L'IBEX 35 no replega veles en la mitja sessió d'aquest divendres. De moment, el selectiu del mercat de valors espanyol manté la tendència a l'alça amb la qual s'ha despertat, registrant un creixement del 0,17%, suficient per vessar els 9.325 enters. Tot això en una sessió en la qual s'han conegut les últimes dades de l'IPC d'Espanya, que, al març, ha crescut un 3,3%. Malgrat l'avanç de la inflació en terres espanyoles, l'IBEX 35 manté la tendència a l'alça, en espera de conèixer els resultats de la gran banca dels Estats Units, els quals podrien generar noves variacions en la cotització dels principals parquets borsaris europeus.

Malgrat que el creixement de l'IPC no és una notícia falaguera, aquesta sembla no estar afectant l'IBEX 35 en el que va de sessió. De moment, i sumant el creixement que experimenta a aquesta hora de la sessió, el principal índex borsari del país creix per sobre de l'11% des de principis d'any.

En el pla empresarial, aquest divendres s'ha conegut que els bancs espanyols han reduït en 7.700 milions d'euros el seu deute amb el BCE, fins a mínim de 2015. El moment de la banca, malgrat tot el terratrèmol financer originat durant mitjans de març, continua sent positiu. Les principals entitats bancàries gaudeixen de liquiditat, cosa que els permet rebaixar el seu deute al mateix temps que avancen en els seus plans estratègics.

L'IBEX 35 i la resta de les borses europees, en positiu

En el referit a l'IBEX 35, en aquests moments, els valors que caminen amb el pilot en verd encès i registren les alces més grans són Acciona (+1,91%), Merlin Properties (+1,51%), Colonial (+1,46%), Unicaja Banc (+0,91%) i Banc Santander (+0,86%). A la inversa, les companyies que, de moment, acumulen els descensos més grans en l'última sessió borsària de la setmana són Endesa (-1,18%), ArcelorMittal (-1,09%), Logista (-1,03%), Indra (-0,94%) i Grifols (-0,88%). L'elèctrica continua arrossegant els descensos que va acumular durant la jornada d'ahir després que el mercat conegués la destitució de Starace, CEO d'Enel i un dels directius de pes d'Endesa.

Quant a la resta de parquets europeus, el CAC 40 francès manté una alça superior al 0,20%; a Alemanya, el DAX 30 emergeix un 0,37%; a Itàlia, el FTSE Mib despunta un 0,48%; mentre que, a Anglaterra, el FTSE 100 manté un creixement del 0,33%. Quant a l'EuroStoxx 50, aquest manté una alça del 0,30%. Les principals borses europees mantenen la tendència a l'alça en espera de conèixer els resultats de la gran banca dels Estats Units. Mentrestant, l'inversor espera a l'inici de la jornada en Wall Street, que sembla que serà baixista a tots els índexs, tal com estimen els futurs de NASDAQ-100, Dow Jones i S&P 500.

El Brent es gira i creix un 0,35%

Al mercat de les matèries primeres, el Brent, petroli de referència a l'eurozona, s'ha girat, creixent un 0,35% i asseient-se sobre els 86,40 dòlars per barril. Quant al WTI, l'esquist de referència als Estats Units mostra una alça del 0,39%, la qual cosa el porta fins als 82,48 dòlars per barril. Aquest divendres s'han conegut les estimacions de consum de petroli per a 2023, que, segons l'AIE, seran superiors que, el 2022, amb una mitjana de 101,1 milions de barrils diaris. L'Agència considera que, amb les retallades anunciades per l'OPEP+, el mercat petrolier estarà tensat per al que resta de l'exercici.

El rendiment del bo espanyol a 10 anys retrocedia lleument davant el tancament de dijous, en situar-se en el 3,403%. D'aquesta forma, la prima de risc en comparació amb el seu homòleg alemany era de 104,1 punts bàsics, tot just quatre dècimes per sota de la jornada prèvia.

L'euro ha mantingut la seva ratxa alcista contra el dòlar, apreciant-se un 0,16% davant la divisa nord-americana. D'aquesta forma, cotitzava a la mitja sessió en 1,1064 dòlars per cada euro, mantenint així els màxims des de fa un any.

Quant al mercat de les criptomonedes, el Bitcoin creix un 1,28% en les últimes hores, tocant els 27.865 euros. Per la seva part, l'Ethereum despunta un 5% en les últimes 24 hores, superant els 1.910 euros.