La companyia Pilma, dedicada a la fabricació i venda de mobles de disseny, obre una nova etapa mig segle després que, el 1974, el matrimoni format per Ricard López Beltrol i Magda Barceló, obrís una botiga al número 1 del carrer València, a Barcelona. Van ser pioners a apropar a la ciutadania de Barcelona el disseny que es feia a altres parts del món i donar veu a marques locals en un espai únic, que es va convertir en un referent en el món del moble i la decoració a la ciutat. L'interès pel disseny ja era llavors un element essencial: el logotip de Pilma és una peça clau de la història del disseny gràfic català -va dissenyar-lo Josep Baqués- i forma part de la col·lecció permanent del Museu del Disseny de Barcelona.

Actualment, amb 50 anys al darrere, la marca Pilma té cinc establiments i 7.000 metres quadrats d’exposició. Un d'ells està a Madrid, el més recent. La botiga de la capital espanyola es va inaugurar el 2021, amb 1.000 metres quadrats d'exposició, al carrer Velázquez. A Barcelona, després de la primera botiga del carrer València, el 1987, en va obrir una segona a l’avinguda Diagonal; més tard una tercera al carrer Santa Amèlia, i un outlet al carrer Llança. Alhora, per a la gamma d’articles de viatge, Pilma Travel, tenen dos establiments específics, un al carrer Serrano de Madrid, i l’altra a Puerto Banús (Màlaga).

La governança d'aquest patrimoni correspon ara als germans Pau López, en la gestió executiva, i Ricard López, creador i dissenyador del catàleg, ambdós representants de la tercera generació d’una família d’ebenistes i fusters, que va establir-se al carrer Llança, on es produïa mobiliari d’oficina d’estil americà i armaris de portes corredisses.

Pau López i Ricardo López, a la botiga de Pilma del carrer València. / Foto: Irene Vilà Capafons
Pau López i Ricardo López, a la botiga de Pilma del carrer València. / Foto: Irene Vilà Capafons

Els germans López han tingut cura del llegat i l'han fet créixer, sempre mantenint una marca de qualitat i de disseny en interiorisme, amb mobles i decoració -il·luminació especialment-, tot i que des de fa uns anys se centren més en el mobiliari-. Però encara venen articles 'de sempre'. “Hi ha productes que resisteixen des d’aquella època, com l’estanteria 114, la làmpada TMM de Santa & Cole, la ‘cestita’ de Santa & Cole, amb disseny de Miquel Milà i els seus coetanis”, destaca Ricard. Uns articles que “es continuen fabricant a Catalunya i ja s’han convertit en clàssics. Ja hi eren i continuaran sent-hi amb dissenys actualitzats o reskilling i que es continuen portant”, assegura Pau.

La quarta generació

Per continuar expandint el negoci compten amb el suport de la quarta generació, formada per Ricard, Maria i Arnau, que han assumit diverses responsabilitats des de la logística, l'aparadorisme, l'administració o el portal de venda en línia. "En una empresa com la nostra sempre es fa de tot", remarca Pau López.

Entre tots fan les compres, visiten les principals fires internacionals del sector. Des de fa 30 anys i fins ara sempre ha estat una decisió gairebé consensuada; “un treball en equip. Les decisions sempre s’han compartit i es compartiran”.

Tots ells i el pare Ricard, "que amb 91 anys encara diu la seva quan s'han de prendre decisions", volen que Pilma continuï amb "un creixement progressiu, de taca d'oli". Però, després de 50 anys, atesos els clients particulars a les botigues i venen els productes de disseny i marca pròpia a establiments de mobles i decoració, la família López veu que és el moment d'obrir-se més als professionals de l’interiorisme -de dins i fora d’Espanya-.

La distribució per Espanya i la resta d’Europa adreçant-se als interioristes és una nova via oberta que permetrà, sense deixar el projecte de les botigues físiques i ni l’empenta que volen donar a la venda en línia, obrir nous mercats exteriors i guanyar volum. “Volem ser també un referent en el canal de vendes adreçat a projectes empresarials i comercials (el canal contract), com hotels, restaurants, oficines, apartaments... perquè és una línia de negoci que ens obre un creixement a futur”, comenta Ricard. “Podem oferir tota la nostra gamma d’articles, a través de la distribució, i fer que tot sigui possible”, insisteix Pau López.

Espai d'exposició de la botiga de Pilma, a Madrid
Espai d'exposició de la botiga de Pilma, a Madrid

Amb menys teixit comercial

A més, ho fan amb la vista posada a recuperar posicionament als principals països europeus -inclòs Espanya- on s’ha reduït molt el teixit comercial de proximitat dedicat al mobiliari i la decoració de disseny. “Ens trobem que hi ha botigues del segment que han apostat per fer la seva pròpia marca, altres per ser monomarca i també aquelles que tenen producte d’un àmbit de preus totalment diferent del nostre”, concreta Ricard.

