L'Institut Nacional d'Estadística ha confirmat aquest divendres que l'índex general de l'IPC va tancar març amb un augment del 3,3% en termes interanuals, que en termes mensuals va pujar un 0,4% respecte als preus de febrer i que la inflació subjacent, la que marca les pujades més estructurals, es col·loca en el 7,5% -descendeix una dècima respecte a febrer-, com va avançar l'INE el passat 30 de març. Entre les novetats conegudes avui, els aliments i les begudes no alcohòliques han pujat un 16,5% en comparació amb març de 2022, una dècima inferior al registre de febrer.

L'INE recorda que la taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general el març del 3,3% ha registrat un fort descens respecte al 6% el mes anterior. No obstant això, aquesta baixada es deu especialment a un efecte estadístic, ja que el març de l'any passat els preus es van incrementar de forma vertiginosa després de la invasió d'Ucraïna, per la qual cosa les analistes de conjuntura estimen que es produirà un repunt el proper abril en la taxa interanual de més d'1 punt.. Entre els grups amb una influència més gran en l'augment de la taxa anual de març l'INE destaca Aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa del 16,5%, una dècima per sota de la del mes anterior. Influeix en aquest comportament el peix i marisc, la llet, formatge i ous i els olis i greixos, que augmenten els seus preus menys que l'any passat. Un altre grup que ha pujat en termes anuals és lleure i cultura, un 4,4%.

Entre els grups amb una influència més gran en l'augment de la taxa anual de març l'INE destaquen Aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa del 16,5%, una dècima per sota de la del mes anterior. Influeix en aquest comportament el peix i marisc, la llet, formatge i ous i els olis i greixos, que augmenten els seus preus menys que l'any passat. Es pot assenyalar, encara que en sentit contrari, la pujada dels preus dels llegums i hortalisses i altres productes alimentaris, major que el mateix mes de 2022. Entre els grups amb influència positiva en els preus de març, en termes anuals, destaca Lleure i cultura, la variació anual de la qual del 4,4%, més d'un punt per sobre de la registrada al febrer, es deu a l'augment dels preus dels paquets turístics, davant el descens registrat el març de 2022.

No obstant això, mesurat en termes anuals, l'esglaó estadístic s'ha deixat notar en la majoria dels grup de productes, encara que aquesta reducció pot ser passatgera, ja que tornarà a pujar a l'abril. Així, entre els grups que destaquen per la seva influència en el descens de la taxa anual estan habitatge, que disminueix la seva variació 10 punts, fins al –16,2%. Destaca dins d'aquest grup la baixada de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció, davant l'augment registrat el març de l'any passat.

Transport, que situa la seva taxa en el –4,8% -gràcies a les subvencions a la mobilitat pública-, més de sis punts i mig inferior a la de febrer. Aquest descens es deu a la disminució dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, que van registrar un fort augment el març de 2022 i s'ha anat contenint a l'afluixo d'aquests dotze mesos. Finalment, el grup de Vestit i calçat, amb una taxa de creixement anual del 3,2%, redueix set dècimes respecte a la taxa d'increment que va registrar al febrer.

Respecte a la inflació subjacents (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics), la taxa de variació anual disminueix una dècima, fins al 7,5% situant la seva diferència amb l'IPC general en més de quatre punts (7,5% de la subjacent davant el 3,3% de l'índex general).

Per comunitats autònomes, les majors pujades en termes anuals es registren a Canàries (4,6% de pujada), Andalusia (3,9%) i la Regió de Múrcia (3,8%). El grup de les menys inflacionistes l'encapçala la comunitat de Madrid (2,6% d'increment anual), seguida d'Aragó (2,7%), Extremadura (2,9%), la Comunitat Valenciana (3%) i Catalunya (3,1%).

Termes mensuals

Tanmateix, el descens interanual no ha d'ocultar la dimensió del creixement dels preus el març passat que es van incrementar un 0,4% sobre el mes anterior de febrer, una pujada mensual ens les més altes dels últims mesos, només superat per febrer de 2023, quan va pujar un 0,9%. I després cal remuntar-se als primers mesos de la guerra d'Ucraïna, quan es van produir els augments més grans mensual de preus: un juny un 1,9%, al maig un 0,8% i al març -el primer mes complet després de la invasió un russa- un 3%, increment desconegut en la sèrie en termes mensuals. Per tant, març es col·loca entre els mesos més inflacionista dels últims dotze.