Dura resposta del Banc Sabadell a l’aprovació de l’opa del BBVA per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L’entitat catalana ha criticat obertament la metodologia utilitzada per la CNMC, perquè “no és l’adequada”, i ha reclamat al BBVA que sigui transparent i aporti tota la informació als accionistes del Sabadell abans que votin l’oferta, que suposa ara com ara una prima negativa del 7%.

El banc que presideix Josep Oliu ha subratllat que la CNMC ha trobat amenaces en l’operació, com també va fer en l’anàlisi en fase 1. I és que l’organisme que presideix Cani Fernández fa gairebé un any que estudia l’operació, que admet que “suposa una amenaça per a la competència efectiva en determinats àmbits del mercat de banca minorista i de serveis de pagaments”. És per això que hi ha posat condicions, però aquestes han estat acordades amb el BBVA.

Tot i les condicions, el Sabadell considera que l’anàlisi no s’ha fet amb la metodologia a mida per al tipus d’operació. El banc català “entén que no és adequada per analitzar la unió de negocis bancaris per a pimes i que, per tant, no permet conèixer les conseqüències que aquesta concentració té per a aquests clients”.

El Sabadell destaca que l'oferta del BBVA suposa una prima negativa del 7% per als seus accionistes

El cert és que ha usat la mateixa metodologia que en la fusió de CaixaBank i Bankia, que a més de pactada –no hostil, com aquesta–, era de dues entitats que podien tenir duplicitats en banca minorista, no d’empreses, per la qual cosa l’anàlisi per codis postals tenia sentit. Ara, el Sabadell havia reclamat que l’estudi fos sectorial.

Malgrat la queixa, l’entitat que dirigeix César González-Bueno ha volgut remarcar que l’autorització de la CNMC és només un pas previ a l’opa, que hauran de votar els accionistes del Sabadell si passa els filtres del govern espanyol. Quan els accionistes hagin de votar, “el BBVA haurà d’haver posat a disposició dels accionistes de Banc Sabadell de manera clara i transparent tota la informació detallada de l’operació que encara no ha publicat”, ha afegit el Sabadell.

Pel que fa al preu, que el BBVA ha reiterat que no millorarà, el banc vallesà calcula que suposa una prima negativa de gairebé el 7%: “És a dir, aquells que acudissin a l’OPA, amb els preus de tancament d’avui de les accions de Banc Sabadell i BBVA, perdrien un 7%”.

La pressió ara és per al govern espanyol

La CNMC ha resolt, després de més de 10 hores de reunió per trobar el consens, aprovar l’opa del BBVA al Sabadell amb una sèrie de condicions, pactades amb el BBVA, que ha valorat positivament la decisió de l’organisme que ha de tenir cura de la Competència.

La patata calenta passa ara al govern espanyol, que pot posar més condicions o dificultats a l’opa. En principi no pot entrar en temes de competència, que ja ha resolt la CNMC, però sí de cohesió territorial, com ha insinuat Carlos Cuerpo, ministre d’Economia, en més d’una ocasió. També pot vetar la fusió, amb la qual cosa les sinergies anunciades es reduirien i l’operació perdria atractiu tant per al BBVA com per als accionistes del Sabadell. Ja es veurà, però fins que no es pronunciï el Consell de Ministres, la CNMV no donarà el tret de sortida a l’opa perquè votin els accionistes.

El Sabadell està centrat en la seva continuïtat en solitari i, de fet, després de presentar els seus resultats del primer trimestre, cosa que farà el proper dijous 8 de maig, presentarà un nou pla estratègic, per al període 2025-2027, per convèncer els inversors que poden crear més valor sols que amb el BBVA.