La presidenta del Consell de Ministres d'Itàlia, Giorgia Meloni, ha sorprès el mercat aquest dijous després d'anunciar la destitució del CEO d'Enel, Francesco Starace. Malgrat que la decisió del Govern d'Itàlia influeix únicament l'empresa energètica, i unes altres tres companyies participades per l'Estat italià, Endesa ha entrat en la terna d'empreses que, amb la destitució de Starace, pot veure's afectada. Enel té el 70% del capital de l'elèctrica espanyola, sent el ja exconseller delegat u dels artífexs del Pla Estratègic de la companyia presidida per José Bogas.

La destitució sorprenent de Francesco Starace com CEO d'Enel també deixa en l'aire l'estratègia d'Endesa. El directiu, el qual portava més de vuit anys a la cúpula de la companyia italiana, s'havia convertit en una peça elemental a l'organigrama empresarial d'Endesa, sent un dels arquitectes del pla estratègic de la firma, el qual implica fer més eficient en l'aspecte energètic l'empresa espanyola, reduint el negoci del gas. De fet, per a aquest 2023 té acordat desprendre's del seu negoci majorista de gas. A més d'això, en el pla estratègic es detallen desinversions de fins a 23.000 milions d'euros, les quals convertiran l'empresa espanyola en una firma 'verda'. La transició energètica s'ha convertit en una premissa per a totes les firmes del sector.

Tal com explica Joaquín Robles, analista de XTB, Enel, com Endesa, "en els últims anys, s'ha centrat a avançar cap als seus objectius cap a una transició energètica que li permeti augmentar la seva independència en matèria d'energia". L'expert afegeix que "aquest moviment podria tenir implicacions sobre Endesa, ja que està controlada en un 70% per Enel".

L'estratègia d'Endesa, en l'aire

Malgrat això, Itàlia no té la mateixa percepció que Espanya en el referit a la transició energètica. El país transalpí valora la idea de mantenir el gas a la producció elèctrica o, almenys, no treure'l de manera immediata. Per això, amb l'entrada del nou CEO d'Enel, l'estratègia d'Endesa pot patir variacions. Flavio Cattaneo serà el nou conseller delegat de la firma italiana. El directico venia sent el vicepresident de la companyia de trens d'alta velocitat, Italo. Tal com apunten diversos mitjans italians, Cattaneo és un dels homes propers a Matteo Salvini, líder de la Lliga.

Amb l'entrada a la direcció d'Enel d'un dels homes proper al partit conservador, l'estratègia, no només d'Endesa, sinó d'Enel, queda en l'aire. Ambdues companyies van pactar desprendre's totalment del gas per a 2040, una mesura que cal veure si mantenen amb l'entrada del nou directiu. Malgrat que els experts coincideixen que el lògic seria mantenir el rumb de les empreses fins a l'actualització del pla estratègic, els dubtes han niat al si d'Endesa després de conèixer la sortida de Starace com CEO d'Enel. Per a Joaquín Robles, "és aviat per avaluar possibles canvis en l'estratègia, ja que no hi ha informació sobre això."

Ni Endesa ni Enel no creixen al mercat de valors

De moment, el mercat no ha valorat positivament la destitució del directiu. Tant Enel a la Borsa de Milà, com Endesa al parquet espanyol, s'anoten descensos, sent els de la companyia italiana els més voluminosos. Enel es deixa a aquesta hora del matí més d'un 3% al mercat de valors, mentre que l'empresa presidida per José Bogas mostra un decreixement superior a l'1% en la mitja sessió d'aquest dijous.

Els accionistes d'ambdues empreses entenen que la sortida de Starace arriba en un moment en què ambdues companyies van rendint amb bon peu en el panorama comercial. Malgrat que els guanys d'Enel el 2022 van anar un 3,6% inferiors a les aconseguides el 2021, l'empresa italiana va aconseguir obtenir un benefici de 5.391 milions d'euros. Per la seva part, Endesa va aconseguir uns guanys de 2.541 milions d'euros durant l'anterior exercici, un 77% superiors a les obtingudes el 2021.

Però a més d'això, Starace ha estat un dels homes clau en el creixement d'ambdues companyies. Cal veure si la seva sortida d'Enel no provoca un efecte dòmino als seients que l'empresa italiana té en la directiva d'Endesa. En el referit a Bogas, el president de l'elèctrica espanyola va renovar el seu càrrec per quatre anys més en la junta de 2022.

Meloni fica mà en unes altres tres companyies participades per l'Estat

Quant a les decisions de Meloni, la presidenta italiana ha renovat els dirigents d'Eni, Leonardo i de Pal, a més de a Enel. Es tracta de quatre empreses participades per l'Estat italià. Per això aquest dijous s'ha desencadenat un al·luvió de crítiques i preguntes relacionades amb la sortida d'aquests directius. Meloni ha deixat clar que no hi ha cap ànim ideològic en les seves decisions, i que les sortides dels alts càrrecs responen a "una evolució acurada de les seves competències", tal com ha matisat aquest dijous.

Sigui com fos, el mercat continua atent a les noves variacions que poguessin donar-se en Terna, la Xarxa Elèctrica d'Itàlia. Meloni ha desencadenat el caos empresarial, substituint els directius de les que són, a més de quatre empreses participades per l'Estat, quatre de les companyies de gran importància en les finances del país europeu i als seus respectius sectors.