Bones notícies per al sector tecnològic. Malgrat el delicat moment que estan passant les empreses del sector, una quarta part dels 100 consellers delegats millor valorats de 2023 pertanyen a empreses dedicades a la tecnologia o amb presència en l'entorn digital, tal com detallen a l'informe realitzat per 'Brand Guardianship Index'. Fins a 23 CEO de companyies tecnològiques apareixen en una llista en la qual no hi ha presència de líders empresarials espanyols.
Els primers llocs estan copats per consellers delegats de companyies tech. Jensen Huang, CEO de Nvidia, és el primer que apareix en la llista dels 100 consellers delegats més ben valorats de 2023. Al tercer lloc apareix Satya Nadella, CEO de Microsoft. Després d'ell figura Shantanu Narayen, líder d'Adobe, i en la cinquena posició apareix Sundar Pichai, conseller delegat de Google. És a dir, quatre dels cinc primers CEO més ben valorats de l'informe elaborat per 'Brand Guardianship Index' pertanyen al sector tech.
Onada d'acomiadaments en les tecnològiques
Malgrat que aquestes companyies compten amb estructures financeres sòlides i presència a tot el món, el passat exercici va aclarir els dèficits d'aquestes firmes. La inflació, els problemes a les cadenes de subministrament, i les polítiques monetàries restrictives dutes a terme pels principals bancs centrals, han posat en un compromís aquestes companyies. Tal ha estat el desgast econòmic experimentat per les tecnològiques, que moltes d'elles han hagut de recórrer als acomiadaments per alleujar costos.
I és que, la conjuntura econòmica actual ha frenat en sec l'abrupte creixement que les firmes tecnològiques havien mostrat després de la pandèmia. En els dos últims anys, les tech s'havien 'recuperat' relativament bé de l'impacte de la crisi sanitària. Els inversors i clients van entreveure un important creixement del sector, i no es van confondre. I és que el sector tecnològic ha viscut dos exercicis de bonança econòmica, els quals van motivar les contractacions de diversos professionals.
El context econòmic ha estret les 'tech'
Ara, amb un context econòmic invers, les empreses s'han anat adaptant a l'escenari actual per pal·liar la destralada econòmica. Spotify ha estat l'última en apuntar-se a la llista de tecnològiques que, a causa de la situació econòmica, han dut a terme importants retallades a les seves plantilles. La firma liderada per Daniel Ek planeja acomiadaments per a aquesta mateixa setmana, tal com avança Bloomberg, encara que no hi ha una xifra detallada.
Altres com Microsoft, Google, Amazon o Salesforce, entre d'altres, han anat anunciant ajustaments de plantilla des de començaments d'any. La companyia fundada per Bill Gates va ser una de les últimes a anunciar nous acomiadaments, els quals afecten el 5% de la seva plantilla, és a dir, a uns 10.000 empleats. I precisament Satya Nadella, CEO de Microsoft, és un dels que ocupen les primeres posicions entre els líders empresarials més ben valorats de 2023.
Al cinquè lloc apareix Sundar Pichai, CEO de Google, qui divendres passat 20 de gener, va anunciar la sortida de 12.000 treballadors de tot el món. El líder de l'empresa matriu d'Alphabet va explicar que "contractem per a una realitat econòmica diferent de la que ens enfrontem avui". I és que, Google, com diverses companyies del sector, van realitzar importants contractacions des de 2021 a causa de l'acceleració econòmica del sector.
Un sector amb atractiu inversor
Malgrat la clara retrotracció financera de les empreses tech, a l'informe realitzat per 'Brand Guardianship Index' apareixen diversos noms vinculats a un sector que acaba de tancar un any negre, i del qual s'espera que, almenys en els primers compassos del nou curs, no aconsegueixi reprendre el vol.
El tecnològic continua sent un entorn atractiu de cara als inversors, i més sent un dels sectors més crucials de cara al futur empresarial pel desplegament de noves tecnologies. Al cap i a la fi, la majoria de la indústria està tornant cap a la digitalització i la implementació de noves tecnologies, les quals semblen indispensables per al funcionament de futurs negocis. És per això pel que, malgrat el mal exercici i el delicat moment d'aquestes companyies, totes elles compten amb un important suport i amb una connotació positiva.
Ni rastre de líders espanyols en la llista
Una altra de les conclusions més cridaneres que deixa l'informe dels 100 consellers delegats millor valorats de 2023 és que no apareix cap líder espanyol. Malgrat que el país ibèric compta amb diverses companyies de pes internacional, cap dels seus CEO no apareix entre els 100 més ben valorats del nou curs a l'informe de 'Brand Guardianship Index'.
El primer espanyol que apareix en la llista és Juan Roig, president executiu i màxim accionista de Mercadona. L'empresari valencià ha experimentat una important pujada en el rànquing (la qual la consultora no especifica), però no ha aconseguit entrar entre els 100 primers.
Quant a la distribució geogràfica, els Estats Units encapçalen la classificació, aportant 44 consellers delegats. Després dels States, la Xina és el segon país que aporta més líders empresarials a la llista, amb un total de 16; al país asiàtic li succeeix l'Índia i Alemanya, que en contribueixen amb sis empresaris cada un; i, després, els segueix el Japó, amb quatre consellers delegats.