Sabadell i Unicaja han llançat un missatge de calma als seus clients: els seus diners estan fora de perill. En el cas que ocorregués un esdeveniment similar als viscuts als Estats Units i Suïssa en les últimes setmanes, el banc català té el 60% de la base de dipòsits coberta i l'andalús fins al 80%, segons han revelat ambdues entitats en les seves respectives juntes d'accionistes, que s'han celebrat amb una setmana de diferència.

Tots els bancs espanyols estan adherits al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que s'encarrega de protegir els diners dels comptes i els dipòsits dels clients si una entitat fa fallida, tornant fins a un màxim de 100.000 euros a cada un, encara que el banc es quedi sense recursos. Els bancs més petits, els que tenen més presència en zones rurals, els que han nascut de la fusió d'antigues caixes rurals o els que encara són caixes, no solen tenir tants clients amb més de 100.000 euros com els grans o els especialitzats en alts patrimonis.

Per la qual cosa si es declaren insolvents, els seus clients sempre surten més ben parats. Això ocorreria hipotèticament en Unicaja, el conseller delegat, Manuel Menéndez, explicava aquest dijous que l'import mitjà dipositat pels seus clients era a prop dels 20.000 euros. En no ser una quantitat gaire alta, el 80% dels dipòsits del banc andalús estan actualment coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits, afegia. El d'Unicaja també revelava que en l'actualitat el 76% dels dipòsits de l'entitat són de clients particulars davant un 24% que són d'empreses (que solen ser més alts), la qual cosa fa que sigui un dels percentatges més grans dins del panorama financer europeu.

Així mateix, el CEO destacava que Unicaja té "una de les millors ràtios de liquiditat d'Europa", ja que la LCR, que mesura la liquiditat d'un banc a curt termini, se situa en el 284%. Tots els bancs espanyols compleixen amb la normativa, que els demana de tenir almenys un 100%, però de nou els més petits o els que tenen un negoci més local, tenen un matalàs més elevat i estan més protegits.

Així, mentre la LCR (Liquidity Coverage Ratio) del Banc Santander és del 152%, la més baixa del sector a Espanya. CaixaBank se situa en el costat oposat amb una cobertura del 291%. Segons un informe elaborat per Autonomous Research, el segueix Sabadell, amb una ràtio del 234%; Bankinter que registrava una ràtio LCR del 218% al tancament de l'any passat; i BBVA amb el 159%.

El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, també va parlar sobre això en la junta d'accionistes. "La ràtio de cobertura ha augmentat fins al 234%, per sobre de la mitjana d'aquesta ràtio a Espanya, que és del 192%, i a la Unió Europea on se situa en el 162%. El Banc se situa clarament per sobre de la mitjana". El CEO destacava que el Sabadell i en general tot el sector, té avui una estructura de finançament estable i equilibrada, que no té a veure res amb la crisi de 2008. El que els permet estar preparats per a una crisi financera o esdeveniments com els vistos en Silicon Valley Bank o Credit Suisse.

Respecte a la fuga de dipòsits que es va viure en aquests dos bancs abans de la seva fallida, va voler també ressaltar que, a Sabadell, més del 60% dels dipòsits hi ha coberts pel Fons de Garantia, tractant-se d'un dels percentatges més elevats entre els principals bancs europeus.

Bankinter diu que és més preparat davant d'una crisi

Bankinter no ha donat dades sobre quants dels seus dipòsits estan protegits pel FGD, com han fet els seus rivals. Però des de l'entitat asseguren que són els millors preparats per afrontar una crisi. La consellera delegada, María Dolores Dancausa, destacava en la junta d'accionistes -que també es va celebrar en els últims dies, enmig de les turbulències financeres- que la banca està sotmesa "a un permanent escrutini per part del regulador europeu i del Banc d'Espanya", i ells són coneixedors dels riscos i les forces externes que poden impactar en cadascuna de les entitats.

També recordava que en l'últim test d'estrès de l'EBA (Autoritat Bancària Europea) van treure "la millor nota de tot el sistema financer espanyol" i van ser "el tercer banc europeu amb millor nota", la qual cosa suposa que són el banc "amb el balanç millor preparat per afrontar un entorn econòmic extremadament advers".