Si el Banc Sabadell va escollir el drac com a metàfora del BBVA i un enemic al qual combatre en la seva darrera campanya publicitària, certament l'oposició a l'opa reuneix a Catalunya tant de consens com la celebració de Sant Jordi. L'operació, autoritzada amb condicions a darrera hora de dimecres per la CNMC, posa d'acord institucions i partits sovint enfrontats. Patronals i sindicats i tots els principals partits de l'arc parlamentari català estan d'acord en negar-se a la compra del banc català a la qual també s'hi ha oposat la seva directiva. També el govern espanyol s'hi oposa i aquest dijous 1 de maig així ho han expressat tant la ministra de Treball, Yolanda Díaz, com la d'Universitats, Diana Morant, que ha dit que es prendran "les decisions per protegir els drets de la ciutadania davant la concentració bancària".
Els acomiadaments i tancaments d'oficines, la reducció de la competència, l'empitjorament de les condicions de préstec per a les petites empreses que són l'oxigen de l'entitat bancària i la pèrdua de la marca catalana són alguns dels arguments que posen d'acord a Salvador Illa, Josep Sánchez Llibre, Antoni Cañete, Camil Ros, Yolanda Díaz o Carles Puigdemont i d'altres com Oriol Junqueras i fins i tot la CUP. Alguns d'ells, no tots, s'han tornat a expressar arran del comunicat que aquest dimecres ben entrada la nit, mentre el Barça lluitava per l'empat contra l'Inter a la Champions, va emetre la Comissió Nacional del Mercat de la Competència després de tenir els implicats tot el dia pendents.
Els últims a posicionar-se han estat el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, qui ha dit que l'opa serà "molt dolenta" i que portarà problemes de "competència", en declaracions a Tv3, i els accionistes minoritaris, que després de manifestar-se el dijous l'han tornat a fer aquest divendres amb un comunicat que titlla de "insuficients" els compromisos adoptats per la CNMC per a l'opa.
El president de l'Autoritat Catalana de la Competència, Roger Loppacher, en la mateixa línia, va assegurar que les condicions posades sobre el Banc Sabadell són "insuficients" per a mitigar els desavantatges que tindria per als consumidors una fusió amb el BBVA. "Desde el nostre punt de vista, aquests 'remedies' no poden descartar el potencial risc per a la competència", ha dit Loppacher a l'agència EFE. Ha criticat, a més, que les condicions són "de comportament, no estructurals" i tenen "caràcter temporal". Ha assenyalat que la Comissió Europea determina que les condicions.
Amb motiu del Dia del Treballador, els principals representants dels sindicats catalans i espanyols també s'han pronunciat en contra i de manera únanime contra l'opa. El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha expressat el seu “rebuig frontal” a la decisió de Competència, i ha advertit que l’opa “no aporta res de bo” ni per als treballadors, ni per a les pimes ni els autònoms. “Afectarà la gent normal”. Belén López, secretària general de CCOO, ha demanat que es vetlli per les condicions de treball dels empleats dels bancs i es garanteixi que no hi ha exclusió bancària ni es perd accés al crèdit.
L’associació d’accionistes minoritaris del Banc Sabadell ha denunciat a més que la credibilitat de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) està “per terra” després que la decisió d'autorització de l'opa es filtrés als mitjans abans no hi hagués una notificació oficial. En entrevista amb Televisió de Catalunya, el president Jordi Casas ha demanat un "expedient informatiu" a l'òrgan per permetre que surtin informacions amb els mercats oberts. “És molt greu”, ha dit. Casas ha advertit que ni tan sols els grans fons acudiran a l’opa amb les condicions actuals, ja que anirien “a perdre diners”.
El president d’ERC, Oriol Junqueras, també ha expressat el rebuig de la formació a l’opa del BBVA al Sabadell i ha dit que si acaba tirant endavant “perquè la CNMC i el govern espanyol ho permeten” caldrà “batallar” per garantir que es mantenen els llocs de feina, les oficines i l’accés al crèdit. “ERC està en contra de processos de concentració bancària excessius”, ha afegit.
El ministre de Cultura i membre dels comuns, Ernest Urtasun, ha avisat aquest dijous que "una de les grans lliçons" de la darrera crisi financera és que les concentracions bancàries no aporten més estabilitat financeres i "pitjors serveis i un impacte negatiu en els llocs de treball".
Tot i que no encara no ha valorat les condicions acceptades per la CNMC, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va reiterar la seva oposició a l'opa fa dos dies, quan va assegurar que si surt endavant es deixaria d'implementar crèdit a petites i mitjanes empreses per valor de 75.000 milions d'euros.
També Pimec, la patronal de les petites i mitjanes empreses, s'ha mostrat en contra de l'opa i ha expressat "preocupació i desacord" per la decisió de la CNMC, amb unes condicions que considera "insuficients" tenint en compte els "riscos" per a la competència.
Els governs també s'hi oposen
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha defensat "un model bancari arrelat al país, al seu teixit empresarial i a les seves empreses amb un compromís social". Illa va dir que el Govern analitzarà "amb rigor" l'informe de la CNMC.
La consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque,, ha defensat que el “deure” de la Generalitat és “preservar el model bancari de proximitat” de Catalunya, que atén “molt bé a la ciutadania i les pimes”. En declaracions als mitjans des de Blanes l’endemà de la llum verda amb condicions de la CNMC a l’opa del BBVA al Sabadell, Paneque ha dit que l’executiu analitzarà “amb deteniment, rigor i profunditat” el dictamen per veure “quines conclusions” en poden treure.
També s'han sumat al debat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui ha dit que l'opa és un "error majúscul", mentre que la presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, ha donat per fet el tancament d'oficines i els acomiadaments si l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell prospera. "La magnitud? És el que falta per veure. Ens preocupa moltíssim", ha admès Suárez en declaracions a La 1.
La CNMC ha detectat com a riscos l'empitjorament de les condicions comercials per a clients particulars i empresarials, el risc d'exclusió financera a zones rurals i població d'avançada edat, la reducció del crèdit a les pimes, l'empitjorament d'accés als caixers i riscos relacionats amb el mercat de prestació de serveis d'adquisició d'operacions de pagament per als clients.
I ha acceptat els compromisos del banc per mantenir la presencialitat i els caixers, així com les condicions comercials i financeres, durant els propers 3 anys, en els quals també hi hauria mesures per a reduir els riscos per a la població vulnerable.
L'autorització de la CNMC serà comunicada al ministeri d'Economia, qui haurà de decidir si l'eleva al consell de ministres, que pot valorar l'operació atenent a criteris que no tinguin relació amb la competència, on la CNMC té l'autoritat.