De les 6.679.702 de baixes per incapacitat laboral que va registrar Espanya l'any 2022, les baixes psiquiàtriques no només són les més significatives, en ocupar un 11,2% del total, sinó també les que tenen una durada de mitjana més elevada, 134,3 dies, segons l'Observatori de Contingències Comunes de 2022, elaborat per la mútua Asepeyo. Encara que el Govern espanyol va aprovar el 2022 un Pla per la Salut mental de 100 milions d'euros, i encara que el ministeri de Treball té un full de ruta per combatre la salut mental en el treball, on ja és obligatori avaluar i intervenir davant factors de risc, aquesta pandèmia laboral no fa ara per ara més que avançar i consolidar-se.

Mostra d'això és el fet que, des de gener de 2019 fins a 2023, les baixes laborals per salut mental han crescut entre els joves un 91% i un 48% en treballadors entre 26 i 35 anys, segons un estudi del Ministeri de Treball publicat durant aquest any juntament amb l'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball. El maig d'aquest any, les 56.648 baixes per salut mental que es van registrar van batre el rècord històric. Els trastorns d'ansietat representen el 73% dels casos i la pressió i la sobrecàrrega del treball, que afecta un 32% dels enquestats, és la principal causa seguida del tracte difícil amb clients, pacients i alumnes.

���� Sisifemia, el nou trastorn laboral: "Quan no hi ha volta enrere, fas crac"

El tema preocupa sindicats, empreses i institucions, però les escenes d'assetjament, cansament extrem, burnout i ara també sisifemia (un nou trastorn laboral que pateixen els treballadors més motivats) continuen donant-se en els ambients laborals. En aquest context, un estudi de l'empresa de recursos humans LHH recull que el 64% dels directius i directives espanyols està preocupat per la salut mental dels seus treballadors, xifra que és 9 punts superior al mateix estudi de fa un any. Ells mateixos, un de cada dos directius, diuen tenir alts i baixos i estrès i ansietat, un 50% que és 14 punts més que el que al·legaven l'any passat.

Empreses com Cigna, multinacional dedicada a les assegurances mèdiques, treballen cada vegada més de prop sobre els casos que vinculen salut mental i problemes en el treball. María Sánchez, eHEalth Mànager de Cigna España, apunta que el problema creixent té a veure amb "la incertesa del mercat laboral, així com la globalització i l'alta mobilitat en l'ocupació, que ho fa més volàtil" i apunta a "la pressió que senten els empleats d'haver de respondre a correus electrònics i atendre trucades laborals constantment, fins i tot en períodes de descans, pot afectar a la seva salut mental".

���� Catalunya té el triple d'empreses de salut mental que fa cinc anys

El mar de xifres i els diagnòstics socials ofeguen milers de malestars físics i mentals, dolors i angoixes molt diversos que poden portar als treballadors a veritables inferns personals d'ansietat, angoixa i depressió. Quins són aquests símptomes? Existeixen fins a 12 senyals diferents que, si persisteixen en el temps i afecten greument el teu dia a dia, t'estan advertint que tens un problema de salut mental en el treball.

Els 12 símptomes

La psicòloga especialitzada en recursos humans Olga Garrido adverteix del qual el treballador "comença a sentir-se estrany, a tenir més pensaments negatius", primer símptoma que alguna cosa no va bé que normalment va acompanyat del segon símptoma, fatiga o falta d'energia i motivació i també de concentració.

En tercer lloc, i ja en els símptomes físics, molt vinculat a la fatiga tant com causa com conseqüència, es donen els "canvis en patrons de son, que pot ser un augment de la somnolència o al contrari, començar a tenir més dificultats per dormir i descansar bé", apunta Gallard. "En el burnout, per exemple, és molt característica aquesta sensació de fatiga constant que no millora després d'haver dormit", abunda.

Existeixen símptomes purament físics que, si no es fa bé el diagnòstic, poden passar desapercebuts perquè es poden confondre amb problemes d'índole totalment fisiològica. Exemple d'això són els problemes musculars o d'esquena, que "poden tenir origen emocional" i que serien la quarta dels senyals que poden alertar d'un problema de salut mental vinculat amb el treball. En el mateix grup, mals d'estómac, mals de cap sense explicació mèdica o problemes a la pell són tres símptomes més que eleven fins a 7 els signes d'alerta.

Un vuitè símptoma que alerta de problemes mentals en el treball són els canvis en els hàbits alimentaris. "Perdre la gana o menjar en excés, el que es coneix com a gana emocional," apunta Gallard.

En novè lloc, un símptoma més evident i comú és la irritabilitat o la frustració recurrent, "perdre l'interès en el treball i que ens retardem contínuament o ho fem malament, de manera descurada o amb errors que no solem fer," apunta Gallard.

Un desè símptoma preocupant és un augment del consum d'alcohol, tabac o drogues, així com altres activitats que ens serveixen de via de fuita com les xarxes socials o la televisió. "Fins i tot podem arribar a adoptar una actitud més donada a evitar el contacte amb els altres o aïllar-nos", afegeix la psicòloga.

Senyals com preocupar-se constantment per coses que poden succeir en el futur, fer-li moltes voltes als mateixos pensaments o tenir dificultat per relaxar-se conformen l'onzè símptoma que alguna cosa no està com deuria en el treball i té a veure amb l'ansietat, mentre que quan està més vinculat a la depressió "és una patologia que es caracteritza per la tristesa constant, sentir-te inútil i perdre el plaer en activitats de què abans es gaudien."

En el burnout, finalment, símptoma número 12 dels problemes mentals en el treball, hi ha una sensació de buit i de falta de propòsit. "Alguns pacients em diuen coses com a: "ja no sé ni qui no soc o el que vull", explica Gallard. Amb aquesta despersonalització, "canvien les relacions personals, perquè es comença a desenvolupar un pensament cínic, falta de sensibilitat cap als altres", completa la psicòloga.

Com abordar la salut mental en el treball

A l'hora d'abordar-lo, la psicòloga apunta a un primer pas que és reconèixer el problema i fer una autoavaluació "de manera honesta i conscient". "Després, és necessari consultar amb professional de salut mental", afegeix Gallard, que, en tercer lloc, apunta que "si és necessari, és recomanable parlar amb l'empresa per revisar opcions o causes que puguin corregir-se o adaptar el treball".

Fora de l'empresa, "l'autocura" és una de les claus per tractar els problemes de salut mental en el treball. El descans, un estil de vida saludable, les aficions i els vincles socials l'ajuden tot això.

Es pot després reavaluar la relació personal que establim amb el treball. "Des del punt de vista personal preguntar-nos: Com l'estic afrontant? On necessito posar límits? Què necessito canviar?", apunta Gallard. I, en moltes ocasions, considerar seriosament un canvi de treball que no perjudiqui el nostre benestar.

"Per potenciar la sensació de benestar i reduir l'impacte del treball en la salut mental, és necessari aprendre a reduir els nivells d'estrès prioritzant el descans, establint límits clars, practicant l'autocura a través d'accions que promoguin el benestar físic i mental i, especialment, desconnectant digitalment", apunta per la seva part María Sánchez, de Cigna.