Foment del Treball ha advertit que 7 de cada 10 contractes indefinits a Espanya no supera l'any de durada des de l'aprovació de la reforma laboral de l'any passat. El director laboral de la patronal, Javier Ibars, ha criticat aquest dilluns que la normativa "no ha beneficiat l'estabilitat en l'ocupació, perquè l'únic que s'ha fet és canviar les estadístiques, però s'ha continuat amb les activitats temporals i estacionals", per la qual cosa ha demanat una nova reforma laboral.

En aquest sentit, ha estimat que el 2019 (sense comptabilitzar els anys de la pandèmia) els contractes indefinits que no duraven més d'un any eren 4 de cada 10: "Abans de la reforma era una cosa puntual i ara s'ha convertit en un fet habitual", ha afegit el director del Randstad Research Institute, Valentín Bote. Així mateix, entre gener i agost de 2023 s'han multiplicat per 11 els contractes indefinits que han finalitzat per no superar el període probatori en el conjunt d'Espanya.

Ibars ha defensat que "les empreses estan utilitzant els mecanismes legals, en cap cas frau de llei" per donar resposta a les seves necessitats de mà d'obra, i ha lamentat que la reforma no introduís mesures estructurals per abordar la temporalitat. "No ha resolt els problemes que pretenia i n'ha generat d'altres per a les empreses", ha subratllat, per la qual cosa ha reclamat "reformular la normativa de manera consensuada i acordada". Des de l'entrada en vigor de la normativa, Foment del Treball ha xifrat en 106.000 persones les que han firmat més d'un contracte indefinit el mateix mes natural, que el 2021 van ser 5.000 persones, mentre que en el conjunt d'Espanya, des de principis de l'any passat, ascendeixen a 638.000 persones.

Atur efectiu

Bote ha destacat que "l'atur efectiu no ha disminuït l'últim any" i ha advocat per "utilitzar aquesta variable per mesurar quantes persones volen treballar i no poden fer-ho". En aquesta línia, ha criticat que la reforma ha "bolcat" 1,4 milions de treballadors que abans operaven sota contractes d'obra i servei a l'activitat fixa discontínua, segons la qual la persona no consta com a parada sinó com a demandant d'ocupació.

Segons dades de Foment, l'atur efectiu a Catalunya el setembre de 2023 va assolir les 381.284 persones, unes 46.000 més que els 335.432 aturats registrats, mentre que abans de la reforma ambdós indicadors "pràcticament coincidien". "La reforma laboral es va fer en fals, per intentar de manera absolutament artificial buscar una modificació de les estadístiques laborals sense entrar en el que és realment important en aquest àmbit", ha conclòs Ibars.

Convenis col·lectius

Els convenis registrats en els primers nou mesos de l'any han incrementat respecte al mateix període de l'any anterior, tant a Catalunya (on se n'han ratificat 292, un 1,74% més) com en el conjunt d'Espanya (fins als 3.110, un creixement del 16,31%). Han contemplat un increment del salari pactat: a Catalunya han introduït augments del 3,24% (un 20,45% més), que Ibars veu "raonables i estan en sintonia" amb l'IPC actual, mentre que a Espanya han assolit el 3,41%, un 30,65% més.