Sabadell no es planteja comprar el negoci de Credit Suisse a Espanya. "Nosaltres tenim els nostres propis plans de banca privada", indicava aquest dimecres el president del banc, Josep Oliu, en una encontre amb periodistes prèvia a la Junta d'Accionistes, que se celebra el jueu a Alacant. "La nostra banca privada és diferent. Som un banc domèstic, un banc d'empreses que aspira a ser el banc dels empresaris i directius, un enfocament molt diferent del del banc suís," aclaria Carlos Ventura, director de banca d'empreses i xarxa de l'entitat.

A Espanya, l'entitat suiza està present sota les filiales de banca privada i banca d'inversió Credit Suisse Bank (Europe) i Credit Suisse AG, però se'n desconeixen els plans que tindran el banc comprador, UBS, per a ells. Pues precisament UBS va vendre el seu negoci de banca privada al nostre país el passat mes de juliol a Singular Bank. Y en el marc d'esta operación firmó un pacte de no competència que le impide operar en España, per el que el mercado apunta a que lo "razonable" seria que USB lo vendiera.

Josep Oliu descartava també que la crisi del Silicon Valley Bank pogués encomanar la banca espanyola, més enllà de les caigudes en borsa dels últims dies. "En aquesta crisi hi va haver dos problemes, la regulació (que va canviar amb la presidència de Donald Trump) i una gestió desafortunada", comentava el número u de Sabadell. "Però això no pot passar a Espanya" on la regulació és més dura i a més, no hi ha bancs amb aquestes característiques, afegia.

Preguntat per si la crisi de Credit Suisse, podria encomanar a la resta de sector, Josep Oliu assegurava que "la banca espanyola i europea, no ha de tenir por, ni témer res", ja que la banca espanyola "té una situació de solvència en els seus balanços i diversificació de riscos, que no té a veure res amb la crisi anterior."

Segons el parer del banquer, la reacció del Banc Central Europeu davant de la situació de Credit Suisse ha estat molt "positiva" ja que des del principi d'aquesta crisi "ha pres decisions que posen en relleu la solvència del sistema" per exemple, la pujada de tipus d'interès de dijous passat del 0,5% enmig de la tempesta financera i borsària. A més, la presidenta, Christine Lagarde ja ha anunciat "que no tocarà per a res les decisions de dividends que els bancs tenen previstes".

El president de Sabadell creu que si la crisi de Credit Suisse, que ha acabat fusionant-se d'urgència amb UBS, hagués passat fa tres anys, la situació hagués estat molt diferent per al banc. "Avui ho veiem amb molta més seguretat, perquè el 2020 estàvem amb la crisi del covid i pensàvem que les pimes anaven a desaparèixer", la qual cosa va fer que el banc es veiés molt perjudicats en borsa donada la incertesa. "Però avui tenim un balanç net i sanejat, a més estem millor o igual que la resta de bancs espanyols", puntualitzava.

El conseller delegat, César González-Bueno, recordava que els bancs "normalment mueren per un tema de solvència, que en última instancia es converteix en un tema de liquidació". Pero Sabadell, destacaba, té un capital del 12,55% "que ha crecido claramente en los dos últimos años" y además, está por encima de la media española, que está en el 12,50%.

Preguntado per l'exposició de Sabadell als bons soberans de deuda, el CEO aclarava que el banc tuvo que vendrà les carteres ALCO per tenir plusvalías i acometer les dues reestructuracions de personal que han portat a cabo a Espanya, les sortides voluntàries del 2020 i el ERE del 2021. Recentment, han volgut a comprarla, "però és molt nova i està a un preu de mercat, a més té una durada de 2,1 anys".

En cuanto al LCR, que mide l'escudo de liquidació d'un banc a curt termini, a un mes, el número dos de Sabadell indicava que tenen un 240% i, per tant, son el segon banc europeu dels 35 que hi ha "con més LCR". Asimisme, recordava que més del 60% dels passius del banc estan coberts pel Fons de Garantía de Dipòsits.