Els preus van pujar a l'octubre un 3,5%, igual que el mes de setembre, per la qual cosa la taxa d'inflació es manté estable, a causa de l'abaratiment dels carburants i a una pujada menys intensa dels aliments i begudes no alcohòliques.

Amb l'estancament de la taxa interanual a l'octubre, la inflació posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos, després que el juliol, l'agost i el setembre pugés quatre, tres i nou dècimes, respectivament.

Segons la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC) publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en aquest comportament de la inflació destaca la influència a l'alça de l'electricitat, els preus de la qual es redueixen menys que l'octubre de 2022, quan van tenir una forta baixada.

Per la seva part, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, l'índex sense aliments no elaborats ni productes energètics, va disminuir sis dècimes, fins al 5,2%, la menor taxa des de juny de l'any passat.

 


L'IPC puja un 0,3% el mes

En termes mensuals (octubre sobre setembre), l'IPC va registrar un augment del 0,3%, una dècima més del que va pujar el mes anterior. Amb aquest repunt, la inflació encadena cinc mesos consecutius d'alces mensuals.

El desè mes de 2023, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 3,5%, dues dècimes per sobre de la taxa registrada el mes anterior. Per la seva part, la variació mensual estimada de l'IPCA va ser del 0,3%. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'octubre el pròxim 14 de novembre.