La biofarmacèutica Oryzon, especialitzada en epigenètica, ha fet un pas més en el desenvolupament d'un tractament per combatre el trastorn límit de personalitat (TLP). La companyia ha presentat el protocol del seu assaig clínic de Fase III PORTICO-2 davant de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA), amb l'objectiu d'iniciar un assaig clínic en pacients que pateixen aquesta malaltia.

L'estudi s'emmarca dins del desenvolupament de vafidemstat, una molècula que actua a diferents nivells, reduint el deteriorament cognitiu, la pèrdua de memòria i la neuroinflamació, i a més exerceix efectes neuroprotectors. El vafidemstat és una petita molècula oral que actua com a inhibidor de l'enzim epigenètic LSD1 (KDM1A), optimitzat per al seu ús en el sistema nerviós central (SNC), que té en fase de desenvolupament Oryzon.

"La presentació de PORTICO-2 davant de la FDA representa un gran pas endavant per a Oryzon i per al camp de la neuropsiquiatria dels trastorns de la personalitat", ha comentat Carlos Buesa, fundador i conseller delegat d'Oryzon. "El Trastorn Límit de la Personalitat és una malaltia altament incapacitant que no compta amb tractaments farmacològics aprovats", ha insistit Buesa.

Oryzon argumenta que, amb el seu nou mecanisme epigenètic, vafidemstat té el potencial de convertir-se en la primera teràpia dirigida específicament a tractar l'agressivitat i la millora general en el TLP, oferint una esperança real per als pacients i els clínics que s'enfronten a aquest greu trastorn. "Vafidemstat també té potencial per tractar l'agressivitat en altres trastorns del neurodesenvolupament i neurodegeneratius, i tenim previst explorar-lo en un nou assaig en agressivitat en TEIA", afegeix Buesa.

Segons dades aportades per Oryzon, el trastorn límit de la personalitat afecta aproximadament entre l'1% i el 2% de la població general i es caracteritza per una inestabilitat emocional persistent, impulsivitat, disfunció interpersonal, autoimatge inestable i episodis freqüents d'agressivitat i autolesions. Més del 75% dels pacients amb TLP intenten suïcidar-se, i la taxa de suïcidi consumat s'estima en aproximadament un 10%, el que representa una taxa 50 vegades superior a la de la població general. Actualment, no existeixen medicaments aprovats per la FDA específicament indicats per al tractament del TLP, la qual cosa subratlla la necessitat urgent de noves aproximacions terapèutiques.