El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha retret als governs espanyol i català que només pensen en l’empresa i els empresaris per la seva “capacitat de pagar impostos” i van carregant-los de noves taxes, de tal manera que la pressió fiscal “ja ha superat el límit”. La patronal denuncia que “la fiscalitat s’ha convertit en un mer exercici per quadrar els comptes públics” i es pregunta per a quan una avaluació de l’eficiència de la despesa pública?, especialment perquè el sector privat si està en avaluació continuada pel mercat i els consumidors. En les bases de la política del Gobierno espanyol i del Govern, “la fiscalitat hauria de ser un instrument de política econòmica destinada a incentivar accions que condueixin a una millora de la productivitat o al creixement del volum de les empreses”, entre altres aspectes, segons el president de Foment. Els retrets patronals s’han deixat sentir aquest dilluns davant del ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, i del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ambdós presents a l’acte institucional de l’entrega dels XVI Premis i Medalles d’Honor Foment del Treball - Guardons Carles Ferrer Salat, a Barcelona.

Aquest dilluns, en un acte institucional al Teatre Nacional de Catalunya, Foment del Treball ha distingit a Joan Castells Trius, president de FIATC Seguros, amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any, i a Juan Echevarría Puig, amb la Medalla d’Honor a Trajectòria Empresarial. Pel que fa a les empreses guardonades, els XVI Premis de la patronal han reconegut Transports Generals d'Olesa en la categoria de Desenvolupament Sostenible; Randstad en Igualtat; Esbo Logístics en Innovació; Moventia en Internacionalització; dos premios ex aequo per a Coca-Cola i l’entitat ONG K9 Creixell en Responsabilitat Social; i Vallformosa com a Pime de l’Any.

En la seva intervenció i tot i avisar que l’acte no era una trobada per fer “retrets”, Josep Sánchez Llibre ha incidit en diversos aspectes que la patronal considera que malmeten el paper fonamental de les empreses, empresaris i autònoms, tant des del punt de vista econòmic i de generació d’ocupació com social, per contribuir al progrés de la societat. El líder patronal ha dit que “la capacitat emprenedora dels empresaris és la base per al sosteniment dels nostres estats, perquè és de les empreses i dels seus treballadors, on es generen molts dels recursos que fan possible el manteniment dels drets socials que tenim reconeguts al nostre ordenament jurídic”. “Sovint sembla que això no es tingui prou present”, ha reblat.

En el marc de la reivindicació general de la figura de l’empresari i de l’emprenedor, Sánchez Llibre ha ‘renyat’ encobertament als partits polítics, en concret a PSOE i Sumar, per sentenciar sobre mesures com la reducció de la jornada laboral a quatre dies perquè “és important que tots respectem el terreny de joc i les competències que cadascú té”. Des de Foment, “els recents pactes sobre la reducció de la jornada laboral són un exemple: és una qüestió que s’ha de plantejar en el marc del diàleg social” entre patronals i sindicats.

El president de Foment també ha repassat les demandes que tenen per al futur Gobierno espanyol i que deixen de banda “pacte d'estat que avui semblen impossibles i impensables”. En contrapartida, el líder dels empresaris ha recordat els consensos essencials sobre política econòmica que van reivindicant i que van des de les mesures per al creixement econòmic, l’estabilitat econòmica, les inversions internacionals i autòctones, la creació de llocs de treball estables, un ecosistema fiscal competitiu business friendly, i reforçar la cohesió social i disminuir les desigualtats.

També ha insistit en el fet que cal garantir la seguretat jurídica i, en aquest sentit, ha reclamat “consensos bàsics i essencials” als governs i a la resta de forces polítiques “per tal de tenir l’estabilitat necessària que permeti el retorn de les empreses a Catalunya, que és on han d’estar, i com sempre he mantingut des que vaig accedir a la presidència de Foment del Treball a finals del 2018”, ha manifestat.

El discurs del president de Foment ha reconegut que la conjuntura econòmica actual és complexa i que els governs han de prendre mesures que afavoreixin l’economia productiva. En aquest sentit, ha posat el focus en una dada: dels llocs de treballs generats el 2022 la major part corresponen a ocupació pública, contràriament al que passa als països de la zona euro. Concretament, un 55% sobre un 30,2% del sector privat. “Hauríem de treballar per revertir aquests números, si volem que el sistema sigui sostenible en el temps”, ha conclòs.