Des de Banc Sabadell se subratlla que, després de la informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMV) favorable a una opa amb condicions, encara “queda molt partit” i que, en aquests moments, “la pilota està en el govern de Pedro Sánchez”.
Fonts properes a l’entorn de Josep Oliu apunten que la reunió del Cercle d’Economia, que comença aquest dilluns a Barcelona, serà un “termòmetre” de l’estat d’ànim amb el qual el govern espanyol encara l’opa. Precisament, Pedro Sánchez obrirà les jornades i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, les tancarà el dimarts amb un col·loqui en el qual serà l’orador principal. Tot i que no està en l’ordre del dia de la reunió, es parlarà de l’opa.
Precisament, el president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, que va ser conseller delegat de Banc Sabadell (2007-2020), va ser el primer que va posar en dubte el mètode de la CNMC per avaluar l’opa abans que aquest dimecres fes públic el seu informe. Guardiola va indicar que aquesta metodologia impedeix tenir una “perspectiva més àmplia” i percebre “el risc” de reducció l’accés al finançament de les empreses. En el mateix sentit, un cop es va difondre l’informe, Banc Sabadell no va evitar les crítiques a la CNMC per considerar que la seva metodologia pot servir per analitzar determinats sectors econòmics, però no el bancari.
I en el camp financer, Josep Oliu prepara accions per convèncer els accionistes de continuar en el Sabadell: aquest 8 de maig presentaran els resultats del primer trimestre de 2025 i, al juny, el nou pla estratègic, amb els quals esperen deixar en evidència la migradesa de les propostes del BBVA.
Des de l’Associació d’Accionistes Minoritaris de Banc Sabadell s’assenyala que esperaven que la CNMC donés llum verda a l’opa, però amb unes condicions molt més dures, si bé recorden que encara no hi ha res decidit. Fonts de la junta d’aquesta associació de minoristes critiquen el vot favorable a l’informe –es va acordar per unanimitat– de Pere Soler Campins, conseller de la CNMC des del setembre passat. Aquest va ser director general de la Policia de Catalunya durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Aquestes fonts subratllen que un informe amb un vot discrepant no té el mateix pes que un acordat per unanimitat.
Un cop publicat l’informe de la CNMC, el ministre d’Economia disposa de 15 dies hàbils per decidir si trasllada l’anàlisi de l’opa al Consell de Ministres. Ningú posa en dubte que així serà, tot i que Carlos Cuerpo ha rebaixat el to de la seva oposició a l’operació.
La Llei de Defensa de la Competència faculta al govern espanyol per imposar noves condicions per raons d’interès general que no tenen a veure estrictament amb les qüestions de competència. L’executiu disposa d’un mes natural per pronunciar-se, fins al 22 de juny a tot estirar. Però si endureix les condicions, caldrà l’autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquest últim pas seria un tràmit perquè BBVA i CNMV porten temps intercanviant-se esborranys sobre el full de l’opa. Finalment, el BBVA disposarà un termini d’entre 30 i 70 dies per aconseguir executar-la.
El president de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Roger Loppacher, va indicar dijous que les condicions imposades per la CNMC són "insuficients" per mitigar els possibles perjudicis. Les organitzacions empresarials catalanes han advertit, sobretot, dels acomiadaments i tancaments d'oficines bancàries, la reducció de la competència i l'empitjorament de les condicions de préstec per a les pimes.