La consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancusa, ha aprofitat la seva intervenció en la Junta d'Accionistes celebrada aquest dijous a Madrid per referir-se als "seriosos problemes" que en els últims dies han travessat tres bancs americans i un de la confederació helvètica. La CEO assegura que la fallida de Silicon Valley Bank i Signature Bank, el rescat de First Republic, i la fusió d'urgència entre l'USB i Credit Suisse, "han generat enormes turbulències al sector financer i han impactat en la cotització dels bancs espanyols, per una situació de mer reflex i desconfiança."

Ja que segons el seu parer, les entitats financeres de la zona euro supervisades pel Banc Central Europeu (BCE) "han d'estar molt tranquil·les" i afrontar amb serenitat la situació, perquè porten des de 2012 "reforçant la solvència, la liquiditat, les ràtios de capital, els elements de control i els sistemes d'informació". A més, Dancausa destacava que la banca està sotmesa "a un permanent escrutini per part del regulador europeu i del Banc d'Espanya", i ells són coneixedors dels riscos i les forces externes que poden impactar en cadascuna de les entitats.

"Bankinter té una folgada capacitat de resistència com hem demostrat en tots els tests, proves d'estrès i inspeccions", assegurava. En l'últim test d'estrès de l'EBA ( Autoritat Bancària Europea) "traiem la millor nota de tot el sistema financer espanyol i vam ser el tercer banc europeu amb millor nota". L'executiva assegura que són el banc "amb el balanç millor preparat per afrontar un entorn econòmic extremadament advers" i a més tenen unes folgades ràtios de solvència, liquiditat i capital.

"Estem afrontant amb total tranquil·litat aquesta maror que estem vivint". A Bankinter tenen clar que el banc "va francament bé i que tot això passarà", a més tenen la seguretat que passarà aviat. Però en vista del que ha passat aquests dies, Dancausa es preguntava "quina justificació té un impost extraordinari a la banca espanyola i només a la banca espanyola?" com el del Govern espanyol i pel qual pagaran uns 100 miilones d'euros cada any entre 2023 i 2024.

La consellera delegada creu que el gravamen està traient les entitats que han hagut de pagar aquest impost d'uns recursos "que serien molt idonis per a aquestes turbulències i resoldre la situació". La banquera recordava que l'han pagat, però també recorregut i només esperen poder guanyar-lo. Amb tot, María Dolores Dancausa ha volgut transmetre un missatge de "confiança", perquè està convençuda que Bankinter compta amb els elements necessaris per poder continuar creixent en tots els negocis i països on són presents, com Irlanda o Portugal, a més d'Espanya.

Recordava que el 2022 van assolir "un resultat rècord en la història del banc" de 560 milions d'euros, que ha permès a Bankinter anticipar en un any l'objectiu que s'havia proposat per al tancament de l'any 2023, que era recuperar el mateix resultat previ a la pandèmia i previ a la desagregació de Línia Directa Asseguradora, que ara és una companyia independent.

La número dos de Bankinter també s'ha referit a la inflació, recordant "el tremend impacte" que té en tota l'activitat econòmica i com de difícil i lenta que és la seva correcció". Però no atallar-la, afegia, produeix uns efectes col·laterals indesitjats, "com a la vista està el que vivim aquests dies, després de tants anys amb els tipus d'interès propers a zero i fins i tot negatius". Segons el seu parer, els bancs centrals d'ambdós costats de l'Atlàntic han actuat amb determinació en decidir acabar amb aquest període de tipus baixos i iniciar la pujada de tipus.

Fins i tot ha lloat l'actuació del BCE de fa una setmana, que va apujar els tipus en un altre 0,5% i d'aquest dimecres de la Reserva Federal, que va portar els tipus al 4,25%. Dancausa entén que aquestes polítiques són les correctes per corregir la inflació i cal fer "cas omís" a aquelles veus que suggerien que aquestes polítiques produïen desestabilització en les entitats financeres.

També en la Junta d'Accionistes, el president de l'entitat, Pedro Guerrero, defensava que els "esdeveniments financers" d'aquests últims dies "són completament aliens al funcionament de la banca espanyola i de Bankinter". Quant a l'impost a la banca, assegurava que és "discriminatori, injustificat i injust" i que, per això, encara que l'han pagat, també ho han recorregut.