El Cercle d’Economia celebra els pròxims 5, 6 i 7 de maig la seva reunió anual, que enguany dedica al despertar d’Europa. Sota el mateix títol, ‘Europe, wake-up call?’, Jaume Guardiola i Miquel Nadal, president i director general del Cercle respectivament, han presentat aquest dilluns l’última nota d’opinió de la institució, que serveix per posar les bases del tema principal de la reunió: el difícil moment que viu Europa, entre la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i la guerra comercial iniciada per Donald Trump.

Guardiola ha explicat que fa un any ja van tenir clar que el tema de la reunió del 2025, la número 40, versaria sobre Europa, perquè “afronta un moment existencial”, però el retorn de Trump a la Casa Blanca, i la forma com ho ha fet, “ha accelerat la necessitat d’Europa de mirar-se al mirall” i ha fet més oportú el tema. “No volem passar-nos la reunió parlant de Trump, volem parlar d’Europa. L’eix és una reflexió profunda d’Europa”, ha advertit, i amb un “to optimista”. L’opinió del Cercle és que la UE no pot deslligar-se dels EUA, però tampoc confiar-hi com fins ara, i pel que fa a la Xina, hi ha de conservar els vincles, però mantenint els equilibris entre blocs.

La reunió no deixarà de banda Catalunya, perquè, per al president del Cercle, és un reflex d’Europa: “Les reflexions per a Catalunya són les mateixes que es fan per a Europa. Catalunya és un cert reflex d’Europa, i tot el que diem per a Europa ho podem traslladar aquí”.

El moment d’Europa

El subtítol de la nota deixa encara més clar el tema: ‘Com respondre en moments de disrupció geopolítica’. La reflexió del Cercle parteix de la premissa que el context en el qual ha viscut Europa les últimes dècades, i s’hi ha sentit còmode amb un paper rellevant, ha canviat radicalment.  

“De sobte, hem hagut d’entendre que no volem ni podem dependre de l’energia d’un estat agressor que inicia una guerra en sòl europeu; que necessitem urgentment escurçar el gap tecnològic que hem acumulat perquè ens hi va la capacitat de tenir una economia dinàmica i, amb ella, la possibilitat de seguir finançant l’estat del benestar tan generós del qual ens hem dotat; que la política aranzelària de Trump pot generar una guerra comercial que acabi amb el sistema de comerç internacional vigent; i que és hora que desenvolupem una política i una indústria de defensa pròpies, perquè l’amic americà fa temps –des d’Obama‒ que ens adverteix que les seves prioritats geopolítiques són a Àsia, i l’administració Trump està decidida a executar aquesta advertència”, constata.

Per això, apunta que Europa ha de reaccionar urgentment davant un nou context geopolític hostil. La recepta del Cercle per al Vell Continent passa per més integració europea per mantenir la rellevància mundial, sobirania tecnològica i dinamització econòmica, ja que és essencial tancar el gap amb els EUA i la Xina en sectors com microprocessadors, IA, biotecnologia i energies netes, i defensa europea pròpia, davant la pèrdua de confiança en els Estats Units. No obstant això, Nadal ha advertit que per si sola, Europa no té capacitat, per la qual cosa ha de seguir comptant amb l’OTAN.

La institució catalana també reclama una transició energètica competitiva i justa, ja que veu la descarbonització com una oportunitat per reforçar la indústria europea, tot i que adverteix que “s'ha de gestionar el risc de pèrdua de competitivitat i compensar sectors afectats”, un finançament europeu com a clau, que potenciï tant la inversió pública com la privada.

Per últim, el Cercle d’Economia demana reformar de l’estat del benestar per garantir-ne la sostenibilitat a llarg termini i fer una bona gestió de la immigració, ja que amb una població envellida, Europa necessita gestionar eficientment l’arribada de ciutadans d’altres indrets. La institució recalca que davant “la regressió democràtica global”, cal reforçar la defensa de la democràcia, l’estat de dret i la llibertat individual com a eixos del projecte europeu.

“Europa ha de decidir què vol ser, com pretén superar aquestes vulnerabilitats i, en el fons, quin paper vol tenir en la convulsa geopolítica d’aquest primer quart del segle XXI”, diu la nota d’opinió del Cercle. “L’única opció per a Europa és traçar el seu propi camí, mantenint tots els canals possibles de col·laboració amb els EUA, però sense comptar-hi com a aliat i soci incondicional”.

“El moment és greu, i és urgent que Europa reaccioni”, afegeix, enfortint i reivindicant els seus valors, com “un factor de cohesió molt important”. I conclou: “Tenim les capacitats necessàries per aconseguir-ho i la urgència d’actuar, impulsats per les disrupcions geopolítiques del present. És hora que Europa es desperti”.

El programa de la reunió, tancat

La reunió del Cercle d’Economia arrencarà el dilluns 5 de maig amb la presència de Pedro Sánchez, president del govern espanyol, mentre que la tancarà el dimecres 7 el president de la Generalitat, Salvador Illa. En aquests tres dies, hi participaran figures empresarials com Marc Murtra, president de Telefónica, Pau Relat, president de Fira Barcelona i MAT Holding, Eloi Planes, president de Fluidra, Toni Ruiz, president de Mango, i Luca de Meo, CEO del grup Renault.

També participaran en la reunió Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, Carlos Cuerpo, ministre d’Economia, Alícia Romero, consellera d’Economia, Teresa Ribera, vicepresidenta de la Comissió Europea, Pablo Hernández de Cos, pròxim president del BPI, Antonio Costa, president del Consell Europeu, i Jaume Duch, conseller d’Unió Europea i Acció Exterior.