar el banc de La Vela a posar en marxa un important acomiadament col·lectiu per tal d'estalviar 250 milions d'euros anuals. Tanmateix, després de produir-se les sortides, el BBVA va iniciar la contractació de milers d'empleats, principalment de perfil tecnològic.

En el que va de 2025, el banc registra un increment de més de 200 empleats fins a arribar aquests 29.085 treballadors. Amb aquesta xifra, el BBVA no només recupera la plantilla que tenia abans de l'ERO, sinó que a més es converteix al segon banc del país amb un major nombre de treballadors, per davant del Santander i només superat per CaixaBank, que en té prop de 42.000 a Espanya.

El BBVA avança el Santander

El Santander, per la seva part, compta amb alguna cosa menys de 24.000 treballadors aquí. El banc que presideix Ana Botín ha començat a reportar xifres anualment, així que l'última que hi ha disponible és la de desembre del 2024, quan la seva plantilla a Espanya estava formada per 23.980 persones. Però en aquests mesos s'han produït centenars de sortides via prejubilacions, segons els sindicats, de manera que la xifra hauria baixat.

Tant BBVA com CaixaBank han anunciat importants plans de contractació a Espanya en els últims mesos, principalment de perfils tecnològics. Al novembre, el banc català va comunicar dins del seu nou pla estratègic el seu compromís d'incorporar 3.000 menors de 35 anys abans de 2027. I durant el primer trimestre d'aquest any ja s'haurien incorporat a 500 desenvolupadors, segons han revelat.

Quant al BBVA, també va informar a començaments d'aquest any que preveia ampliar la plantilla amb més de 1.100 especialistes en tecnologia durant tot el 2025 a nivell grup, encara que molts d'ells es contractarien a Espanya, com el banc ha fet en els últims anys.

A tancament de març, uns altres tres bancs (a més del BBVA i CaixaBank) registren plantilles més nombroses. És el cas del Sabadell, que a Espanya compta ara amb uns 13.600 treballadors (70 més); Bankinter, que eleva el nombre de treballadors en una desena, fins als 6.674. I Unicaja, la plantilla del qual creix en unes quaranta persones i ascendeix a 7.542.

El banc andalús, tanmateix, ha posat en marxa un pla de sortides voluntàries, via prejubilacions, per a un total de 150 treballadors que deixaran Unicaja aquest any, encara que al seu torn ha comunicat que preveu incorporar unes 300 persones més joves; En l'altre extrem hi ha el Santander, que continua amb prejubilacions i ha fet més de 1.700 entre el 2022 i el 2024. Segons fonts sindicals, aquest exercici podria produir-se fins a un miler més.

El BBVA registra 1.500 sortides a Mèxic en un trimestre

A nivell grup, el BBVA té una plantilla formada per 124.741 persones que decreix en unes 1.200 persones des que va començar l'any. Aquest ajustament es deu a Mèxic, on el BBVA és el banc més gran del país i té 47.329 treballadors. Tanmateix, aquests són els 1.500 menys que el trimestre anterior.

El banc no detalla el motiu pel qual s'han produït tantes sortides, però s'han succeït en un període marcat per l'esclat de la guerra comercial, on Mèxic és precisament un dels països més afectats per les polítiques de Donald Trump. De fet, l'FMI preveu que l'economia mexicana s'apropi a la recessió el 2025 per aquesta raó.

Les sortides en BBVA Mèxic, tanmateix, es compensen amb les contractacions a Espanya, on la plantilla augmenta en 230 persones en el mateix període, i Turquia, que creix en gairebé un centenar.