Espanya va acumular 573.309 baixes per incapacitat temporal al mes durant el 2022, un 34,6% més que l'any anterior, fins a un total de 6.879.702. El cost directe per a les empreses i les mútues que cobreixen les despeses per contingència comunes van ascendir a 21.527 milions d'euros, un 14,1% més, segons les dades recaptades per l'Observatori de Contingències Comunes de 2022, elaborat per Asepeyo.

Els processos per baixa mèdica acumulen 259 milions de dies de baixa, equivalents a la jornada anual de 711.000 treballadors. L'augment de les baixes mensuals va ser 14 vegades superior al d'afiliats a la Seguretat Social (2,5% en 2022) sense comptar els casos de covid.

Les patologies psiquiàtriques, les de més durada

Per tipologia, el nombre més gran de baixes obeeixen a patologies psiquiàtriques (11,2% del total) i són les que tenen una durada mitjana més gran, de 134,3 dies. Sense tenir una dada consolidada, el director territorial de l'àrea centre d'Asepeyo, Constantino Perea, considera que dins d'aquesta patologia hi podria haver fins a un 20% de "baixes refugi" que tenen a veure amb problemes laborals o familiars.

En aquest sentit, la directora del Departament de Gestió i Desenvolupament de Persones de Synergie, Cristina Alonso, indica que "en aquests moments que estem vivint, després d'haver passat una pandèmia, indirectament la guerra a Ucraïna... sembla que no, però són aspectes que estan afectant les persones. L'empresa té l'obligació de fer una enquesta psicosocial amb l'objectiu d'identificar i mesurar aquells factors derivats de l'organització del treball que constitueixen un risc per a la salut. Una vegada detectats aquests factors que poden influir en l'estat de salut dels/les treballadors/es, s'han de dur a terme accions per poder donar una solució a aquests. Una bona salut mental es tradueix en persones més felices".

Les patologies relacionades amb el sistema musculoesquelètic (columna lumbar, tendinosa, osteoarticular i fractures) sumen el 29,9% dels casos de baixa, amb durades que van de 79 a 119 dies. Per sectors, la incidència més gran es registra en les activitats administratives i els serveis auxiliars, que inclouen la neteja o la seguretat, àmbits amb alta rotació de personal en els quals bona part de les baixes són d'origen psicològic. La construcció és el sector amb la menor incidència de les baixes per malaltia, si bé acumula la quantitat més gran d'accidents de treball.

Perfil de treballador

Respecte al perfil de treballador, la meitat de les baixes es donen en el tram de 31 a 50 anys i un 65% del total correspon a treballadors amb fins a tres anys d'antiguitat a l'empresa. Aquells que fa menys d'un any que hi treballen van sumar el 2022 el 39,1% de les baixes i, per altra banda, aquells amb més d'11 anys de servei només van acumular el 14% dels casos.

Un 68% del total de les baixes és de curta durada, no arriben als 15 dies, i un 27% es tramita els dilluns. El 2022 el 3% d'afiliats va acumular el 26% del total de les baixes, processos que generalment són de molt curta durada i corresponen a treballadors joves, amb bases reguladores baixes i "compromís mínim" amb l'empresa, segons Perea. No obstant això, assenyala que és una dada positiva que el 72% de treballadors no hagi tingut cap baixa en tot l'any.

Perea ha apuntat que és una pujada "alarmant" i que el cost directe per a les empreses va augmentar un 12,4% el 2022, fins a 10.268 milions. El cost per a les mútues, que paguen la baixa des del setzè dia, va ascendir un 15,7%, fins a 11.259 milions, segons dades de l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball (AMAT), que va calcular en uns altres 44.298 milions els costos indirectes de les empreses per la substitució del personal de baixa, un 6,5% més que el 2021.

Incidència per comunitats autònomes

La incidència mitjana es va incrementar en 7,6 punts l'últim any, fins a 32,6 baixes al mes per cada 1.000 afiliats, amb Navarra i Catalunya al capdavant, amb una incidència mitjana de 52,7 i 47,2 baixes per cada mil treballadors, respectivament. Extremadura es va situar a l'altre extrem amb 18,9 casos per cada mil empleats, seguida de la Comunitat Valenciana, amb 24,6 baixes.

La durada mitjana de les baixes es va mantenir estable en 37,7 dies, una mitjana que va pujar a 67,2 dies a Extremadura, però que va baixar a 24,7 dies a Navarra. Perea assenyala que a les comunitats on hi ha una incidència més gran les baixes solen ser més curtes, un fenomen que s'explica per múltiples factors que inclouen l'activitat econòmica, el nombre de treballadors i la xarxa i eficiència dels serveis públics de salut.

Nou tràmit per comunicar una baixa mèdica

Amb l'entrada en vigor del Reial decret llei 1060/2022 de 27 de desembre, els treballadors ja no han de lliurar l'informe de baixa mèdica, sinó que es tramita per mitjans telemàtics. Els metges gestionen l'informe de baixa, confirmació o alta i donen una còpia a la persona treballadora que ho ha sol·licitat. A partir d'aquest moment és el Servei Públic de Salut, la mútua corresponent o l'empresa col·laboradora la que envia la informació d'aquesta incapacitat temporal a la Seguretat Social.

Tanmateix, la posada en marxa del nou sistema ha generat malestar entre l'empresariat. La raó? La lentitud del tràmit. "S'està treballant per agilitar els terminis, encara que cal tenir en compte que de vegades la comunicació del Servei Públic de Salut tarda uns dies", defensen des del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, presidit per José Luis Escrivá.