És per això que treballant per als interioristes poden “recuperar mercats” i adaptar-se a les noves tendències del sector; això sí, de la mà d’un bon distribuïdor. Ara per ara, tenen un “bon distribuïdor” amb qui podem cobrir Espanya i Portugal i que “aviat s’ocuparà del sud de França i s’anirà expandint per tot el país”, detalla Pau.

Alhora professionals i particulars, tant dels països veïns com de la mateixa Espanya, copsaran com Pilma reforçarà l’oferta online: “volem que sigui una botiga més”. “Es tracta d’una venda més d’impuls, que arriba més a gent jove, que hi troba productes de tota mena i preu”. Parteixen de la idea que el portal online no ha de ser una rèplica de les botigues, tindrà productes específics i les seves pròpies campanyes de promoció. “Ha de ser una eina i no un competidor nostre, estem fent una inversió important i aposta de posicionament de marca”, asseguren.

Expliquen que per a 2025 la venda en línia es multiplicarà per dos, arribant per sobre d’1,4 milions. La venda en línia ja suposa un 10% del total de les vendes i és una part fonamental del negoci.

Creixement anual del 5%

La marca pròpia és ara per ara el fonament del negoci. Representa el 80% de les vendes globals, “amb tendència a incrementar-se”. De fet, si es segreguen els ingressos de la línia d’il·luminació que comercialitzen de les primeres marques internacionals – Artemide, Poulsen, Tom Dixon-, la marca de mobles Pilma s’emporta el 90% del negoci. Les previsions apunten a uns ingressos, el 2025, de 18 milions d’euros, amb un creixement de l’entorn del 5%.

El directiu Pau López explica que les dues fites per enguany és assentar la botiga de Madrid, que preveuen que creixi un 10%; i reforçar la venda en línia.

Pau López i Ricardo López a l'espai d'exposició del carrer València, a Barcelona.  / Foto: Irene Vilà Capafons
Pau López i Ricard López a l'espai d'exposició del carrer València, a Barcelona. / Foto: Irene Vilà Capafons

Versatilitat i funcionalitat

Per fabricar els mobles les fustes que treballen són variades, des de teca, sunday, roure, noguera -provinents de llocs con Indonèsia o Portugal-, sempre fusta natural massissa o xapada i amb estàndards europeus; la tapisseria la compren a Saragossa, València, Polònia, Dinamarca, Suècia, Vietnam... “són mercats diferents, amb productes més o menys elaborats, de diferents preus... que busquem les casuístiques que necessitem per a cada un dels nostres productes”.

El client vol que els usos siguin versàtils. “Allò que és únicament decoratiu no té cabuda en una casa”. Es busca funcionalitat, confort, versatilitat... a més de ser maco, relaciona el creatiu Ricard López. A parer seu, per una economia de costos hi haurà menys materials en un moble i això ha portat a una certa “i raonable” simplicitat.

En aquest sentit, Ricard és taxatiu: “Ikea no ha canviat la manera de viure de la gent”. Argumenta que el que fan és “entendre la manera de viure de la gent, com ha canviat la gent i les seves necessitats” i Pilma s’hi ha adaptat des de fa 50 anys, no només ara.

La ciutadania viu ara en un món amb més mobilitat laboral, habitatges més petits, unitats familiars diferents... això ha comportat, per exemple, “que ja no es facin tants mobles a mida, que la gent no necessiti tant espai per emmagatzemar coses, ja no hi ha tants llibres per a les estanteries...”.

El mobiliari contemporani i l'art d'observar

Totes les marques, i “Pilma n’és un exponent i referent”, fomenten que aquest és el camí que “hem de seguir tots; que hi ha estils o maneres de vestir una llar que han quedat obsoletes i que els nostres fills ja no se les plantegen”, raona Pau López. “Tot el sector, l’arribada de marca estrangera, o la profusió de les marques nacionals, o la idea d’emprenedors que -com nosaltres- tira endavant configuren el context per a la difusió d’aquest tipus de mobiliari, el contemporani. El mobiliari contemporani s’ha consolidat, en contra d’altres estils que podien haver-hi fa 30 o 40 anys”, afegeix.

Des de fa 50 anys “observem; som curiosos, és una de les nostres eines de treball; per veure l’actitud del públic envers els productes, que és una part importantíssima de les nostres decisions”, conclou Ricard.