Lanzadera, l'acceleradora d'empreses de Juan Roig, apuja l'aposta. El president de Mercadona, que fa una dècada va impulsar Marina de Empresas a València, té previst desemborsar 36 milions d'euros fins al 2025, a raó de 12 milions d'euros cada any, perquè els emprenedors del país puguin transformar els seus projectes en realitats empresarials i potenciar així l'ecosistema emprenedor. "El pressupost per al 2023 serà de 12 milions d'euros, per al 2024 i 2025 serà el mateix i després ja veurem, perquè estem pendents d'una ampliació d'espai", indica el director de Lanzadera, Javier Jiménez, a ON ECONOMIA.

Per l'acceleradora passen cada any 300 companyies emergents i amb l'ampliació de l'espai tenen previst comptar amb 500 negocis emergents. "A partir de 2025 hi haurà més pressupost, perquè hi ha una obra, necessitarem més persones i estem a l'espera de la llicència. No sabem quan ens la donaran", apunta Jiménez. "Aquí volem fer un espai on societats, start-ups, Lanzadera en general i els inversors generin petites indústries. Fer formacions, clubs de coneixement, presentacions, esdeveniments, l'objectiu és generar indústries en un únic espai, i tot a València", relata.

La inversió es preveu incrementar a mitjà termini. Jiménez explica que el clúster "s'ha quedat petit" i que estan a l'espera que l'Ajuntament de València aprovi una llicència presentada per Marina de Empreses per poder ampliar les instal·lacions. "Una vegada acabin les obres, l'aportació serà molt més gran. No sabem de quant, però és evident que podrem allotjar més empreses i, com a conseqüència, més capital, assenyala. L'obstacle de Marina de Empresas és l'espai, però, una vegada s'ampliï, la inversió podria inclús duplicar-se. En el full de ruta del complex es contempla una gran ampliació de fins a 11.600 metres quadrats de superfície, cosa que convertiria Marina de Empresas en un espai d'uns 30.000 metres quadrats.

500 start-ups a l'any amb l'ampliació

Marina de Empresas, que allotja Lanzadera, l'escola de negocis EDEM i Angels (ambdues propietats del mateix Roig), actualment ocupa uns 18.000 metres quadrats i a mitjans d'any el president de Mercadona va anunciar l'ampliació de l'espai. El complex comptarà amb un annex al Tinglado número 4, cedit fa uns anys per l'Ajuntament de València a la Generalitat Valenciana per al Gran Premi de Fórmula 1. Està previst que el consistori doni el vistiplau abans d'acabar l'any per accelerar el procés al màxim. El president de Mercadona no va revelar la inversió prevista, però va posar èmfasi en la necessitat d'ampliar l'espai.

Impacte de la covid-19

Des que va arrencar el projecte el 2013, l'acceleradora ha aportat dos milions d'euros a l'any per finançar companyies emergents. Tanmateix, amb l'esclat de la pandèmia, l'empresari valencià va decidir redoblar l'aposta i el 2020 va quintuplicar la seva aportació, fins als 10 milions d'euros. Aquest increment de capital va suposar una nova estratègia de l'organisme per afrontar amb "dinamisme i recursos" l'activitat emprenedora i, després de l'ocorregut, des de Lanzadera han decidit continuar engrossint la inversió. De fet, Javier Jiménez recorda que van cridar les empreses més tocades per la covid-19 i que van aconseguir reunir-ne unes 300. "Ens hauria agradat tenir a més negocis aquí a València, però amb l'espai limitat que tenim va ser complicat, encara que el vam omplir. Era el moment d'apostar, no de parar, així que nosaltres vam decidir accelerar".

A Lanzadera, que cada any reben entre 3.500 i 4.000 sol·licituds, divideixen en quatre blocs a les companyies en funció de la seva maduresa: fase start, traction, growth i scale-up. Les dues primeres, que serien les firmes en les seves fases més inicials, copen gran part de l'ocupació a Marina de Empresas, encara que cada any obren la porta a 60 growth, empreses en creixement, i a una quinzena de scale-up, companyies que han crescut durant els tres anteriors exercicis a un ritme anual superior al 20% en nombre d'empleats o en facturació. En funció de les necessitats de cada una, els negocis seleccionats poden rebre ajuts de 1.000 fins als 500.000 euros i, a més, alguns d'ells tenen la possibilitat de col·laborar amb multinacionals com Facebook, Google o Johnson & Johnson. L'acceleradora de start-ups valenciana ha firmat acords amb 50 companyies i en preveuen tenir més "com més aviat millor". Jiménez espera que per a finals d'any n'entrin 3 o 4 més amb l'objectiu que complementin la innovació que defineix l'acceleradora.

I com seleccionen les start-ups? "De vegades veiem que no és el seu moment, i els diem que tornin en quatre mesos; o els demanem que facin algunes coses i que tornin", explica. Hi ha gent que es pot quedar més temps, però sota dues premisses: que hi hagi disponibilitat d'espai i que al producte i servei del negoci li quedin uns mesos per acabar-lo. "No és el mateix que un producte ja hagi sortit al mercat que altres empreses que encara estan en fases anteriors", aclareix.

10.000 llocs de treball

Constància, esforç, il·lusió, equip i, per sobre de tot, persones. Aquesta és la recepta de Marina de Empresas, que, després d'una dècada en funcionament, pel complex han passat negocis com la firma de transport i paqueteria Paack, la plataforma d'estalvi i inversió Goin o Freshperts, la cadena de restaurants multimarca especialitzada en lliuraments a domicili. "Hem obert les portes a milers de persones a Marina de Empresas, i parlo de persones perquè per a nosaltres és el més important. Més enllà dels projectes, de les inversions i dels negocis, les empreses que funcionen bé sempre tenen un mateix comú denominador: hi ha un líder, un equip i unes persones", relata Jiménez.

En total, més de mil companyies, unes 20.000 persones i 10.000 llocs de treball generats. Els diners totals prestats durant els 10 anys han estat de més de 25 milions d'euros, la inversió total externa de totes les start-ups s'aproxima als 700 milions d'euros i Angels Capital, societat d'inversió que inverteix en start-ups, ha desemborsat 40 milions d'euros. Per a les tres iniciatives, Juan Roig ha invertit més de 100 milions d'euros del seu patrimoni personal. La millor firma que ha passat per aquí? "A qui t'estimes més, al pare o a la mare?", es pregunta Jiménez, que afegeix: "És impossible escollir-ne només una, perquè cada una té una cosa especial, m'agraden les 1.100", acaba el directiu.